Още рецепти » Декоративните треви в нашата градина

 Декоративните треви в нашата градина

Природата е създала изключително разнообразие от треви. Много от тях притежават високи декоративни качества, постигнати понякога в резултат на целенасочена селекция. Засети в градината, те могат да придадат на всяко пространство особено настроение и приятен аромат. Можете да ги засеете навсякъде, сред цветята и храстите или да ги обособите в отделна композиция. Със сигурност отглеждането на декоративни треви ще ви хареса защото те са невзискателни и не изискват специални грижи. Нещо повече – те ще бъдат вашето ново увлечение....

Обща класификация на декоративните треви

Списъкът на декоративните треви е твърде дълъг. По-често в градинските центрове може да се намерят карекс, фестука, мискантус, фалария и др. Към декоративните треви с успех може да се присъединят и много от ароматните подправки, използвани в кулинарията. Всички треви принадлежат към различни ботанически семейства, родове и видове, обикновено отдалечени един от друг. В една обобщена квалификация те се делят на едногодишни, двегодишни и многогодишни. Едногодишните обикновено се отглеждат от семена. Те растат, цъфтят и дават плодове и семена в рамките на един вегетационен сезон, след което отмират. Двегодишните се развиват в течение на два сезона, - през първата година след сеитбата образуват само стъбла и листна маса, а през втората цъфтят. Веднъж засети или засадени, многогодишните треви могат да растат на едно място в продължение на дълги години, презимувайки и цъфтейки от сезон на сезон.

Избор на място за засаждане

За цъфтящите треви е необходимо да създадете същите условия като за цветната леха. Обикновено те понасят добре леко засенчване, но все пак се нуждаят от интензивно слънчево огряване поне 4-6 часа. Болшинството от декоративните треви могат да се приспособят и да се развиват успешно на различни типове почви с изключение на много преовлажнените и прекалено засушените. За доброто развитие на такива треви като карекс (Carex), молиния (Molinia), кортадерия (Kortaderia), власатка (Festuca) е необходимо почвите да са добре дренирани и умерено влажни.
Ако почвата в градината ви не е добре дренирана, т. е- не едостатъчно пропусклива и задържа прекалено много влага, можете леко да надигнете тревните лехи над общото ниво на градината. Като цяло тревите растат върху средно плодородни почви, така че не e необходимо да торите в големи норми. Имайте предвид, че на богатите почви декоративните треви натрупват добра листна маса, но цъфтят лошо.

Композиция на тревните градини

В съответствие със стила на вашата градина декоративните тревни посеви могат да имат най-различна форма. Можете да ги засявате както самостоятелни акценти, в съчетание с цветя и храсти или в отделни тематични композиции. При създаването на посевите се опитвайте да ги комбинирате не само по височина, а и по време на цъфтеж и по багрите на листата и цветовете.
Интересни градини се получават, когато тревни видове се подбират и комбинират по някаква тематика. Например може да създадете вашата алея на подправките като включите в композицията кимион (Carum) босилек (Ocimum basilicum), копър (Anethum graveolens), градински чай (Salvia officinalis), естрагон (Artemisia dracunculus) и много други. Или пък градина от треви в един цвят, например сиво-зелен, създадена от лавандула, бял пелин и градински чай. Можете да направите и вашата градина на ароматите, като комбинирате в една леха видове като джоджен (Mentha spicata, маточина (Melissa officinalis), здравец (Geranium officinalis), розмарин (Rosmarinus officinalis), мащерка (Thymus serpyllum) и др.

Нахвърляйте идеите си първо на лист хартия

Опитайте се да си представите вашата бъдеща градина и да определите контурите на различните видове. Това ще ви помогне и да определите количеството семена или растения, които ще са ви необходими. Особено внимание отделете на разположението на растенията в композицията (ниските растения на преден план, високите на заден), а така също и на специфичните им декоративни качества. Необходимо е да се отчетат и изискванията на тревните видове като нуждата им от светлина, влага и т.н. За постигане на по-голям ефект, експериментирайте с височината, размера, цветовете, текстурата и формата на растенията. Можете да направите вашата градина още по-интересна, ако подредите растенията на принципа на контраста, като използвате противоположни по колорит и форма елементи за създаване на интересни, привличащи вниманието композиции.
Добре е растенията да са обединени в групи, защото по този начин се възприемат по-добре, отколкото безразборно разпръснати из цялата градина.

Грижите през лятото и зимата

През целия сезон градината от декоративни треви има нужда от внимание. Поддържането на оптимална влажност е едно от нещата за успешното им отглеждане. Не преовлажнявайте тревните лехи. От това е възможно да последва влошаване на декоративността им и дори загиването им. Мулчирането е много ефективен способ за регулиране на влажността и предпазва на кореновата система от прегряване. За създаване на оптимални условия дебелината на мулчиращия слой не бива да е по-малък от 7 сантиметра. Някой от тревните видове имат много кратък период на цъфтеж. За да го удължите максимално, премахвайте изсъхналите листа и съцветия. Внимавайте за нападения от вредители, които са често явление, особено по видовете с по-меки и сочни стъбла и листа.
За да повишите жизнеността на растенията преди настъпването на зимния период избягвайте късното подхранване и подрязване. Тези тревни видове, които трудно понасят зимните студове, е най-добре да пресадите в контейнери и да ги съхраните в хладно помещение до разсаждането им през пролетта.
Използвайте тревите във вашите градински композиции, защото те са подходящи за всеки стил. Разбира се различните видове са подходящи за различни случаи. Хубаво е преди да ги засеете да се поинтересувате в какви съчетания най-често се използват, както и дали се нуждаят от специфични грижи при отглеждането им. Важното е тревите да се развиват добре и в пълна сила да разкрият своята красота от багри, форми и аромат.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...

На пикник с добра компания

Ако решите да се разходите сред природата през през оставащите дни до края на месеца, то пикникът е едно от най-приятните занимания там. Нужно ви се само малко време за подготовка и незабравимите почи...

Крилце или кълка

Панирани крилца Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесва...

Котката прави жената фригидна

Котките нанасят непоправима вреда на женския организъм, изсмуквайки енергия, в това число и полова. Така ги правят фригидни, убедени са холандският парапсихолог Фридрих Бойтендейк и сексологът Краус в...

Начало