Още рецепти » Чикаго – ветровитият град

 Чикаго – ветровитият град

Първото усещане е, че участваш във филм. Сред гигантските сгради улиците са като тесни планински проходи. Динамика. Цветове. Заплашително намръщеният бик сякаш те дебне от всяка витрина. Светва зелено и автомобилният поток поема нанякъде. Прилича на подплашен мравуняк. Настъпва миг спокойствие. Едва тогава разбираш, че си единственият впечатлен от гледката. За другите тя просто е част на всекидневието.
Следващото усещане е за вече видяно. Ами да, кадрите от безброй филми, фотосите в различни медии, описанията на известни автори по магически начин оживяват наоколо. Защото си в Чикаго.

Наричат го ветровития град.

Ясно по какви причини. Но не липсват и други версии. За поляците това е втората Варшава, за евреите от “Марк Рич” Чикаго е синоним на земния рай. Автомобилните маниаци пък го свързват с най-голямото световно изложение на коли, архитектите се прекланят пред мащабите на “Сиърс Тауър”, запалянковците го свързват с канонизирания Майкъл Джордан и дрийм тима на “Биковете”, пилотите го знаят с летището “O’Хеър”, а запалените водолази и рибари задължително споменават най-големия аквариум на планетата.

Ние, българите, също си имаме своя диря в мегаполиса.

Именно от Чикаго националният ни отбор започва изкачването на футболния Олимп през 1994 г. Освен това градът е приютил най-голямата ни задгранична колония - около 15 000 души, както и единствения български културен център - негов основател е Стефан Димитров, водещ на радио “Алеко”. Всяка вечер в неделя то оглася ефира от 19 до 20 часа. Населението на Ветровития град е 10 млн. души, като 70% от тях живеят в периферията. Най-многобройни са поляците и мексиканците - по 1 милион, следват пуерториканците, чийто брой надхвърля 500 000. Според статистиките единствено във Варшава има повече поляци, Най-големи патриоти и най-задружни обаче са ирландците. На 17 март - деня на св. Патрик, националния празник на страната им - целият град се обагря в зелено и златистожълто. Отвсякъде се чуват песни от Земята на гнева. А потомците на светията гордо крачат по улиците, окичени с трилистни детелини.

Списък с рекорди

Официалните данни сочат още, че “Марк Рич” е най-богатият еврейски квартал на земята. Сред другите световни рекорди на Чикаго важно място заема и “Сиърс Тауър” -110-етажната сграда, висока 450 метра, построена само за две години (от 1971 до 1973). Автоизложението също е ненадминато - всеки февруари близо до стадион “Сол-джър Фийлд” се показват над 1000 нови возила. Чудо невиждано е и аквариумът “Джон Шед”, намиращ се в центъра на града. Тук трябва да прибавим, че летището ”О’Хеър” е най-натовареното в цяла Америка, а Чикагската фондова борса се смята за № 2 по значимост след тази в Ню Йорк. Списъка на забележителностите допълва билдингът “Джон Хенкок”. Сградата е втора по височина в мегаполиса със своите 96 етажа. Последните два са трансформирани в шикозен ресторант. Перфектен интериор плюс изумителна панорама. Неслучайно резервациите се правят две седмици по-рано.

Най-голяма гордост на жителите на Чикаго обаче е спортът

И на първо място баскетболът. След шампионския маратон на “Биковете” вездесъщият Майкъл Джордан минава за най-популярен спортист в света. Без съмнение банковата му сметка е в унисон с този статут. Хокейният тим “Блекхоукс” и бейзболният “Уайт сокс” също се радват на огромна слава, въпреки че са позабравили вкуса на големите успехи. А последният хит сред запалянковците е футболният отбор “файърс”, който още при дебюта си в елита (през 1977 г.) печели титлата на Щатите.

Хазартът е забранен както на територията на Чикаго, така и в целия щат Илинойс.

Предприемчив италианец обаче е намерил начин да заобиколи разпоредбите. За целта в съседното градче Аурора, намиращо се на 40 минути от небостъргачите на града, той е построил два кораба. Маршрутът им по Фокс ривър е само километър, но водните съдове не попадат под ударите на закона. Самите игрални зали са кръстени “Холивуд казино”. И за да отговарят на името си, са пълни с реликви от касови филми. Вътре могат да се видят статуя макет на Кинг Конг, рокля на Мерилин Монро, автомобилите от “Кръстникът” и “Недосегаемите”, колието, носено от Кейт Уинслет в “Титаник”.
Бизнесът е толкова процъфтяващ, че в момента се строят два нови кораба казина - този път в Роузмонт. Фактът, че там няма река, явно не е сериозен проблем, след като собствениците са решили да прокопаят изкуствен канал.

Вечер Чикаго принадлежи на светлините и музиката.

“Ескалибур”, “Берлин”, “Джаз шоукейс” - никой не знае точния брой на клубовете. А и не е нужно. Защото и най-педантичният гост винаги пропуска нещо, което си е струвало да бъде видяно.

Автор: Слави Филипов

Представяме Ви:

Атон – раят, забранен за жени

Близо дo Солун се простира загадъчен полуостров, на който времето сякаш е спряло. Широк десет и дълъг петдесет километра, Атон е кътче от земния рай, приютило двайсет манастира, кацнали върху надвесен...

Крилце или кълка

Панирани крилца Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесва...

Когато кожата страда

От десетина години насам слагате, и то с удоволствие, един и същ дневен крем. Той е подходящ за вашия тип кожа, безспорно подобрява вида й, прави я мека и свежа. От известно време обаче, непосредствен...

Чаен храст у дома

В Азия, Япония, Индонезия, Аржентина, Източна Африка, в Грузия чаят е много популярен и се отглежда широко. Най-разпространени са сортовете зелен и черен чай. Те съдържат много хранителни, лечебни и а...

Начало