03.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 2090 |  0 
Коледна звезда украсява празника
Наближат ли зимните празници, неизменно на мода излиза коледната звезда. Може да си я купите, може да ви я подарят. Това прекрасно цвете, дошло в Европа и у нас от далечно Мексико, радва не с цветовете си, а с прицветните листа, грейнали в изящни багри досущ като звезда и в святата нощ ни напомня за онази, Витлеемската. Отшумят ли зимните празници, подобно на нея, лека-полека угасва. Вече не така привлекателна, изхвърляме я или я отглеждаме някак си между другото. Наближи ли отново Коледа, ще се сетим за нея, но останала без умелите ни грижи, няма да „разцъфне”. Какво й пречи? Какво иска? Точно така – длъжни сме да знаем какво иска и да й го дадем. То не е много, но трябва да го получи навреме.

Осигурете и топлина и светлина

Настанете растението на светъл южен или югоизточен прозорец. Най-подходящата температура за нея е 21-24 градуса, но леките отклонения от този оптимум не й се отразяват гибелно.
Поливайте умерено. Температурата на водата трябва да е по-висока от стайната - 25-35 градуса.
Не допускайте да се задържа вода в подложката, за да не загният корените.
Подхранвайте през две седмици с течен подхранващ разтвор.
Така ще се радвате на обилния цъфтеж дълго след Коледа. Когато растението „прецъфти” или с други думи обагрените листа завехнат и зелените започнат да окапват, прережете стъблата на десетина сантиметра над пръстта в саксията. Така ще предизвикате образуването на повече разклонения и за следващата Коледа ще имате много по-кичесто растение. При прерязването от стъблата изтича млечен сок. Не се изненадвайте – коледната звезда е от рода на млечката. Ще спрете изтичането на млечния сок, като посипете отрезите с прах от дървени въглища. След тази „хирургическа” намеса внесете саксията в хладна стая и поливайте рядко. Това е периодът на задължителната почивка, който продължава около 2 месеца. С наближаването на пролетта спящите пъпки ще започнат да се развиват и ще се появят отново нежни филизчета. От този момент нататък коледната звезда изисква повече внимание, но все още не по-различно, отколкото за другите зелени растения.

За да ви радва отново

Когато настъпи пролетта, пресадете изрязаното и почивало в хладна стая растение в по-голяма саксия. Подходяща за коледната звезда почвена смеска е листовка, угнил оборски тор или компост, градинска почва и пясък (перлит) в съотношение 2:2:1:2. Много е важно смеската да е рехава. Затова може да прибавите и торф. Започнете да поливате отначало с малко вода, но впоследствие с нарастването по-често и по-обилно.
С преминаването на опасността от слани може да настаните саксията на балкона заедно с други цветя и да се грижите за нея, както за всички останали. Още по-добре ще е, ако я „посадите” в градината. За целта изкопайте дупка и на дъното й насипете поне десетина сантиметра пласт пясък за по-добро оттцеждане на поливната вода. Заровете саксията до ръба. Поливайте и подхранвайте. За подхранването използвайте предлаганите в цветарските магазини течни торове, съдържащи азот, фосфор и калий, както и микроелементи, сред които присъствието на желязо е задължително. Подхранвайте през 7-10 дни. Важно е от време на време да завъртате саксията. Така ще попречите корените да проникнат през дренажния отвор. Ако допуснете това да стане, когато наесен ще я изваждате, корените ще са станали дебели и ще се разкъсат.

Наесен подгответе коледната звезда за „цъфтеж”

Най-важното условие за „разцъфтяването” , т. е. обагрянето на листата, са светлинните условия. Коледната звезда е растение на късия ден. През лятото тя се нуждае от обилна светлина в дълъг ден, за да развие листната си маса. Цъфти в условията на късия ден, когато се появяват истинските цветове, свити и невзрачни, сякаш по своя воля решили да не засенчат прелестта на звездовидно обгръщащите ги прицветни листа. Те придобиват баграта си в условията на по-къс от 10 ч ден и по-дълга от 14 ч нощ. Толкова дълга нощта става у нас в началото на ноември, а това вече е прекрасна възможност коледната звезда да „разцъфне” тъкмо за Коледа. При нормалните битови условия обаче не разчитайте на тази природна даденост. Полумракът няма да свърши работа. Всяка друга разсеяна светлина ще осуети „цъфтежа”, да не говорим за пряката електрическа в дългите есенни вечери пред телевизора. Затова със свечеряването внасяйте растението в съвсем тъмна стая (напр. килер) или в плътно затварящ се шкаф. Може да го покривате с картонена кутия, но предварително се убедете, че няма пролуки, през които да прониква светлина. Постъпвате ли така, звздата ще започне да изгрява тъкмо за празниците.

Техниката на размножаването

Отпадналите клонки при резитбата може да изхвърлите, но може да ги използвате като резници за получаването на нови растения. Разбира се, нищо не пречи да направите това и по-късно през лятото, като използвате подходяща клонка, развила се след резитбата. От една клонка се получават два и повече резници, като за целта са подходящи и връхните. За вкореняването им се предлагат различни почвени смеси, но вие няма да сгрешите, ако си приготвите смес от напълно угнил оборски тор или компост, малко градинска почва и повечко пясък. За да улесните образуването на корени, добре е да използвате вкоренител за резници. Представлява растежен стимулатор под формата на пудра. Употребява се в много малки количества. Достатъчно е да потопите в него само 1-2 мм от основата на резника. Нямате ли вкоренител, не съжалявайте, защото, осигурите ли добри условия, ако не всичките, то почти всичките резници ще пуснат корени. Подготвените резници посадете в напълнените със смеска саксийки на дълбочина 2-3 см и леко притъпчете, за да ги стабилизирате. Сега най-важното е да създадете висока влажност, абсолютно необходима за възобновяване на живота на резника. Полейте внимателно с тънка струя вода, за да не изровите почвата, и покрийте саксията с пластмасов плик, за да осигурите висока въздушна влажност. Не след дълго ще се появят филизчета, което е указание, че резникът е пуснал и корени.
Грижа оттук нататък ще ви бъде поддържането на висока влажност и подхранването, което може да бъде и листно и да го извършвате с помощта на пулверизатор.
14.12.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023