Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в някои случаи и до отмирането им.
При липса на магнезий в почвата се наблюдава мраморно оцветяване на листата. Те постепенно загиват като това започва от краищата им.
При липса на манган растенията започват да натрупват желязо, което води до отравяне. За да се избегне това, делът на желязото внасяно в почвата трябва да е повече от този на мангана. При излишък на манган се развива хлороза – листата се покриват с жълтеникави петна и накрая загиват.
Липсата на калий се отразява на растежа на корените на растенията. Върховете на последните и връхчетата на младите листа постепенно побеляват. Новите листа са дребни, с неправилна форма и краищата им се завиват надолу.
Липсата на бор възпрепятства поглъщането на калция от растенията. Влошава се цъфтежът. Забавя се растежа на кореновата система. Краищата на листата във връхната част на растенията са завиват надолу. Образуват се много странични филизи с крехки стъбла и твърди дебели листа.
При липса на достатъчно цинк листата на растенията остават дребни, завиват се спираловидно и се покриват със светлозелени петна.
При липса в почвата на молибден листата се покриват с ярко жълти петна, фините им жилки изсветляват и краищата им се завиват нагоре.
Медта взема учсатие във въглеродния и белтъчния обмен на растенията и повишава устойчивостта им към редица гъбни болести. Тя се внася в почвата 1-2 пъти през вегетацията под формата на син камък.
От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...
Южна Африка е дарила на цветарите безброй прекрасни любимци. Много от тях се отнасят към сукулентите – растения, натрупващи в органите си вода, която изразходват извънредно икономично, за да оцелеят в...
Преди да отговоря на конкретния въпрос, ще посоча защо зъбите често променят цвета си. Кафето, цигарите, горещият чай са причина те да потъмнеят или да пожълтеят. Наличието на флуор в питейната вода в...
Сироп от боровинки Прoдукти: 2 кг боровинки, 2 кг захар. Нaчин на приготвяне: Нареждаме измитите боровинки в стъклен буркан - ред захар, ред боровинки. Най-отгоре завършваме със захарта. З...