Още рецепти » Не изхвърляйте старият трилистник

 Не изхвърляйте старият трилистник

Трилистникът или известен още като едрокоренна алоказия (Alocasia macrorhiza) е роден на остров Шри Ланка, но е разпространен в култура в тропиците, където масово се отглежда навън. Има и пъстролистен сорт Variegata, който се отличава от изходния вид по пъстрите си листа с големи бели петна и по по-дребните си размери.
Ако растението ви е станало голямо и пречи, не бързайте да го изхвърляте. Не се опитвайте и да го подрязвате, защото това ще е пагубно за него и ще го унищожи.
Единственият вариант за вас е да се опитате да го пресадите и това да ви даде възможност да прегледате състоянието на коренището му. Ако има странични издънки, отделете ги и от тях ще получите нови растения. Ако няма такива, то тогава може да наделите коренището в зависимост от големината му на няколко части, като във всяка гледате да има запазени спящи пъпки, от които да може да се развие ново растение. Частите от коренища се поставят водоравно в пръстта. Бързо ще прорастне при топло време, висока температура и влажност на въздуха, а почвата трябва да е умерено влажна. Почвената смес може да бъде направена от 2 части градинска пръст, 3 части угнил оборски тор, 2 части пясък с добавка на сфагнов мъх, ако имате и 1 част торф по желание.
Пресаждането се прави през пролетта, така, че сега е удачно да се направи това.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Консервиране на дюли

Сладко от дюли Прoдукти: 1- 1.5 кг дюли, 1 кг захар, 1 к.л. лимонтузу, 500 г бадеми. Нaчин на приготвяне: Обелваме дюлите и ги настъргваме. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч. вода. Прибавяме ...

Лечебен масаж на ръцете

Днес рефлексотерапията е най-популярният начин на алтернативната медицина. Привлекателна е с това, че са нужни само ръце и добри познания. Тя осигурява по-добро здраве, ментална и физическа релаксация...

Детският апетит

9-годишната ми дъщеря непрекъснато се тъпче с храна - на всеки 30 мин тя отваря хладилника и хапва едно или друго. Напразно се опитвам вместо сандвич да й дам някакъв плод. Ако категорично й забраня д...

Да направим шницел

Виенски шницел Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене, Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не тря...

Начало