Още рецепти » Консервиране на праскови и сливи

 Консервиране на праскови и сливи

Компот от праскови

Прoдукти: 3 кг праскови, 1 л вода, 600 г захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме прасковите и отстраняваме костилките. Начупваме костилките, накисваме ги във водата за 3-4 часа и прецеждаме. Добавяме захарта и лимонената киселина. Разбъркваме до пълното разтваряне на захарта и с този сироп заливаме подредените праскови в бурканите. Стерилизираме 15 мин.

Мариновани праскови

Прoдукти: 1 кг праскови, 500 мл сухо бяло вино, 10 мл винен оцет, 1 пръчка канела, 8 зърна бахар, 4 цвята индийско орехче, 1 ч. л. кориандър, 1 дафинов лист, 2 стъбла копър, 500 г кафява захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, разрязваме ги на две и отстраняваме костилките. Смесваме виното и оцета и в тази марината задушаваме прасковите, след което ги изваждаме и отцеждаме. Винената отвара оставяме да ври заедно с останалите подправки (без дафиновия лист и копъра) 20 минути на слаб огън. Връщаме плодовете в сместа, прибавяме дафиновия лист и копъра и варим още 4 минути, след което отделяме плодовете. Редим ги в буркани и заливаме с прецедения сироп. Затваряме и стерилизираме 30 минути.

Праскови в черешова ракия

Прoдукти: 500 г едри праскови, 7 с. л. пудра захар, 150 мл черешова ракия, 400 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Продупчваме внимателно прасковите отстрани. Слагаме в тенджера водата да заври, добавяме 4 с. л. захар и плодовете. Варим 4 минути и изваждаме прасковите. Отделяме 250 мл от отварата, сипваме в нея черешовата ракия и останалата захар и оставяме да поври 2 минути. Връщаме плодовете и варим още 3 минути. Подреждаме в буркани, заливаме с отварата и веднага затваряме и обръщаме.

Стерилизирани праскови без захар

Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, охлаждаме, обелваме, нарязваме на половинки и почистваме от костилките. Редим плътно в буркани, като на всеки буркан добавяме по 2-3 счукани костилки. Заливаме с хладка вода, затваряме и стерилизираме 30 минути.

Сладко от праскови

Прoдукти: 1,5 кг праскови, 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките праскови нарязваме на четвъртинки. Поръсваме ги с половината захар и оставяме да престоят 5-6 часа. Варим сладкото 10 мин, сваляме от огъня, добавяме останалата захар и оставяме прасковите отново да престоят 5-6 часа. Доваряваме до окончателното сгъстяване на сиропа.

Конфитюр от цели праскови

Прoдукти: 6 кг праскови, 2 кг захар, 600 мл вода, 200 мл ром, 2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, без да им вадим сотилките. Пускаме ги във врящ сироп, приготвен от захарта и водата. Варим ги 10 мин и оставяме да престоят 1 денонощие. На другия ден доваряваме. Малко преди да свалим конфитюра от огъня, добавяме лимонената киселина, а когато изстине – рома.

Печен конфитюр от праскови

Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на парченца, изсипваме в разлата тава и ги слагаме в силна фурна. Ако прасковите не са съвсем узрели, наливаме 1 к.ч. гореща вода. Щом плода поомекне, наръсваме със захарта и внимателно разбъркваме. Печем, докато лъжицата започне да прави пътечка по дъното на тавата. Малко преди да извадим конфитюра добавяме размитото във вода лимонтузу. Разбъркваме внимателно, наливаме в сухи и затоплени буркани, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Мармалад от праскови

Прoдукти: праскови, захар
Нaчин на приготвяне: Избираме зрели праскови, почистваме ги от костилките и ги сваряваме с малко вода. Пасираме. На 1 кг каша добавяме 500 г захар. Варим мармалада, докато лъжицата, с която бъркаме започне да оставя следа по дъното на съда. След като изстине насипваме в буркани.

Мармалад от праскови и сливи

Прoдукти: 7 кг сливи, 3 кг праскови, 4 кг захар
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете, сваряваме ги поотделно и ги смиламе с месомелачка. Пасираме. Варим двете каши заедно, като добавяме захарта. Варим, докато лъжицата, с която бъркаме започне да оставя следа по дъното на съда.

Желе от праскови

Прoдукти: 2,5 кг праскови, 700 г захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките. Сипваме вода, колкото да ги покрие, и варим, докато променят цвета си. Пасираме плодовете и прецеждаме сока. Варим го със захарта, докато няколко капки от сиропа, поставени върху суха чиния не се разливат. Прибавяме лимонената киселина и варим още няколко минути. Насипваме желето горещо в сухи буркани и ги затваряме веднага.

Желе от касис, портокали и праскови

Прoдукти: 2 кг касис, 600 г праскови, 5 портокала, 800 г захар, 2 л вода
Нaчин на приготвяне: Нарязваме портокалите на кръгчета, без да ги белим. Махаме им семките и ги слагаме в съда за варене. Наливаме водата и варим 1 час. След 30 мин добавяме касиса. С обратната страна на решетестата лъжица притискаме хубаво, за да се разпукат зърната. Доваряваме и прецеждаме сместа през марля. За да се избистри хубаво желето оставяме сока в марлята около 2 часа. Измерваме количеството и на 1 л сок сипваме 800 г захар. Слагаме в чист съд, възвираме, прибавяме обелените и нарязани на малки парченца праскови и варим при непрекъснато бъркане на силен котлон 30 мин. Наливаме желето в чисти и топли буркани, докато е горещо. Щом изстине, затваряме бурканите херметически.

Нектар от праскови

Прoдукти: добре узрели праскови, захар, вода
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките и ги смиламе през машинка, която да отделя люспите. Изсипваме в дълбок съд и наливаме вода, докато получим желаната гъстота. На 1 л нектар сипваме 350 г захар. Разбъркваме до разтваряне на захарта, наливаме в бутилки и стерилизираме 5 мин.

Сироп от праскови

Прoдукти: 1 кг праскови, 1 кг захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете. Ако те са сладки, ги начукваме и ги прибавяме към плодовете. Наръсваме прасковите със захарта и ги оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме и варим сиропа на силен огън до сгъстяване. Прибавяме лимонената киселина и варим още 5 мин. Наливаме сиропа горещ в бутилки и го съхраняваме на хладно.

Ликьор от прасковени костилки

Прoдукти: прасковени костилки, вода, захар, ракия или спирт
Нaчин на приготвяне: Начукваме костилките на прасковите и заедно с ядките ги насипваме в бутилка с широко гърло. Напълваме с алкохол, разреден с равно количество вода. След два месеца прецеждаме течността и добавяме захар – от 100 до 500 г според вкуса. Филтрираме течността неколкократно до пълното й избистряне.

Ликьор от праскови

Прoдукти: 1 л силна ракия, 1 кг праскови, 1 л гъст захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели праскови, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Слагаме нарязаните праскови в стъклен съд, заливаме с ракията и оставяме да престоят на слънце 1 месец. След това прецеждаме, смесваме със захарния сироп и отново прецеждаме през гъста марля. Наливаме в бутилки и оставяме на тъмно и хладно място за 6 месеца.

Компот от сини сливи

Прoдукти: 400 г сини сливи, 150 г захар, 250 мл вода
Нaчин на приготвяне: Избираме узрели, но твърди сливи, разполовяваме ги и им махаме костилките. Нареждаме ги в бурканите и ги заливаме догоре с горещ сироп, приготвен от захарта и водата. Затваряме бурканите херметически и стерилизираме 15 мин.

Стерилизирани сини сливи без захар

Нaчин на приготвяне: Измитите сини сливи нарязваме напречно на половинки и изчистваме от костилките. Бланшираме за малко във вряла вода и подреждаме в бурканите без добавки. Затваряме и стерилизираме 30 минути.

Туршия от сливи

Нaчин на приготвяне: За туршията използваме кисели сливи. Измиваме ги и ги нареждаме в голям стъклен съд, като между тях слагаме пресен чесън, който наскоро е образувал глави. Приготвяме саламура от равни количества вода и оцет, като на 1 л течност слагаме 150 г сол. Кипваме саламурата, изчакваме да изстине и заливаме сливите. След 1 седмица започваме да претакаме туршията, като правим това 6 пъти през 2 дни.

Сладко от сини сливи

Прoдукти: 700 г сливи, 1 кг захар, 1 ч.ч. винена киселина /лимонтузу/, 200 мл вода
Нaчин на приготвяне: Избираме доре узрели, но не и презрели плодове, изваждаме им костилките и обелваме кожицата. Наръсваме обелените сливи със захарта и ги варим на умерен котлон, докато дървената лъжица не започне да прави пътечка по дъното на съда. В края на варенето прибавяме лимонената киселина, разтворена в малко вода. Оставяме готовото сладко да пренощува и на другия ден го разливаме в бурканчета върху които опъваме целофан. Отгоре затваряме с капачки.

Фино сладко от сини сливи

Прoдукти: 70 броя сини сливи, 1 кг захар, 1 ч. л. лимонена киселина, 3-4 листа индрише, 70 орехови ядки (или бадеми).
Нaчин на приготвяне: Добре измитите сливи обелваме и веднага пускаме в студена вода, за да не почернеят. Изваждаме костилките и поставяме плодовете във варна вода (1 ч. ч. гасена вар на 3 л вода) за 1 час. Сваряваме сироп до сгъстяване от захарта с 1 ч. ч. вода. Отцеждаме сливите и поставяме внимателно във всяка по една орехова ядка. Слагаме сливите в сиропа и варим на силен огън до сгъстяване. Започне ли течността да се сгъстява, намаляваме огъня и прибавяме индришето, а малко преди готовност добавяме и лимонената киселина.

Конфитюр от сини сливи

Прoдукти: 1,5 кг сливи, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 200 мл вода
Нaчин на приготвяне: Изчистваме сините сливи от костилките, като използваме течността, която се е образувала при махането на костилките. Ако не е останала такава, от водата и захарта варим сироп. Щом почне да се сгъстява, пускаме сливите и варим 20-25 мин, като периодично обираме пяната с решетеста лъжица. Варим докато плодовете станат почти прозрачни, а сиропът се сгъсти. Добавяме лимонената киселина, разтворена в малко вода, варим още 2-3 мин и разливаме конфитюра в буркани. Съхраняваме на хладно място.

Конфитюр от сини сливи и ябълки

Прoдукти: 2 кг добре узрели сливи, 1 кг ябълки, 1.5 кг захар, настърганата кора на 1/2 лимон, 1 ч.л. канела на прах
Нaчин на приготвяне: Смесваме захарта с канелата и лимонената кора. Обелваме ябълките, изчистваме ги от семките и ги нарязваме на малки парченца. Разполовяваме сливите и вадим костилките. Редим на пластове - сливи, захар, ябълки, захар. Варим на силен котлон с непрекъснато бъркане, докато се получи гъст конфитюр. Насипваме го топъл в бурканите.

Печен конфитюр от сливи

Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставяме сливите през нощта да си пуснат сока. Загряваме фурната на умерена температура, наливаме оцета, слагаме карамфилчетата и печем, разбърквайки периодично. Конфитюрът е готов, щом дървената лъжица започне да прави ясна пътечка по дъното на съда. Наливаме го горещ в сухи бурканчета, които завръзваме с целофан и затваряме с капачки.

Мармалад от сини сливи

Прoдукти: на 1 кг сливи – 750 г захар, 4-5 зърна карамфил, 1 к.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Избираме много добре узрели и дори презрели сливи. Изчистваме наранените или загнили места. Сваряваме ги на умерен котлон с много малко вода, а ако са достатъчно сочни – без вода. Претриваме сварените сливи през гевгир, за да отстраним ципите и костилките и прехвърляме пюрето в широк съд. Ако сливите не са достатъчно сладки добавяме захар на вкус. Добавяме карамфилчетата и оцета и варим, докато дървената лъжица започне да прави пътечка по дъното на съда. Насипваме мармалада топъл в сухи буркани и го оставяме да изстина и да хване коричка. Върху гърлата опъваме мокър целофан и затваряме с капачки.

Мармалад от сини сливи с канела

Прoдукти: на 1 кг сливи – 750 г захар и 1 с.л. канела
Нaчин на приготвяне: Измиваме сливите, изваждаме костилките, нареждаме ги на един ред в тавичка и ги запичаме в умерена фурна. По средата на печенето ги поръсваме със захар и канела. Ако сливите не са достатъчно сочни, прибавяме и една кафена чаша вода.

Джем от сини сливи

Прoдукти: на 1 кг сливи – 800 г захар, 1,5 л избистрена варна вода, 100 мл сливова ракия, 1/4 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, обелваме ги и им махаме костилките. Натапяме ги за 24 часа във варна вода. Измиваме ги на течаща вода и ги режем на четири по дължина. Кипваме захарта в 100 мл вода и пускаме сливите да се варят в нея 15 мин. Щом станат полупрозрачни изваждаме ги с решетеста лъжица, а сиропа варим, докато се сгъсти. Прибавяме лимонената киселина разтворена в малко вода, оставяме го да изстине и сипваме ракията. Плодовете нареждаме в сухи бурканчета и ги заливаме със сиропа. Затваряме с капачки и държим на хладно място.

Петмез от дини със сливи

Прoдукти: дини, сини сливи, натриев бензоат (или бяла пръст).
Нaчин на приготвяне: Обелваме сливите, почистваме ги от костилките и ги киснем 1 час във варна вода, след което отцеждаме. Изрязваме вътрешността на дините, намачкваме я добре и я прецеждаме през цедка. Възваряваме получения сок и го пресичаме с натриев бензоат. Слагаме избистрения сок да ври на огъня, докато се посгъсти. После прибавяме сливите, като на 3 л сгъстен сок слагаме 1 кг сливи. Варим петмеза, докато се сгъсти като пчелен мед. По желание можем накрая да прибавим орехови или бадемови ядки. Разсипваме петмеза в буркани, след като изстине.

Пестил от сини сливи

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не получим гъста каша. После изсипваме пестила в тава, която сме покрили с намаслена хартия и го изсушаваме от двете страни в слаба фурна. Навиваме готовия пестил на руло и го съхраняваме на сухо място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Текстилът в модерния дом

В днешно време мебелите се произвеждат като на конвейер. Проектират се стандартни модули, а те, както и да са разположени, придават на жилището вид на хотел, към който човек привиква, но никога не се ...

Признаци и лечение на заушката

Епидемичният паротит (заушка) е заболяване, предизвикано от специфичен вирус, от което боледуват предимно деца. Заразата (обикновено това става през пролетта и засяга предимно момчета) се предава по в...

Дайте микроелементи на растенията

Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в ня...

Мебелите Тетрис

Мнозина още си спомнят прочутата игра “тетрис”, завладяла всички компютри и игрални зали през 90-те години на миналия век. В пространството летяха малки частички с причудлива форма, които се стараехме...

Начало