25.11.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 25496 |  0 
Гозби в глинен гювеч
Безмесен чомлек в гърне

Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещеното олио до златист цвят. Прибавяме обелените и настъргани домати, обелените лукчета, чесъна, черния и червения пипер, дафиновия лист и малко вода. Посоляваме и поръсваме с чубрица. Изсипваме продуктите в пръстен съд, захлупваме и задушаваме до омекване на лукчетата. Накрая прибавяме размитото в студена вода брашно. Оставяме ястието да поври още 5-6 мин и отстраняваме от огъня.

Вегетарианска попска яхния

Продукти за 4 порции: 1-2 моркова, половин главичка целина, 1 глава лук, 2 стръка праз, 1 ч.ч. олио, 1 кг арпаджик, 2 глави чесън на скилидки, 1-2 дафинови листа, 1 с.л. брашно, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите и целината и на едро ренде. Изсипваме ги в глинен съд, в който сме налели олиото. Задушаваме ги заедно с лука и праза. Когато зеленчукът омекне, прибавяме червения пипер, обеления арпаджик, обеления чесън и дафиновите листа. Наливаме толкова вода, колкото да покрие зеленчуците. Задушаваме, докато лука поомекне, прибавяме размитите във вода брашно и доматено пюре и поръсваме с оцет. Захлупваме плътно с капака и го замазваме с тесто. Варим 20 мин на тих огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Гъби със зарзават в пръстен гювеч

Продукти за 5 порции: 250 г гъби, половин глава целина, 1-2 глави лук, 4 средно големи домата, 4 по-големи картофа, 4 с.л. грах от консерва, 5-6 по-големи зелеви листа, 1 непълна ч.ч. ориз, 5 с.л. олио, магданоз, джоджен, черен пипер, сол; за заливката: 2 яйца, 4 с.л. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме зелевите листа в леко подсолена вода. Нарязваме гъбите ситно и ги задушаваме в олиото и малко вода. След изпаряване на водата, сипваме настърганите домати и ориза. Доливаме с гореща вода и посоляваме. Варим до набъбването на ориза и добавяме сварените и нарязани на кубчета картофи, граха, ситно нарязани магданоз и джоджен. Поръсваме с черен пипер и много добре разбъркваме сместа. Сипваме на дъното на пръстен гювеч малко вода и покриваме с половината зелеви листа. Изсипваме върху тях сместа и покриваме с останалите зелеви листа. Печем в умерена фурна.

Каша от сирене по бански

Продукти за 4 порции: 400 г овче сирене, 200 г домати, 80 г краве сирене, 4 яйца, 1/2 ч.л. червен пипер, 2 люти чушлета.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го разстиламе на дъното на глинен съд. Върху него разпределяме обелените и нарязани домати, ситно нарязаните люти чушлета и парченца масло. Захлупваме и задушаваме 10-15 мин на слаб огън. Заливаме с яйцата, които сме разбили с 1 ч.ч. вода, захлупваме и продължаваме да задушаваме на тих огън, докато повърхността на ястието се оцвети златисто. Непосредствено преди да поднесем поръсваме червения пипер.

Вегетариански пай в глинен гювеч

Продукти за 6 порции: 1 к.ч. бяло вино, 1-2 глави лук, 1 глава целина, 2 червени чушки, 3 моркова, 150 г зелен фасул, 1/3 ч.ч. грах, 1/3 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. мляко, 2 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 връзка магданоз, 1ч.л. сол, 1/2ч.л. мащерка, чубрица, черен пипер на зърна, червен пипер; за тестото: 1 3/4ч.ч. брашно, 1 щипка сол, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 ч.л. бакпулвер, 2 с.л. маргарин, 2 ч.л. мед, 1ч.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Загряваме половината от виното и задушаваме в него лука, докато омекне. Прибавяме нарязаните на кубчета целина, чушки, моркови, грах и зелен фасул, наливаме останалото вино и продължаваме да задушаваме, като често разбъркваме. Щом зеленчуците поомекнат, прибавяме брашното, бъркаме енергично още 2 мин и отстраняваме от огъня. Смесваме млякото със зеленчуковия бульон. Бавно прибавяме зеленчуковата смес, като разбъркваме непрестанно с миксер. Трябва да се образува гъста каша. Подправяме с магданоз, сол, мащерка, червен и черен пипер. Изсипваме получената смес в глинен гювеч и оставяме настрана, докато подготвим тестеният капак. Смесваме брашното, солта, содата и бакпулвера.Прибавяме маргарина и месим, докато брашното го поеме. Разтваряме меда в млякото и бавно прибавяме към брашното, като омесваме средно твърдо тесто (не трябва да се лепи). От полученото тесто оформяме кръгла питка - капак, с която покриваме зеленчуците в гювеча. Печем, докато тестото порозовее и образува коричка.

Манастирска яхния

Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 1глава лук, 250 г картофи, 1 морков, 1 парче целина, 200 г арпаджик, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 2 домата, 80 мл олио, 10-12 зърна черен зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, морковите и целината и ги задушаваме до омекване в сгорещената мазнина и малко вода. Прибавяме арпаджика, почистените от костилките маслини, нарязаните на ивички гъби и половината от черния пипер. Заливаме с топла вода, колкото да се покрият зеленчуците, посоляваме и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Прибавяме ориза и обелените и нарязани на кубчета картофи, а след 10 мин - обелените и настъргани домати. Печем ястието в глинен съд при умерена температура. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз и черен пипер.

Праз в пръстен гювеч

Продукти за 4 порции: 2-3 стръка праз, 3 домата, 1 к.ч. олио, 150 г сирене, 2 яйца, 40 г краве масло, 1 люто чушле, сол.

Нaчин на приготвяне: В пръстен гювеч сипваме олиото и нарязания на кръгчета праз. Задушаваме в умерена фурна, докато празът поомекне. Добавяме обелените и настъргани домати, натрошеното сирене и лютото чушле. Посоляваме, ако сиренето не е много солено и заливаме с разбитите яйца и разтопеното масло. Запичаме във фурната, докато ястието се позачерви.

Сирене по неврокопски

Продукти за 2-3 порции: 500 г сирене, 3 с.л. краве масло, 4-5 яйца, 3-4 с.л. вода, 1 ч.л. червен пипер, 2 люти чушки.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го слагаме в пръстен съд. Покриваме го с нарязаните на кръгчета люти чушки и домати, слагаме и парченца от маслото и задушаваме 10 мин на умерен огън. След това заливаме с разбитите с водата яйца, захлупваме ястието и го запичаме във фурна. След като извадим, поръсваме с червен пипер.

Сирене с газирана вода

Продукти за 5 порции: 400 г сирене, 3 домата, половин бутилка газирана вода, половин пакетче краве масло, магданоз, червен пипер, сол, по желание люти чушки.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сиренето на парчета и ги нареждаме в пръстен съд или в 5 отделни гювечета. Отгоре слагаме настърганите домати и маслото. Захлупваме с капак и задушаваме 10 мин. Заливаме с разбитите с газираната вода яйца и запичаме повторно до златисто оцветяване на яйчния пласт. При поднасяне поръсваме с червен пипер.

Тракийски гювеч

Продукти за 4 порции: 1 кг едри зрели домати, 1 връзка магданоз, 1 к.ч. олио, 3 с.л. натрошен сухар, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите напречно на филии. Магданоза нарязваме на дребно. Разстиламе половината от магданоза на дъното на пръстен съд и върху него нареждаме един ред доматени филии, посоляваме и поръсваме отгоре 1 с.л. счукан сухар. Пак посипваме магданоз, пак нареждаме домати и поръсваме сухар. Щом наредим третия ред домати, най-отгоре поръсваме остатъка от сухара и червен пипер. Наливаме олиото и слагаме в умерена фурна. Вода не наливаме. Опечения гювеч трябва да остане на мазнина.

Агнешко горски гювеч

Продукти за 4 порции: 750 г агнешко месо /овнешко или телешко/, 100 г краве масло, 150 г лук, 300 г домати, 250 г пресни гъби, 200 г чушки, 2 люти чушлета, 60 г ориз, 1 глава чесън, 2 стръкчета чубрица, копър, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Подсушаваме, нарязваме го на парчета и задушаваме заедно със ситно нарязания лук на слаб огън в мазнината и малко вода. След 5-6 мин прибавяме обелените и настъргани домати. След още 20 мин прибавяме гъбите, които предварително сме почистили, измили, подсушили и нарязали на тънки ивички. Прибавяме съшо така нарязаните чушки и люти чушлета, както и обелените скилидки чесън. Посоляваме, заливаме с топла вода, прехвърляме ястието в пръстен гювеч и варим на слаб огън. В края на варенето прибавяме почистения, измит и отцеден ориз и останалите домати, нарязани на кръгчета. Поръсваме със ситно нарязани магданоз, чубрица и копър.

Заек, задушен в пръстен гювеч

Продукти за 4-5 порции: 1 кг заешко месо, 500 г дребни лукчета /арпаджик/, 50 г сланина, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 4 с.л. олио, 7-8 зърна черен пипер, 4-5 зърна бахар, смлян черен пипер, сол, 1-2 ч.ч. оцет за маринатата.

Нaчин на приготвяне: Киснем заешкото месо 5-6 часа в марината, приготвена от равни количества вода и оцет. Измиваме го, нарязваме го на парчета и намазваме парчетата с мазнина. Нареждаме месото в глинен гювеч и го покриваме с един ред цели обелени лукчета. Върху арпаджика нареждаме малки парченца сланина, добавяме зърната бахар и черен пипер и заливаме с подсолена гореща вода, така че водата да е 1 см над продуктите. Захлупваме, замазваме капака с тесто и варим около 3 часа на тих огън. Готовото ястие поръсваме с черен пипер.

Котлети с желирани лукчета

Продукти за 6 порции:60 г брашно, 1 ч.л. прясно смлян бял пипер, 6 котлета (по около 180 г всеки), 2-3 глави лук, 50 мл олио, 500 г домати от консерва, 300 мл червено вино, 200 г сладки мариновани лукчета, 1-2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. мащерка, сол, черен пипер, 1-2 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното, солта и черния пипер и овалваме в сместа измитите и подсушени котлети. В тиган с дебело дъно сгорещяваме 2 с.л. олио и пържим котлетите. Прехвърляме ги в глинен съд. В същия тиган доливаме останалото олио и задушаваме 5 мин ситно нарязания лук. Добавяме обелените и нарязани на ситни парченца домати, наливаме виното и оставяме сместа да къкри още 5 мин Добавяме отцедените от маринатата лукчета, както и оцета, и задушаваме още 3 мин. Поръсваме мащерката,посоляваме и подправяме с белия пипер. С този сос заливаме котлетите и наръсваме със захар.

Овнешко по бански

Продукти за 4 порции: 900 г овнешко месо, 4 с.л. олио, 2-3 глави лук, 2-3 чушки, 2-3 червени домата, 3-4 картофа, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото и го почистваме от ципи и сухожилия. Измиваме го със студдена вода, подсушаваме и го нарязваме на малки парченца. Слагаме го в тенджера с мазнината и малко вода. Прибавяме ситно нарязания лук, почистените от семената и нарязани на ивички чушки, обелените и нарязани на кубчета картофи и обелените и настъргани домати. Посоляваме и задушаваме на слаб огън, докато месото поомекне. След това пресипваме в пръстен гювеч, заливаме с 11/2 ч.ч. гореща вода и печем - в началото в гореща фурна, а след като ястието заври - в слаба фурна. Печем, докато ястието остане на мазнина.

Свинско в гърне

Продукти за 4-5 порции: 800-900 г свинско месо, 3-4 глави лук, 100 г краве масло, 1 люта чушка, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, почистваме го от ципи и сухожилия, измиваме го на течаща вода, отцеждаме го и го нарязваме на парченца. Слагаме парчетата в глинено гърне заедно с маслото и 1-2 к.ч. вода. Загряваме и прибавяме ситно нарязания лук, лютата чушка, зърната черен пипер, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Доливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме гърнето и го слагаме на слаб огън. Задушаваме, докато месото омекне напълно. Поднасяме ястието топло, поръсено с препърженото масло.

Свинско с пиперки от туршия

Продукти за 5 порции: 1 кг крехко свинско месо, 1 кг пиперки от сурова туршия, 50 г царевично брашно, 2-3 глави лук, 100 г свинска мас, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парчета обезкостеното свинско месо и слагаме парчетата в пръстен съд. Посоляваме и поръсваме с червения пипер. След това прибавяме ситно нарязания лук, наливаме малко вода, захлупваме и слагаме ястието да ври на умерен огън, докато почти се свари. Отделно нарязваме пиперките на дребни парченца, изпържваме ги добре до зачервяване, поръсваме с брашното и също го позапържваме. Прибавяме изпържените пиперки към месото и оставяме ястието да ври още 30 мин на тих огън.

Пържоли с кисело зеле

Прoдукти: 2 кисели зелки, 2 кг свински пържоли, червен и черен пипер, кимион, мас.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го слагаме в глинен съд с широк отвор, поръсваме с червен пипер и слагаме свинска мас. Заливаме с малко вода и оставяме във фурната да се пече. През половин час го разбъркваме и печем, докато стане препечено отвсякъде. Начукваме пържолите и ги посоляваме, поръсваме с черен пипер и кимион и ги изпичаме на скара. Малко преди да извадим зелето от фурната нареждаме пържолите върху него и довършваме печенето. Сервираме ястието горещо.

Джолан по македонски

Продукти за 4-5 порции: 2 свински джоланчета,1 кг дребни лукчета, 2 глави чесън, 1 дафинов лист, 5-6 зърна бахар, няколко зърна черен пипер, 10 средни картофа, сол, червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Добре измитите джоланчета слагаме в глинена тенджера с капак. Измиваме хубаво чесъна, разделяме го на скилидки и както е с люспите, го слагаме в тенджерата. Слагаме и добре измитите лукчета с люспите. Прибавяме обелените картофи, нарязани на кубчета, солим и слагаме подправките. Захлупваме и печем ястието най-напред на силна фурна, а като заври - на умерена.

Телешко, задушено в гърне

Продукти за 4 порции: 800 г тлъсто телешко месо, 4 глави лук, 6 глави чесън, 1/2 ч.л. счукан кимион, 1 к.ч. винен оцет, 15-20 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го слагаме в пръстено гърне заедно с целите глави лук, целите глави чесън, черния пипер, кимиона, оцета и сол на вкус. Наливаме вода, колкото да покрие продуктите. Замазваме капака на гърнето с тесто и варим 3-4 часа на тих огън.

Чомлек от пиринско

Продукти за 4-5 порции: 1 свински крак, 500 г свински ребра, 500 г свинско месо от коремната част, 3-4 глави чесън, 500 г дребен лук, 500 г дребни картофи, 1-2 люти чушки, 500 мл червено вино, 1 к.ч. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Начупваме крака на 2-3 места, насичаме ребрата през 5-6 см, нарязваме месото на хапки. Слагаме кокалите и месото в пръстена или огнеупорна стъклена тенджера. Прибавяме обелените скилидки чесън, обелените цели глави лук, обелените цели картофчета, леко сцепените люти чушлета, сол и черен пипер на вкус. Заливаме с виното, оцета и малко вода. Покриваме тенджерата с хартия, захлупваме я с капака и го замазваме с тесто. Задушаваме ястието около 3 часа на тих огън.

Агнешко на фурна по овчарски

Продукти за 6 порции: 1 кг агнешко месо от плешката, 1 кг овче кисело мляко /или отцедено краве/, 8 яйца, 1 ч.ч. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го слагаме в пръстен гювеч или тавичка. Наливаме равни части мазнина и вода, захлупваме /или завиваме с домакинско фолио/ и печем в умерена фурна. Изваждаме опеченото месо, а към соса от печенето прибавяме яйцата, разбити с киселото мляко. Посоляваме на вкус и варим, докато сосът се сгъсти. Връщаме месото в соса и държим във фурната още 5-6 мин.

Говеждо по селски

Продукти за 5 порции: 1 кг говеждо вътрешно филе, 200 г лой, 3-4 домата, 1 кг картофи, 3-4 глави лук, 100 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, естрагон, калофер, сол, брашно за замазване на капака.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме и почистваме добре филето от ципите. Нарязваме го на парчета, които начукваме, докато получим кръгове с дебелина около 1 см. Посоляваме ги, поръсваме ги с червения пипер и оцета и ги оставяме да престоят около половин час. На дъното на пръстен съд нареждаме лойта, нарязана на дребни кубчета. Върху лойта слагаме нарязаните на филийки домати, а върху тях разстиламе половината от ситно нарязания лук и нарязаните на кръгчета картофи. Върху картофите нареждаме парчетата месо и покриваме с останалите картофи и лук. Заливаме с разтопеното масло, посоляваме и поръсваме с естрагон и калофер. Наливаме малко вода, захлупваме съда и замазваме капака с тесто. Задушаваме около 1 час и 30 мин в предварително загрята фурна.

Гювеч от шилешко месо

Продукти за 4 порции: 1 кг обезкостено шилешко месо, 3-4 глави лук, 2-3 моркова, 1 корен от хрян, 500 г домати, половин пакетче краве масло, 6 средно големи картофа, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки, заливаме ги със студена вода и варим на умерен огън, докато омекнат. След това отцеждаме месото и го слагаме в пръстен гювеч /или дълбока тава/. Прибавяме ситно нарязания лук, нарязаните на кубчета моркови, попарените, обелени и настъргани домати, настъргания хрян, нарязаните на тънки филийки картофи и сол на вкус. Отделно запържваме ориза, разбъркваме го с червения пипер и го добавяме към останалите продукти. Прецеждаме бульона, в който сме варили месото, и наливаме в гювеча, колкото продуктите да се покрият. Печем в умерена фурна, докато остане на мазнина, ако е необходимо, доливаме по малко от бульона. Поднасяме гювеча топъл, поръсен със ситно нарязан магданоз.

Гювеч с ориз

Продукти за 4 порции: 700-800 г месо, 2 глави лук, 150 г домати, 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. ориз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме, нарязваме на парчета месото и ги нареждаме в пръстен гювеч. Посоляваме и поръсваме с червения пипер. Прибавяме нарязания на дребно лук, обелените и нарязани домати и маслото. Слагаме гювеча в умерена фурна. По време на печенето лукът и доматите печти се стопяват. Когато месото омекне и започне да се къса, прибавяме ориза /неумит, но пресят и добре почистен от примеси/. Наливаме 3 ч.ч. гореща вода и разбъркваме. Печем гювеча, докато набъбне оризът. При изстиването оризът поглъща част от сока на ястието, ето защо трябва да извадим гювеча от фурната, докато има още сок. Така приготвения ориз има розов отенък и приятен вкус.

Задушен овчи врат

Продукти за 5-6 порции: 1300 г овче месо от врата, 1 пакетче краве масло, 100 г домати, 50 г чесън, 1/2к.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, риган, дафинов лист, червен и черен пипер, сол, брашно за замазване на капака.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и посоляваме. Слагаме в пръстен съд и прибавяме маслото, обелените скилидки чесън, нарязаните на дребно домати, брагното, ригана, черния и червения пипер, дафиновия лист, виното и доливаме малко вода. Захлупваме добре и замазваме похлупака с тесто. Слагаме ястието да се задушава в умерена фурна.

Заек с праз

Продукти за 5-6 порции: 1 заек (около 1,5 кг), 2 стръка праз, 50 г бекон, 1 с.л. краве масло, 2 с.л. коняк, 1 к.ч. червено вино, 1 ч.ч. бульон, 3-4 скилидки чесън, 50 г смлени орехови ядки, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме заека на порции, които натриваме с черен пипер и сол. Нарязваме бекона и праза на малки кубчета. Изпържваме месото от всички страни в сгорещената мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме бекона и праза. Щом празът поомекне, връщаме месото, поливаме с коняка и запалваме за кратко. Прехвърляме месото в пръстен гювеч, а към соса в тигана добавяме виното и бульона. Възвираме на огъня, поръсваме с наситнен магданоз и добавяме дафиновия лист, счукания чесън и смлените орехи. Разбъркваме и заливаме месото с така приготвения сос. Захлупваме гювеча и го слагаме в студена фурна. Загряваме постепенно до 200°С и печем 1 час и 30 мин.

Зимен гювеч

Продукти за 5-6 порции: 1 кг тлъсто телешко месо, 1 к.ч. олио, 3-4 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 500 г картофи, 1 буркан консервиран зеленчук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме в сгорещеното олио. Посоляваме, прибавяме лука, нарязан на тънки филийки, запържваме и поръсваме с червения пипер. Наливаме 1 1/2ч.ч. вода и варим месото, докато омекне. Тогава прибавяме картофите, нарязани на филийки, а след десетина минути – консервирания зеленчук и ситно нарязания магданоз. Изсипваме ястието в тавичка /или пръстен гювеч/ и печем в предварително загрята умерено силна фурна. Можем да залеем готовия гювеч с 3-4 разбити яйца и да го запечем в силна фурна.

Котлети със сирене

Продукти за 4 порции: 4 свински котлета, 500 г домати, 4 филийки пушено сирене, 4 блокчета топено сирене, 2 с.л. течна сметана, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 50 мл олио, 1 ч.л.смлян чесън, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 ч.л. сушен риган, 1 к.л. ким, 3-4 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, начукваме го леко и го запържваме от двете страни в сгорещеното олио. Подправяме котлетите с черен пипер и сол на вкус. Смесваме обелените и настъргани домати с нарязаните маслини, 2 скилидки счукан чесън и подправките. Разтопяваме сирената на водна баня, прибавяме останалия счукан чесън и сметаната и бъркаме, докато получим хомогенна смес. В пръстен съд сипваме 4-5 с.л. от доматения сос, нареждаме отгоре котлетите и заливаме с останалия сос. Поръсваме виното и олиото, покриваме с алуминиево фолио и печем 30 мин в гореща фурна.

Механджийска капама

Продукти за 6 порции: 500 г свинско месо, 500 г пилешко месо, 500 г сурови наденички, 1 кг лук, 500 г моркови, 500 г печурки, 300 г маслини, 3-4 дафинови листа, 1 ч.ч. вода, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро всички продукти и ги слагаме в пръстен гювеч. Прибавяме обезкостените маслини, червения пипер и дафиновите листа. Наливаме олиото и водата и посоляваме на вкус. Захлупваме и замазваме капака с тесто. Слагаме гювеча в сгорещена фурна и печем 3-4 часа при температура 180°С.

Смесени меса в глинен съд

Продукти за 8 порции: 500 г шарено свинско месо, 500 г сурова наденица, 500 г черен дроб, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, бялата част на 2-3 стръка праз, 10-12 маслини, 1-2 чушки, черен пипер на зърна, сол, червен пипер, суха чубрица, 150 мл червено вино, 2-3 с.л. олио

Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското и дроба на хапки, а наденицата нарязваме на по-големи парченца. Слагаме месата в глинен съд. Прибавяме нарязаните на филийки лук и чесън, нарязаната на по-големи парченца чушка и маслините, без костилките. Наливаме олиото, виното и 250 мл вода. Поръсваме подправките. Захлупваме и печем 30 мин на силна фурна. Рязко намаляваме фурната и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато месото напълно омекне, а сосът му се сгъсти.

Пълнена телешка глава

Продукти за 6 порции: 1 телешка глава, 1 телешко шкембе, 1 кг телешка кайма, 1,5 кг лук, 500 г моркови, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 5-6 скилидки чесън, 100 г сланина, черен и червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме добре главата и шкембето. Посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Шпиковаме месестата част на главата със сланината, чесъна и част от морковите. Нарязваме на ситно лука и останалите моркови и ги запържваме в половината от мазнината. Отделно в останалата мазнина запържваме каймата, след което я подправяме със сол и черен пипер на вкус и я смесваме със запържения лук, виното, ситно нарязан магданоз и червен пипер. Омесваме добре сместа и пълним с нея главата. След това слагаме главата в шкембето, така че гладката страна на шкембето да остане от вътрешната страна, и го зашиваме. Слагаме така приготвената глава в пръстен съд, намазваме я с мазнина, поръсваме с червен пипер и печем в умерена фурна.

Свинско по орманджийски

Продукти за 5 порции:800 г свинско месо от бута, 100 г свинска мас, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен пащърнак, 100 г дребни лукчета, 2 домата, 1/2 к.ч. червено вино, 1 дафинов лист, бахар, чубрица, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото, след което го нарязваме на порции. Посоляваме порциите и ги изпържваме до зачервяване от всички страни. Прибавяме изчистените лукчета и нарязаните на кубчета корени и задушаваме заедно с месото, докато поомекнат. Тогава прибавяме нарязаните домати, посоляваме, слагаме подправките и доливаме малко вода. Сипваме ястието в пръстен съд, захлупваме, замазваме капака с тесто и задушаваме 1 час в умерено слаба фурна.

Свинско с кашкавал

Продукти за 5 порции: 800 г свинско месо, 1 кг картофи, 2-3 скилидки чесън, 150 г кашкавал, 1 ч.ч. сухо бяло вино, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки, а месото нарязваме на кубчета. Нареждаме ги на последователни пластове в пръстен съд /или от йенско стъкло/. Поръсваме всеки пласт със сол, черен пипер, счукан чесън и настърган кашкавал. Заливаме ястието с виното, смесено с 1 ч.ч. топла вода. Захлупваме с капак или покриваме с алуминиево фолио и печем около 2 часа в умерена фурна. След това отстраняваме капака, поръсваме със ситно нарязан магданоз и поднасяме ястието в съда, в който е приготвено.

Чомлек джолан

Продукти за 4 порции: 1 кг телешки джолан, 1 1/2к.ч. червено вино, 2-3 глави лук, 400 г картофи, 1 ч.л. червен пипер, 10-12 зърна черен пипер, 10-12 скилидки чесън, 2 люти чушки, 1 дафинов лист, 80 г краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме джолана, измиваме го и го накисваме в студена вода. След 2-3 часа го измиваме под течаща вода и го оставяме да се отцеди. После го нарязваме на порции и пускаме парчетата джолан в пръстено гърне. Прибавяме ситно нарязания лук, обелените и нарязани картофи, обелените скилидки чесън, червения пипер, черния пипер /половината - на зърна, а другата половина – смлян/, дафиновия лист, лютите чушки, маслото, виното, 1 ч.ч. вода и сол на вкус. Захлупваме плътно гърнето. Замазваме капака с тесто и задушаваме ястието 2-3 часа в умерена фурна.

Пиле в гърне

Продукти за 5-6 порции: 1 едро пиле, 500 г лук, 3-4 глави чесън, 3-4 домата, 3-4 с.л. зехтин, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 дафинови листа, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, които нареждаме в пръстен гювеч. Прибавяме нарязания на филийки лук, обелените скилидки чесън, нарязаните домати, червения пипер и дафиновите листа. Посоляваме на вкус и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Наливаме зехтина и 2-3 к.ч. гореща вода. Захлупваме плътно и задушаваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина.

Пиле на фурна с картофи

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 500 г картофи, 30 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим пилето в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме го, намазваме го с разтопеното масло и го натриваме с черен пипер. Нарязваме картофите на по-едри парчета и ги разстиламе в пръстен гювеч /или тавичка/. Поръсваме с черен пипер, слагаме отгоре пилето и наливаме от бульона, в който е вряло, до половината на продуктите. Печем в умерена фурна, като на всеки 15 мин обръщаме пилето и го обливаме със соса.

Гювеч от дребна риба

Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 3 к.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 5-6 скилидки чесън, 2-3 глави лук, 2 дафинови листа, черен пипер на зърна, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме рибата и я слагаме в пръстен гювеч. Наливаме олиото и виното и добавяме ситно нарязаните скилидки чесън, нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязан магданоз, дафиновите листа и черен пипер. Захлупваме и печем в умерена фурна.

Гювеч от шаран

Продукти за 4 порции: 1 шаран, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 3 домата, 1 к.ч. стерилизиран грах, 1 к.ч. стерилизиран зелен боб, 5-6 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шарана го на порции, посоляваме и оставяме да престои 30 мин. Загряваме олиото и последователно запържваме нарязания на тънки филийки лук, ситно нарязаните, морков целина и магданозен корен, обелените и настъргани домати. Изсипваме всичко в пръстен съд, прибавяме зеления фасул и граха. Нареждаме отгоре парчетата риба, добавяме черния пипер, посоляваме на вкус, наливаме малко топла вода и печем в умерена фурна.

Риба в гърне

Продукти за 4 порции: 1 кг речна риба, 500 г домати, 1 ½ к.ч. олио, 15-20 зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме по-големите риби на парчета, а по-малките оставяме цели. Посоляваме рибата. Обелваме и настъргваме доматите. Смесваме ги с 2 връзки ситно нарязан магданоз и посоляваме. На дъното на глинено гърне нареждаме част от рибата, слагаме няколко зърна черен пипер и заливаме с доматен сос. Продължаваме по този начин до изчерпване на продуктите. Завършваме с домати. Наливаме олиото, захлупваме и замазваме капака с тесто. Слагаме гърнето на умерен огън и задушаваме 1 час и 30 мин.

Риба по солунски

Продукти за 4 порции: 600 г филе от бяла риба, 800 г картофи, 2-3 скилидки чесън, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 30 г краве масло, 3 с.л. олио, риган, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим картофите 15 мин в подсолена вода. Изваждаме, обелваме ги и още топли ги нарязваме на филийки с дебелина около 1 см. Нарязваме рибата на парченца, които омесваме със счукания чесън и ситно нарязания магданоз. Посоляваме на вкус и поръсваме малко черен пипер и половината от изцедения лимонов сок. С маслото намазваме обилно дъното и стените на пръстен съд. Нареждаме на дъното половината от картофите, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отгоре нареждаме рибата, покриваме с останалите картофи, които също посоляваме. Заливаме ястието с олиото, виното и останалия лимонов сок. Поръсваме риган, захлупваме и печем 30 мин в умерена фурна.

Октопод в гърне

Продукти за 4 порции: 1 кг октопод, 2-3 едри глави лук, 2 домата, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. червено вино, 2-3 с.л. зехтин, мащерка, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме октопода и нарязваме месото на кръгчета и на ивички. Слагаме го в глинен гювеч заедно с нарязания на филийки лук, ситно нарязаните чесън и мащерка и обелените и настъргани домати. Наливаме виното и зехтина, подправяме с черен пипер и сол на вкус и захлупваме плътно гювеча. Задушаваме 4-5 часа на слаб огън.

Зрял фасул с кървавица

Продукти за 5 порции: 600 г зрял фасул, 600 г кървавица, 100 г свинска мас, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и оставяме да кисне 1 нощ. След това изливаме водата, наливаме нова и варим фасула на умерен огън, докато зърната поомекнат. Прецеждаме и прехвърляме в пръстен съд. Прибавяме наразаната кървавица, маста и малко хладка вода. Захлупваме плътно и варим на слаб огън. Към края на варенето посоляваме.

Чукан стар фасул с пръжки

Продукти за 5 порции: 500 г стар фасул, 100 г сухи пиперки, 100 г свинска мас, 400 г пръжки, 3-4 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме добре фасула и го счукваме на дребно без да го мием. След това го сипваме в пръстен съд и го заливаме със студена вода. Прибавяме ситно нарязания лук и целите червени пиперки. Захлупваме и варим на тих огън, докато се свари фасулът, след което посоляваме. Правим лека запръжка от маста и червения пипер и прибавяме към нея пръжките. Сипваме готовата запръжка при фасула, захлупваме и оставяме ястието да ври още само 5-6 мин на тих огън.

Шунка, запечена с праз

Продукти за 4 порции: 2-3 стръка праз, 600 г шунка, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, половин пакетче краве масло, 100 г настърган кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на 4 дълги резена. Почистваме праза, измиваме го и го нарязваме на парчета, широки колкото резенчетата шунка. Сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Завиваме във всеки резен шунка по 2-3 парчета праз и ги нареждаме на дъното на намаслен пръстен съд. Приготвяме сос от 1 с.л. масло, млякото и брашното и заливаме ястието с него. Поръсваме с настъргания кашкавал и слагаме тук там парченца от останалото масло. Захлупваме гювеча и го слагаме в студена фурна. Постепенно загряваме фурната до 200°С и печем около 15 мин.

Пържени картофи с пържен лук

Прoдукти: 700-750 г картофи, 4 глави лук, 3-4 с.л. сос от печено или силен говежди бульон, половин пакетче краве масло, 3-4 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги пускаме за 10 мин в кипяща подсолена вода. Изваждаме ги, нарязваме ги на кръгчета и посоляваме. Запържваме в маслото до златисто оцветяване ситно нарязания и посолен лук. Изваждаме го и оставяме да се отцеди. Прибавяме към същата мазнина олиото и изпържваме в нея картофите. В пръстен съд нареждаме последователни пластове от картофите и лука. Към мазнината от пърженето прибавяме соса от печено /или бульона/ и кипваме. Изсипваме получения сос върху картофите и съда, захлупваме съда и го държим 10 мин захлупен, преди да поднесем.
17.01.2011 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020