Още рецепти » Да направим пудинг

 Да направим пудинг

СОЛЕНИ

Пудинг с кашкавал

Прoдукти: 500 г кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л.брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме млякото в брашното и сваряваме сместа на умерен огън. Когато поизстине, прибавяме към нея разбитите жълтъци и настъргания кашкавал. Посоляваме и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена и поръсена с галета тавичка и варим 30 мин на водна баня.

Картофен пудинг

Прoдукти: 1/2 кг картофи, 1/ 2 пакет краве масло, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4 с.л. настърган кашкавал, 4 с.л. галета, 1 непълна ч.л. фина горчица, 2-3 щипки сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подселена вода и ги настъргваме на ренде. Прибавяме разбитите жълтъци,
горчицата, млякото, солта и настъргания кашкавал. Накрая слагаме разбитите белтъци и галетата. Леко разбъркваме и изсипваме в намаслена тава, а отгоре поръсваме с мазнина. Печем в умерена фурна.

Пудинг с гъби

Прoдукти: 500 г гъби, 3 равни с.л. брашно, половин пакетче краве масло, 1/2к.ч. прясно мляко, 4 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъбите в подсолена вода, отцеждаме и ги нарязваме на дребно. Приготвяме гъст бешамел от брашното и половината от маслото. Разреждаме соса с млякото и малко от гъбената отвара. Прибавяме гъбите и един по един отделените жълтъци. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и съединяваме сместа с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка, разпределяме отгоре останалото масло, настъргано на люспи и печем 25 мин в силна фурна.

Пудинг от карфиол

Прoдукти: 1/2 глава карфиол, 2 моркова, краве масло, сол; зa заливката: 2 яйца, 2 с.л. настъргано краве сирене, 1 к.ч. прясно мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме карфиола и морковете в подсолена вода. Накъсваме карфиола на малки розички, а морковите нарязваме на кубчета. Разпределяме зеленчуците в 4 намаслени купички. Отделно разбиваме яйцата с прясното мляко. Прибавяме сиренето, магданоза, черен пипер и сол на вкус. С тази смес заливаме зеленчуците. Нареждаме купичките в съд с топла вода и слагаме във фурната, като внимаваме да не завира, за да не се получат шупли.

Пудинг с месо

Прoдукти: 150 г смляно телешко месо, 150 г смляно свинско месо, 150 г смляно говеждо месо, 80 г овесени ядки, прясно мляко, 1 ябълка, 4 зелени маслини, 100 г гъби, 2 яйца, сол, краве масло за намазване на формата
Нaчин на приготвяне: Накисваме овесените ядки в малко прясно мляко и щом набъбнат, ги разбъркваме със смляното месо, обелената и нарязана на ситно ябълка, почистените, измити и нарязани на ситно гъби, нарязаните на кубчета маслини и разбитите яйца. Подправяме със сол и черен пипер. Изсипваме сместа в намаслена форма за пудинг и печем в предварително загрята слаба фурна. Поднасяме с варени картофи и зеленчукова салата.

Пудинг с пиле и зеленчуци

Прoдукти: 2-3 моркова, 1 главичка карфиол, 1 тиквичка, 1 ч.ч. сварен ориз, бялото месо от 1 пиле, 3 с.л. разтопено краве масло, 2 яйца, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода накъсания на розички карфиол, морковите, обелената тиквичка и птичето месо. Изваждаме сварените продукти с решетеста лъжица, отцеждаме ги и ги нарязваме на ситно. Прибавяме ориза, маслото, отделените и разбити жълтъци, черен пипер и сол на вкус. Накрая прибавяме и разбитите на сняг белтъци, като леко бъркаме. Изсипваме сместа в намаслен съд и варим 30 мин на водна баня.

Пудинг от риба

Прoдукти: 500 г едра риба, 2 яйца, 60 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. бяло вино, 2-3 филии бял хляб, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в леко подсолена вода, обезкостяваме я и накълцваме месото на ситно. Накисваме хляба във виното, към което сме прибавили 1 к.ч. вода. Изстискваме го и го смесваме с рибата. Прибавяме маслото и разбитите жълтъци. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. После внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Накрая изсипваме сместа в намаслена форма и печем 30-40 мин на водна баня в силна фурна. Обръщаме готовия пудинг в широка чиния и разливаме около него майонезата.

Картофен пудинг с бекон

Прoдукти: 750 г картофи, 50 г извара, 1 яйце, 3 с.л. брашно, 1 глава лук, сол, 100 г гъби печурки, 300 г бекон, 1 печена червена чушка, 2 с.л. доматено пюре, червен пипер, босилек, 50 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и ги пасираме заедно с изварата. Добавяме яйцето и брашното и пак пасираме. Разточваме върху набрашнена кърпа квадрат от картофеното пюре. Нарязваме лука, чушката и гъбите на дребно, разбъркваме ги с бекона, нарязан на кубчета и изсипваме върху картофите. С помощта на кърпата завиваме руло и го поставяме в намазнена с олио тава. Печем 45 минути и малко преди да го извадим от фурната наръсваме с настърган кашкавал.

Пудинг с макарони и гъби

Прoдукти: 200-300 г варено, печено или задушено месо, шунка или остатъци от колбаси, 200 г макарони, 100 г гъби, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1-2 с.л. сос от печено месо, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смиламе месото и го омесваме със ситно нарязания лук. Сваряваме макароните в подсолена вода. Изплакваме ги и ги отцеждаме. Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в половината от маслото, малко вода и щипка сол. В намаслена тавичка нареждаме последователни пластове макарони, гъби, мляно месо и отново макарони. Разбиваме яйцата с млякото, сол и черен пипер. Добавяме сос от печеното. Заливаме ястието с тази смес, покриваме с люспици от останалото масло и печем 20-30 мин в силна фурна.

Йоркширски пудинг

Прoдукти: 1 ч. ч. брашно, 2 яйца, 500 мл прясно мляко, мазнина, сол
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното и солта, прибавяме разбитите яйца и млякото и бъркаме, докато се образува гладко тесто, което трябва да отлежи 1/2 час. В намазана с мазнина тава изсипваме тестото и го печем около 30 минути. Сервираме го веднага след изпичането.

Зеленчуковият пудинг на Бърнард Шоу

Прoдукти: 4 с. л. ситно нарязани зеленчуци /моркови, целина, малка глава лук, карфиол, зеле, алабаш, грах, спанак – цели листа, белени домати и др./, 2 ч. л. селим, 1 връзка магданоз, 1 ч. л. градински риган, 1 щипка кимион, 2 жълтъка, 2 с. л. мляко, сол, 3-4 с. л. масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на парченца и ги варим в подсолена вода 15 минути. Отцеждаме и ги подреждаме в намазан с масло съд за печене. Посоляваме и подправяме с ригана, кимиона, добре стрития селим и ситно нарязания магданоз. Притискаме добре сместа и върху нея шприцваме масло. Поливаме с 1/2 до 1 ч. ч. от зеленчуковата отвара, в която сме разбили жълтъците и млякото. Похлупваме съда и варим около 1 час на водна баня на 180 градуса. Поднасяме в плато.

СЛАДКИ

Пудинг с макарони

Прoдукти: 200 г макарони, 3 жълтъка, 2 с.л. кристална захар, 2 с.л. царевично нишесте, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. ром, канела.
Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в 1 ч.ч. студено мляко и внимателно прибавяме жълтъците, които сме разбили с кристалната захар. Загряваме останалото мляко и постепенно наливаме жълтъчената смес. При непрекъснато бъркане варим крема на водна баня, докато се сгъсти. Накрая намаляме огъня до минимум, захлупваме и оставяме крема да престои на водна баня още 20 мин. Отделно сваряваме макароните и ги отцеждаме. Заливаме ги последователно със сметаната, която сме разбили с пудрата захар, и с горещия крем. Изчакваме десерта да изстине, заливаме го с рома и го слагаме за 2-3 часа в хладилник. Накрая поръсваме с канела.

Пудинг с юфка

Прoдукти: 250 г юфка, 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с.л. грис, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. разтопено краве масло, пудра захар за поръсване
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката във вряща леко подсолена вода и я отцеждаме. Разстиламе я в намаслена тавичка и я запичаме до леко порозовяване. Разбиваме с миксер яйцата на пяна, смесваме ги с маслото, гриста и млякото и заливаме юфката. Печем в силна фурна до равномерно поруменяване и пълно поемане на течността. Нарязваме пудинга щом изстине и го наръсваме с пудра захар.

Пудинг с юфка и стафиди

Прoдукти: 500 г юфка, 50 г бели стафиди, 100 г масло, 4 яйца, 6 с.л. захар, 2 ванилии, 4 ч.ч. мляко, 3 с.л. канела
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в 1,5 л подсолена вода, прехвърляме я в гевгир и я обливаме със студена вода. Прибавяме изкиснатите и подсушени стафиди, галетата, разбитите със захарта и разредени с млякото яйца, разтопеното, но не препържено масло и ванилиите. Разбъркваме сместа и я изсипваме в намаслена тавичка. Печем на водна баня, докато пудингът стегне добре.

Австралийски пудинг с ориз

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 350 мл вода, 3 с.л. стафиди, 100 г сушени смокини, 100 г фурми, 1 щипка джинджифил на прах, 2-3 с.л. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 белтъка, пресни или консервирани плодове.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с водата и варим десетина минути на умерен огън. Прибавяме стафидите, ситно нарязаните фурми и смокини, захарта и джинджифила. Задушаваме на съвсем слаб огън. Малко преди оризът да се свари напълно, наливаме прясното мляко. Изчакваме сместа да изстине и внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Прехвърляме във форма за пудинг и оставяме на студено. Преди сервиране обръщаме в широка чиния и гарнираме с плодове според сезона.

Аржентински смокинов пудинг

Прoдукти: 2 с.л. захар, 2 яйца, 60 г краве масло, 150 г бял хляб (среда), 250 г сушени смокини, 250 мл прясно мляко, галета за поръсване на формата.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците и захарта на пяна. Прибавяме стопеното масло, накис-натия в млякото хляб (заедно с млякото) и смокините - нарязани на дребно. Смесваме всичко добре. Накрая прибавяме белтъците, разбити с малко захар на твърд сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета пудингова форма. Варим на водна баня 2 часа.

Виенски пудинг

Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 70 г галета, 1 ч.ч. ром, 30 г лешници, 30 г какао, 125 г пудра захар, 30 г стафиди, 5 яйца, 1 с.л. брашно, кората от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре маслото, за да стане на пяна, добавяме галетата (предварително накисната в рома), натрошените на ситно лешници, захарта, брашното, стафидите, настърганата лимонова кора, какаото и разбитите жълтъци. Разбъркваме сместа и внимателно съединяваме с белтъците, предварително разбити на сняг. Изсипваме сместа в намаслен съд и печем 25-30 минути на водна баня. Сервираме с червено вино.

Грис по английски

Прoдукти: 125 г пшеничен грис, 1 л прясно мляко, 125 г пудра захар, 125 г сухо грозде, 3 яйца, 2 с. л. карамелизирана захар, малко масло, 1 ванилия, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме млякото с ванилията и захарта на огъня и щом заври, сипваме гриса. Прибавяме сухото грозде и варим на слаб огън, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица. Щом се сгъсти, снемаме от огъня и оставяме да изстине. Прибавяме жълтъците, а след това и белтъците, разбити на гъст сняг с 1 щипка сол. Разбъркваме и изсипваме в намазана с масло и облята с карамелизирана захар форма. Печем на водна баня на 200 градуса. Оставяме сладкишът да изстине, след което го обръщаме върху чиния за сервиране.

Какаов пудинг с ядки

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 100 г шоколад, 1 ч.ч. счукани бадемови или орехови ядки, 2 с.л. царевично нишесте, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. галета, 1 ванилия; зa сиропа: 1 ч.ч. пудра захар, 1 1/2 к.ч. вода, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и заедно със захарта ги разбиваме с миксер до побеляване. Прибавяме настъргания шоколад, разтопеното масло, нишестето, ванилията, счуканите ядки и галетата. С помощта на дървена лъжица внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслени формички /или в намаслена и набрашнена тава/ и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Отделно сваряваме сироп от посочените продукти и заливаме с горещия сироп пудинга, който преди това сме оставили да изстине.

Козуначен пудинг с капучино

Прoдукти: 1 по-стар кръгъл козунак около 250 г, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 к.ч. капучино, 1 к.ч. ром, 3 с.л. кокосова мазнина или краве масло, 125 г сварени портокалови кори, 125 г бели стафиди, сокът от 1 лимон, ванилия
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. Затопляме млякото в малка тенджерка, ароматизираме с ванилията и като бъркаме непрекъснато, наливаме яйцата на струйка. Намазняваме кръгла тавичка или плитка тенджерка, на дъното слагаме стафиди, топим нарязания на филийки козунак в млечната смес и ги нареждаме на дъното на намасления съд. Върху пласта слагаме стафиди, парченца портокалова кора, напръскваме с капучино и с лимонов сок и покриваме с още един ред козуначени филийки, напоени с млечната смес. Заливаме с остатъка от тази смес, слагаме този съд в по-голям с вода и запичаме в умерена фурна. Изстиналия пудинг наръсваме с пудра захар.

Лек пудинг с ягоди

Прoдукти: 2 яйца, половин пакетче краве масло, 1 щипка сол, 6-7 с.л. пудра захар, 1 непълна ч.ч. брашно, 3 к.ч. прясно мляко, 2 ванилии, 200 г ягоди.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло на пяна и към него прибавяме едно по едно яйцата, 1 щипка сол, 3-4 с.л. пудра захар и пресятото брашно. Разбиваме добе и изсипваме сместа в намаслена форма. Печем в умерена фурна до светлокафяво оцветяване. Пробождаме с нож на няколко места изпечения пудинг и заливаме с половината от посладеното с останалата захар мляко и отново слагаме във фурната, докато поеме млякото. Оставяме да изстине и заливаме с останалото подсладено мляко, към което сме прибавили нарязаните на парченца ягоди и ванилията.
Можем да подсилим млечния сос с ягодов сироп и да го поднесем в сосиера.

Лешников пудинг

Прoдукти: 100 г ориз, 3 ч.ч. прясно мляко, 100 г пудра захар, 50 г краве масло, 2 шепи стафиди, 4 яйца, 2 с.л. галета, 50 г лешници, 1 ванилия, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме ориза с вода, кипваме и варим 2-3 мин след кипването. Прецеждаме, заливаме с млякото, добавяме солта и варим още 30 минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. Преди да снемем от огъня, добавяме маслото и захарта. Когато сместа поизстине, добавяме ванилията, стафидите, 1 разбито цяло яйце и три разбити жълтъка. Разбиваме двата белтъка на сняг, и добавяме към сместа, като разбъркваме внимателно. С другия белтък разтриваме предварително опечените и счукани лешници и изсипваме към останалите продукти. Намазваме тавичката с масло и посипваме с галета. Изсипваме пудинга и печем на водна баня 35-40 минути. Сервираме с крем от лешници.

Макаронен пудинг със сини сливи

Прoдукти: 1 пакет (400 г) къси макарони, 1 л прясно мляко, 5 яйца, 300 г захар, 2 ванилии, 500 г сини сливи, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме ги и оставяме да изстинат. Разбиваме яйцата, захарта, млякото и ванилията и изсипваме при макароните. Слагаме ги в намазнена тавичка и отгоре нареждаме почистените от костилките и разрязани на половинки сливи. Печем в умерена фурна. След като извадим десерта от фурната, изчакваме да изстине и посипваме с пудра захар.

Марсилски пудинг с ягоди

Прoдукти: 4 ч.ч. прясно мляко, 4 филии сух бял хляб /без кората/, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 ч.ч. кристална захар, 4 яйца, 3-4 с.л. счукани орехови ядки, 1-2 с.л. стафиди, 30 г краве масло, 500 г ягоди, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.ч. сметана, 3 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и натрошаваме в него хляба. Прибавяме кристалната захар и 1 щипка сол и като бъркаме варим, докато получим гъста кашообразна маса. Отстраняваме я от огъня и когато изстине прибавяме към нея разбитите жълтъци, а след това – разбитите на сняг белтъци. Изсипваме половината от сместа в намаслена и поръсена с галета пръстеновидна форма. Поръсваме със стафидите и счуканите орехови ядки и заливаме с останалата част от сместа. Отгоре нареждаме настърганото на люспици масло. Печем пудинга в предварително загрята силна фурна, след което го изваждаме, оставяме го да изстине и го обръщаме върху подходящ поднос. Отделно поръсваме ягодите с предвидената пудра захар и ги оставяме да пуснат сока си. След това ги нареждаме във вътрешността на пръстена. Отделения ягодов сок разбиваме със сметаната и заливаме с тази смес ягодите в пудинга. Украсяваме отгоре с няколко цели ягоди, поръсваме с ром и поднасяме.

Орехов пудинг

Прoдукти: 3 яйца, 3 белтъка, 250 г орехови ядки, 250 г пудра захар, канела, ванилия, 1 с. л. масло за намазване на формата.
Нaчин на приготвяне: Смлените орехи смесваме с подправките. Разбиваме жълтъците и захарта, прибавяме разбитите на сняг белтъци и орехите. Изсипваме сместа в намазана с масло тавичка (трябва да имаме предвид, че пудингът ще увеличи обема си), захлупваме с капак и варим на водна баня около 1 час. Отхлупваме готовия пудинг, оставяме да изстине и поднасяме с разбита сметана.

Оризов пудинг с крем

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 200 г ориз, 150 г захар, 100 г стафиди, сол, настъргана кора от 1 лимон; зa крема: 1 л прясно мляко, 6 жълтъка, 150 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме ориза във врящото мляко подсладено с половината захар и 1 щипка сол. След като се свари, добавяме жълтъците, кората от лимона, стафидите и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме във форма и покриваме с останалата захар – карамелизирана. Печем 20 минути в гореща фурна.
След като изстине поставяме в тортена чиния и заливаме с крем приготвен по следния начин: Сваряваме млякото заедно със захарта и прибавяме един по един жълтъците. След като се сгъсти добавяме и ванилията.

Оризов пудинг със стафиди

Прoдукти: 2 ч.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 к.ч. стафиди, 2-3 с.л.захар.
Нaчин на приготвяне: Сипваме ориза в малко количество вряща вода и варим, докато набъбне. Прибавяме подсладеното горещо мляко и продължаваме да варим до готовност. След това смесваме със стафидите, изсипваме в намаслена тавичка и запичаме в умерено загрята фурна. Сервираме пудинга със сметана.

Оризов пудинг с ябълки

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и изсипваме в него почистения и измит ориз. Като се запържи добавяме 2 и 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим до набъбване. В намазана с краве масло тавичка разстиламе половината от ориза. Върху него слагаме плънката от обелените и настръгани ябълки, смесени със захарта и канелата. Покриваме с останалия ориз и заливаме с разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. захар. Запичаме във фурната докато порозовее.

Плодов пудинг с ванилен сос

Прoдукти: 700-800 г сладки ябълки, 1 пакетче краве масло, 1 пакетче бишкоти; зa соса: 300 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 150 мл сметана, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Обелваме измитите ябълки и ги настъргваме на ситно ренде. Настъргваме ситно и бишкотите и ги изпържваме в по-голямата част от маслото. Застиламе дъното на намаслена форма за пудинг с половината от бишкотите. Разпределяме отгоре ябълковото пюре и покриваме с останалите бишкоти. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна. Поднасяме го с ванилен сос, приготвен по следния начин: Разбиваме на водна баня жълтъците заедно със захарта. Прибавяме горещото мляко и бием, докато сосът се сгъсти. Оставяме готовия сос да изстине и след това прибавяме разбитата сметана и ароматизираме с ванилията.

Плодов пудинг с малинов сироп

Прoдукти: 250 г брашно, 15 г масло, 2 ябълки, 3 праскови, 3 кайсии, 5 сини сливи, 1 ч.ч. сироп от малини, 1 щипка канела, пудра захар, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто с брашното, маслото, солта и 1/2 ч.ч. вода. От тестото разточваме две кори, като едната е по-голяма. Обелваме плодовете и ги нарязваме на четвъртинки, а сливите - на половинки. Наливаме към тях сиропа, добавяме канелата и захарта. Застиламе намаслена тавичка с по-голямата кора, така че да се покрият и стените на тавичката. Изсипваме сиропа с плодовете и покриваме с втората кора. Защипваме добре краищата на двете кори така, че плодовете да се покрият напълно. Печем на водна баня при умерен огън около 2 часа. Сервираме пудинга топъл, поръсен с пудра захар.

Португалски пудинг

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 150-200 г парченца от портокал, 150 мл портокалов сок, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1 с.л. коняк
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с по-голямата част от захарта, прибавяме киселото мляко, на части брашното и ароматизираме с коняка. На дъното на намаслена и набрашнена пудингова форма подреждаме резенчета портокал, заливаме с приготвената смес и печем в загрята на 200°С фурна. Докато пудингът е топъл, го заливаме със сироп, приготвен от подсладен портокалов сок. Изстиналия пудинг обръщаме в подходяща десертна чиния.

Празничен пудинг

Прoдукти: 300 г краве масло, 250 г галета, 140 г брашно, 200 г стафиди, 250 г почистени от кос-тилките и нарязани на ситно сушени сини сливи, 150 г обелени, почистени и нарязани на кубчета ябълки, 4 яйца, сокът и настърганата кора от 1/2 лимон, 1 ч. л. настъргано индийско орехче, 100 г пудра захар, щипка сол, 50 мл + 1 с. л. ром, 50 мл коняк, 250 мл бира, няколко бучки захар, чист спирт.
Нaчин на приготвяне: Плодовете накисваме за 1 час в смес от коняка и рома. Брашното размесва-ме с галетата, солта, захарта, нарязаното на малки парченца масло, лимоновата кора, индийското орехче и плодовете с алкохола. Яйцата разбиваме на пяна, прибавяме бирата и лимоновия сок. Двете смеси разбърк-ваме добре заедно и полученото тесто изсипваме в намаслена форма, покриваме с пергаментова хартия и съдът слагаме внимателно в голяма тенджера с топла вода (водата трябва да е до половината на формата). Печем при тихо кипене 2 часа, като от време на време доливаме вода в тенджерата. Готовия пудинг оставя-ме да изстине, изваждаме от формата и поръсваме с 1 с. л. ром. Отгоре поставяме няколко бучки захар, на-поени с чист спирт, които при поднасянето запалваме. Отделно в сосиера може да поднесем сладък сос по избор.

Пудинг от грис

Прoдукти: 180 г грис, 720 мл прясно мляко, 60 г масло, 3 яйца, 250 г захар, 30 г сухар, 60 г стафиди, озахарени плодове или сушени сини сливи.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото, прибавяме гриса и по-голямата част от захарта, като бъркаме непрекъснато. Щом сместа се посгъсти, махаме от огъня и прибавяме разбитите жълтъци и маслото. Разбъркваме добре и съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме стафидите или другите плодове, оваляни в брашно, и отново разбъркваме. Обливаме формата, в която ще печем пудинга, с останалата захар, която предварително карамелизираме. Печем във фурната или на водна баня. Обръщаме опечения пудинг и го заливаме с карамела от формата.

Пудинг от дюли

Прoдукти: 3 средно големи дюли, 2-3 с.л. краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 5 с.л. счукан сухар, 4 яйца, галета за поръсване на формата.
Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците. Обелваме дюлите, настъргваме ги и ги запържваме в разтопеното масло. Оставяме ги да изстинат и след това ги смесваме със захарта, счукания сухар и добре разбитите жълтъци. Накрая прибавяме лъжица по лъжица разбитите на гъст сняг белтъци, като внимателно разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма. Печем пудинга, докато започне да се отделя от формата. Поднасяме го поръсен с пудра захар.

Пудинг от кестени

Прoдукти: 500 г кестени, 500 мл прясно мляко, 100 г захар, 2 ванилия, 3 яйца, 1 с.л. краве масло, 1 к.ч. нарязани бадеми, 4-5 с.л. мармалад, 1-2 с.л. коняк, захар с ванилия за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Обелваме кестените и ги варим до омекване. Леко обелваме вътрешната им кафява люспа, докато са още топли. Така приготвени ги сварявани с млякото, захарта и ванилията. Пресоваме ги и кипваме полученото пюре с маслото. Щом се охлади, прибавяме един по един жълтъците, а след тях и разбитите на сняг белтъци. Разбъркваме леко сместа и я изсипваме в намаслена форма. Варим пудинга на водна баня. Намазваме готовия пудинг с мармалада, разреден с коняка, поръсваме със ситно нарязаните и леко запечени бадеми и със пресята с ванилия пудра захар.

Пудинг от леща

Прoдукти: 250 г сварена леща, 2 с.л. брашно, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. бели стафиди, малко ром или коняк, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 4 с.л. захар, 4 с.л. разтопено масло, 2 ванилии, сметана или плодов сироп.
Нaчин на приготвяне: Сварената леща разбиваме с миксер на пюре и прибавяме към него брашното, бакпулвера, смлените орехови ядки, предварително накиснатите в малко ром или коняк стафиди - отцедени, 1 ч.ч. захар, 4 жълтъка, разтопеното масло, белтъците, разбити отделно с 4 с.л. захар, и ванилиите и объркваме всичко много добре. Изсипваме сместа в тортена форма или друг съд, намаслен и посипан с галета. Печем на слаба фурна около 40 минути. Когато изстине, нарязваме пудинга на триъгълни парчета. Гарнираме го със сметана или го заливаме с плодов сироп по желание.

Пудинг от омлети

Прoдукти: 3 яйца, 300 мл прясно мляко, 90 г грис, 15 г пудра захар, 15 г краве масло, конфитюр от кайсии, черешова ракия, бадеми.
Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото, прибавяме гриса и варим 5-6 мин на тих огън. После отстраняваме от огъня, прибавяме захарта и маслото, разбъркваме и оставяме сместа да се охлади. Прибавяме към охладена млечна каша разбитите жълтъци и след това съединяваме с белтъците, предварително разбити на сняг. Разпределяме сместа в две намаслени тавички и изпичаме в гореща фурна. Намазваме двата горещи омлета със затоплен конфитюр, подправен с черешова ракия, слепваме ги и украсяваме с попарени и обелени бадеми.

Пудинг от ябълково пюре

Прoдукти: 2 1/2 ч.ч. гъсто ябълково пюре, 120 г ситно смлени бадеми, 50 г пудра захар, 3 яйца, краве масло за намазване на формата, сметана за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Размесваме смлените бадеми със захарта и постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъците. Бъркаме, докато получим пухкава смес, и внимателно съединяваме с разбитите на сняг жълтъци. На дъното на намаслена форма за пудинг разстиламе ябълковото пюре, а отгоре покриваме с приготвения яйчен крем. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна. Поднасяме го топъл с разбита сметана.

Пудинг Пиньол

Прoдукти: 4 яйца, половин пакетче краве масло, 4 с.л. галета, 1 с.л. сметана /или прясно мляко/, 1 1/2к.ч. пудра захар, 1 ванилия, 2 1/2с.л. изцедени плодове от сладко, 2 с.л. захаросани портокалови кори, 2-3 с.л. натрошени обикновени бисквити, 2 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с жълтъците и 1 к.ч. захар. Прибавяме навлажнената със сметаната /или млякото/ галета и навлажнените с рома натрошени бисквити. Прибавяме също така ситно нарязаните плодове и портокалови кори. Накрая като внимателно бъркаме, съединяваме с белтъците, разбити на сняг с останалата захар. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма и варим на водна баня около 1 час. Поднасяме готовия пудинг със сладък яйчен сос или с плодов сироп по избор.

Пудинг с бадеми

Прoдукти: 180 г бадемови ядки, 140 г галета от кифли, 140 г краве масло, 180 г пудра захар, 6 яйца, настърганата кора и сокът от 1 лимон, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Запичаме бадемовите ядки, нарязваме ги на ситно и ги смесваме с галетата. Разбиваме размекнатото масло на пяна заедно със захарта и жълтъците. Прибавяме смесените с галетата бадемови ядки, ванилията, лимоновия сок и настърганата лимонова кора. Накрая прибавяме и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и варим около 1 час на водна баня. Изчакваме готовия пудинг да се охлади и го обръщаме в подходящ съд за сервиране. Преди да го поднесем заливаме с плодов сироп по избор или със силно подсладено и ароматизирано с ванилия прясно мляко.

Пудинг с грозде

Прoдукти: 1 л мляко, 1 ванилия, половин лимон, 150 г захар, 3 с.л. брашно или нишесте, 2 пресни яйца, 400 г ароматно бяло грозде без семки, 25 г масло, 25 г захар, 50 мл сухо бяло вино
Нaчин на приготвяне: Възвираме 800 мл от млякото със захарта, ванилията и ситно настърганата лимонова кора. Щом кипне, намаляваме котлона и изсипваме на струйка нишестето, размито с останалото мляко на гладка кашичка. С бъркане сгъстяваме на гъст крем. Варим 5-6 мин., сваляме от котлона и оставяме крема да изстине. Разбиваме белтъците на гъст сняг и внимателно ги прибавяме в крема. Избъркваме добре. Изплакваме пудингова форма със студена вода, изсипваме крема и го оставяме за 1 час в хладилника. Сгорещяваме маслото и пържим в него захарта, докато придобие приятно кафяв цвят. Наливаме виното, разбъркваме добре и в тази смес варим оронените и измити гроздови зърна около 2 мин. Обръщаме пудинга върху десертна чиния и гарнираме с гроздовите зърна.

Пудинг с извара

Прoдукти: 300 г извара, 3 с.л. заквасена сметана, 30 г краве масло, 3 яйца, 1 с.л. пшенично брашно, 1 с.л. царевично брашно, 1 с.л. олио, галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Два-три часа преди приготвяне на пудинга слагаме изварата в тензух и затискаме между две дъсчици, за да изтече суроватката. Прекарваме изварата през гъсто сито, прибавяме 20 г масло, сметаната, жълтъците от яйцата, посоляваме и разбъркваме добре. Половин час преди поднасянето добавяме разбитите на твърд сняг белтъци, пресятите пшенично и царевично брашно и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с галета форма за пудинг. Печем в умерена фурна 20-30 мин. Проверяваме готовността на пудинга с клечка за зъби. Поднасяме го със сметана.

Пудинг с кифли

Прoдукти: 8 яйца, 2 ч.ч. захар, 1 л прясно мляко, 1 ванилия, 500 г кифли.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кифлите на кубчета. Разбиваме яйцата със захарта, разреждаме с прясното мляко и ароматизираме с ванилията. Изсипваме сместа в широка форма, сложена в тавичка с вода. Нарязваме кифлите на кубчета и ги изсипваме в млечно-яйчената смес. Печем до готовност на водна баня.

Пудинг с козуначени кифли

Прoдукти: 5 козуначени кифли или 500 г козунак, 500 г ябълки, 3 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. пудра захар, половин пакетче канела, 50 г краве масло, 3 с.л. галета, настъргана кора от лимон.
Нaчин на приготвяне: Кифлите и почистените и обелени ябълки се нарязват на тънки филийки и се нареждат на пластове в намазана с масло и поръсена с галета форма, като се ръсят с галетата, размесена с 2 с.л. пудра захар. Завършва се с пласт от кифли. Така приготвеният пудинг се залива със смес от разбитите в останалата захар яйца, млякото и настърганата лимонова кора, поръсва се с останалата галета, изпържена в масло, и се пече в умерена фурна. Пудингът се поднася поръсен със сироп или пудра захар.

Пудинг с цариградско грозде

Прoдукти: 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 120 г брашно, 2 яйца, 1 щипка сол, 1/4 ч.л. сода бикарбонат, 500 г цариградско грозде, 30 г ситно счукани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме половин пакетче масло в подходящ съд и прибавяме 80 г захар и счуканите орехи. Разбъркваме и прехвърляме в по-дълбок съд, който предварително сме намазали с масло. Отгоре разпределяме почистеното и измито цариградско грозде. Отделно разбиваме останалото масло на пяна заедно със 120 г пудра захар. Прибавяме разбитите яйца и брашното, пресято заедно със солта и содата. Разбъркваме добре и изсипваме сместа върху гроздето. Пече пудинга около 40 мин в слаба фурна. След това го обръщаме в чиния за сервиране, така че гроздето да остане отгоре.

Тексаски пудинг

Прoдукти: 1 кг готово тесто; зa пълнежа: 450мл обикновена сметана, индийско орехче, канела, 1 големи яйца, 2 жълтъка, 30г захар, 2ч.л. розова вода (по желание).
Нaчин на приготвяне: Разточваме тестото и го слагаме да се пече в плитка тава, от която след това ще можем лесно да го извадим. Надупчваме с вилица и печем 10-15 мин при температура 200С, докато хване лека коричка. През това време разбиваме сметаната заедно с индийското орехче и канелата, прибавяме разбитите със захарта яйца и жълтъци, разбъркваме, ароматизираме с розовата вода и изсипваме сместа върху тестото. Печем отново около 30-40 мин при температура 160С. Можем да поднесем пудинга както топъл, така и студен.

Френски пудинг „Карамел”

Прoдукти: 80 г захар, 70 г масло, 70 г брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилена за-хар, 200 г сметана, 2 с. л. пудра захар за украсяване.
Нaчин на приготвяне: Захарта карамелизираме в съд с по-дебело дъно и заливаме с млякото. След като карамелът се разтвори, дръпваме съда от огъня и прибавяме леко разтопеното масло, ванилената за-хар, брашното и един по един жълтъците. Накрая, без да спираме бъркането, изсипваме белтъците, разбити на твърд сняг. Тестото слагаме в по-малък съд и печем на водна баня 45 минути. Готовия пудинг охлаждаме на стайна температура и тогава изваждаме от съда. Поднасяме го полят със сметана, разбита с пудра за-хар. Можем да украсим с плодове според сезона.

Шоколадов пудинг

Прoдукти: 80 г шоколад, 80 г захар, 80 г краве масло, 100 г смлени орехови ядки, 6 яйца, 40 г галета; зa соса: 1 ч.ч. прясно мляко, 100 г шоколад, 80 г захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото и половината захар. Прибавяме разтопения на водна баня на тих огън шоколад и един по един отделените жълтъци. Внимателно смесваме с разбитите на гъст сняг заедно с останалата захар белтъци. Разбъркваме леко и прибавяме половината орехи и галетата. Намазваме с мазнина и поръсваме със смлени орехи и галета купички за крем карамел. Разливаме в тях сместа така, че да ги напълни до 2/3 от обема им. Варим ги на водна баня в захлупен съд. Отделно варим прясното мляко за соса заедно с шоколада и захарта, докато се посгъсти. Обръщаме купичките с готовия пудинг в чинийки за сервиране и заливаме отгоре с шоколадовия сос.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Птиците в градината

Няма съмнение, че за да се получи пълната картина на градинското очарование не може да се лишите от нито един допълнителен детайл какъвто определено е песента на птиците. Те се чувстват безгрижно и съ...

Лошите изненади на сезона

Летните удоволствия си имат и своята обратна страна. Какво да правим, ако получим топлинен удар, ужили ни пчела или се докоснем непредпазливо до медуза? Спасение има, особено ако сме предвидили възмож...

Лесни кексове

Двуцветен кекс Прoдукти: 5 яйца, 150 г захар, 150 г брашно, 1/2 к.ч. олио, 1/2 к.ч. вода, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с.л. какао, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъ...

Аз си имам нов татко!

Не малко книги и филми са посветени на отношенията на децата и новия татко. Често пъти в сериалите те са леки и весели и проблемите се решават за половин час. Но в живота повечето случаи са в основата...

Начало