Още рецепти » Какво да сготвим с кренвирши?

 Какво да сготвим с кренвирши?

Супа "Аламинут"

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В 4 ч.ч. кипяща подсолена вода слагаме вегетата, маслото и картофеното пюре и разбъркваме много добре. Прибавяме граха, нарязаните на кръгчета кренвирши и ситно нарязаните гъби. Слагаме супата на огъня само да заври. След това я отстраняваме, поръсваме с черен пипер и сервираме с пържени хлебни кубчета.

Франкфурска супа

Продукти за 4 порции: 150 г кренвирши, 50 г краве масло, 1 глава лук, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кренвиршите на кръгчета и ги задушаваме в част от маслотоВ останалото масло и 1 с.л. вода задушаваме до омекване ситно нарязания лук. Разбъркваме с брашното и червения пипер и постепенно наливаме 5 ч.ч. гореща вода или бульон. След като течността заври прибавяме кренвиршите. Посоляваме супата и варим 5-6 мин. Накрая добавяме млякото, разбитата сметана, настъргано индийско орехче и смлян черен пипер.

Чорба от леща

Продукти за 4-5 порции: 1 ч.ч. леща, 2-3 картофа, няколко скилидки чесън, 1 глава лук, 1 ч.л. сладък червен пипер, 2-3 с.л. брашно, 2 кренвирша, 1 с.л. свинска мас, 1,5 л вода, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в подсолена вода почти до омекване. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи и продължаваме варенето. В загрятата свинска мас запържваме брашното, нарязания лук и счукания чесън, заливаме с малко топла вода, поръсваме с червения пипер и когато запръжката се сгъсти, я прибавяме към врящата чорба. Варим, докато запръжката се разтвори добре, поръсваме със ситно нарязан магданоз, прибавяме нарязаните на кръгчета кренвирши и опитваме на сол. Оставяме чорбата да кипне и отстраняваме от огъня.

Салата от кренвирши с карфиол

Прoдукти: 300 г кренвирши, 500 г карфиол, 3 домата, 1 глава лук, 4 с.л. олио, 1-2 ч.л. лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, сваряваме го в подсолена вода и го оставяме да изстине. След това прибавяме кренвиршите, които сме нарязали на кръгчета, ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета домати. Подправяме салатата с олиото, лимоновия сок, черен пипер и сол. Разбъркваме добре и подреждаме в салатиера, като отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Кренвирши със синьо сирене

Прoдукти: 300 г кренвирши, 150 г синьо сирене, половин пакетче краве масло, 2 с.л. сметана, 250 г руска салата, 50 г зелени маслини, напълнени с бадемови ядки, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме сиренето на ситно и го разбъркваме с размекнатото масло и сметаната. Посоляваме и прибавяме черен пипер и ситно нарязан магданоз. Обелваме кренвиршите, разрязваме ги по дължина и с помощта на шприц ги пълним с приготвената смес. Подреждаме напълнените кренвирши в плато върху канапе от руска салата и украсяваме с маслините и с магданозени клончета.

Гъби с ориз и кренвирши

Продукти за 4 порции: 300 г гъби, 1 к.ч. ориз, 300 г кренвирши и салам, 300 г домати, черен пипер, сол, захар.

Нaчин на приготвяне: Запържваме измитите и нарязани гъби, докато им се изпари водата. Прибавяме ориза, леко го запържваме и наливаме 3 чаши студена вода. Когато оризът започне да набъбва, прибавяме ситно нарязаните кренвирши. Поръсваме с черен пипер. Отделно в малко мазнина запържваме обелените и нарязани на ситно домати. Когато сосът се сгъсти, поръсваме с черен пипер, захар и сол. Във всяка чиния сипваме купче от ориза с гъбите, а по края - доматения сок.

Зеле с кренвирши

Продукти за 4 порции: 1 средно голяма зелка, 400-500 г кренвирши /или наденички/, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1/2ч.л. ким, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кренвиршите, нарязваме ги на парчета и ги запържваме леко в част от мазнината. Изчистваме горните листа на зелката, нарязваме я на едри парчета, като отстраняваме кочана и твърдите части. Посоляваме, заливаме с малко вряла вода /или бульон/ и задушаваме на тих огън, докато омекне. Отделно в останалата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното и също го позапържваме. Поръсваме запръжката с ким и червен пипер и я изсипваме върху зелето. Наливаме още малко гореща вода /ако е необходимо/ и варим на още 10-15 мин, докато остане на мазнина. Изсипваме готовото зеле в широка чиния и върху него нареждаме изпържените кренвирши.

Кренвирши в картофено тесто

Продукти за 4 порции: 300 г кренвирши, 250 г картофи, 2 яйца, 3 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги, прекарваме ги през преса и ги омесваме с брашното, едното яйце, жълтъка от второто яйце и малко сол. Раточваме тестото на кора и в нея завиваме поотделно кренвиршите. Намазваме с разбития белтък от второто яйце, слагаме в тавичка със сгорещена мазнина и печем в умерена фурна.

Кренвирши в тесто

Продукти за 4 порции: 400 г кренвирши, 30 г масло, 100 г брашно, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Смесваме пресятото със солта брашно, яйцата и част от прясното мляко и разбиваме добре. Добавяме останалото мляко и олиото, разбиваме отново и оставяме сместа малко да престои. Слагаме кренвиршите в намазана с маслото тавичка и ги запичаме за около 10 мин. След това ги заливаме с тестото и печем 15 мин в силна фурна и 10-15 мин в слаба фурна.

Кренвирши с кашкавал

Продукти за 4 порции: 4 кренвирша, 2 с.л. олио, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 с.л. горчица, по 1/4 ч.л. червен пипер и къри, 100г кашкавал, 100г салам

Нaчин на приготвяне: Цепваме кренвиршите по дължина. Смесваме магданоза, горчицата, пипера и кърито. Към тях прибавяме нарязаните на кубчета кашкавал и салам. Напълваме кренвиршите със сместа и ги запичаме, докато кашкавалът леко се разтопи.

Кренвирши с ориз

Продукти за 4 порции: 600 г кренвирши, 300 г ориз, 60 г кашкавал, 4 пиперки от консерва, олио, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме пиперките на парченца и леко ги запържваме. Смесваме ги със сварения ориз, прибавяме ситно нарязан магданоз и черен пипер и разбъркваме. Нарязваме кренвиршите на парчета с дължина 4-5 см и ги задушаваме на силен огън в 1 к.ч. вода. Изсипваме горещия ориз в чиния за сервиране, наоколо нареждаме кренвиршите, а отгоре поръсваме с настърган кашкавал.

Крокети с кренвирши

Продукти за 4 порции: 6-8 по-тънки кренвирша, 1 кг картофи, 3-4 с.л. брашно, 1 яйце, 1 жълтък, 2 с.л. счукан сухар /или галета/, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме, докато са още топли. Прибавяме брашното, жълтъка, цялото яйце и 1 ч.л. сол. Омесваме тесто, от което късаме малки топчета и разплескваме на питки. Сваряваме кренвиршите, обелваме ги и ги нарязваме на по 3 парченца. Слагаме върху всяка картофена питка по парче кренвирш и го увиваме с питката. Овалваме така приготвените крокети в счукан сухар /или галета/ и ги пържим в силно сгорещена мазнина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сладко от зелени доматчета

За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...

Неволи в планината

Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания ...

Стомашните болки при децата

По принцип болките в стомаха се появяват доста често във всяка детска възраст. При кърмачето до 1 година болката е предизвикана преди всичко от колики и натрупване на газове в червата. Болката се изяв...

Салати с макарони

Салата с макарони и леблебия Прoдукти: 1 к.ч. макарони, 750 г леблебия от консерва, 1ч.ч. майонеза, 1 малка глава лук, 2 глави целина, 1с.л. маргарин, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряв...

Начало