Още рецепти » Защо ми пресъхва устата?

 Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога дори когато искаме да кажем няколко думи за поздрав по случай рожден ден. Тогава внезапно устата ни пресъхва. Езикът залепва на небцето и трудно преглъщаме. Причината е, че слюнчените жлези произвеждат малко слюнка. В повечето случаи след отшумяване на напрежението нещата се нормализират. Някои хора обаче постоянно страдат от сухота в устата и това вече е вредно, защото слюнката съдържа защитни фактори срещу бактерии, вируси и гъбички – тя е естествена бариера срещу вредностите на околната среда, и предпазва преди всичко устната кухина и фарингса от инфекции.

При хранене слюнката прави храната по-хомогенна и с гладки консистенции. В нея има ензими, които преработват химически някои хранителни вещества още в устната кухина, което обременява стомаха. Затова е необходима около 2 литра слюнка дневно. Понякога обаче това производство е възприпятствено.

ПРИЧИНИ ЗА НАМАЛЕНО СЛЮНКООТДЕЛЯНЕ

Недостиг на течности в организма

Ако се поемат недостатъчно течности, отделянето на слюнка се ограничава. Този проблем съществува повече при по-възрастните хора, тъй като с напредване на възрастта намалява нормалното чувство за жажда.

Съвет

Дневно да се изпиват най-малкото 2 литра течности. Така слюнчените жлези получават “храна” за производство на слюнка.

Стрес

Сухотата в устата при публични изяви е краткотрайно, преходно явление, въпреки че е много неприятно (затруднява говореното във важни моменти). Приочината е в хормона адреналин. Ако се отдели повече, той намалява количеството на телесни течности.

Съвет

Киселото и лютото стимулират образуването на слюнка. Когато ви е притеснено и трябва да говорите, набавете си кисели бонбони и смучете преди това. Може да изпиете чаша вода с резен лимон или да сдъвчете парченца джинджифил.

Хъркане

Който хърка, когато спи, в повечето случаи не диша през носа, а през отворената си уста. Едновременно с това произвеждането на слюнка намалява през нощта. Вследствие на всичко това сутрин, при ставане от сън лигавиците на устната кухина и фарингса са пресъхнали.

Съвет

За да ограничите хъркането, заспивайте по възможност легнали на една страна, а не по гръб. Главата и горната част на тялото да бъдат повдигнати по-високо.

Лекарства

Някои лекарства подтискат образуването на слюнка. Към тях се отнасят медикаментите срещу високо кръвно налягане, депресии, бетаблокерите, антихистамините (при алергии) и т. н.

Съвет

Говорете с лекуващия си лекар. Може би е възможна замяна на лекарството, което приемате с друго, което няма такова странично действие. Ако това не е възможно, следвайте следните съвети:

• Сутрин, след като измиете зъбите си, изплакнете устата си със супена лъжица олио. Задържайте олиото от 3 до 5 минути в устата, като жабурите, за да се разпредели равномерно навсякъде. След това изплюйте. Слюнката образува с олиото фина емулсия, която покрива лигавицата. За по-добър вкус може да използвате сусамено или бадемово олио, евентуално подправено с 1 капка ментово етерично масло.

• Дъвчете по-често дъвка. Дихателните движения и дразненето на вкусовите рецептори стимулират образуването на слюнка.

• Смучете бонбони, съдържащи сладко коренче. Те стимулират слюнкоотделянето.

ВАЖНО!!!
Пресъхването на устата, придружено със засилена жажда, пиене на много вода и често уриниране, са симптоми на диабет! Проверете кръвната си захар!

Автор: д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

Как се правят пелмени

Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол. Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в с...

Консервиране на кайсии

Сладко от кайсии Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в ут...

Да сверим часовниците си

Ако искаме да сме перфектни във всичко, което вършим - учим, спим, работим, правим любов, и да извлечем максимална полза от усилията си, налага се да се вслушваме в биологичния си часовник. Дали обаче...

Вашите предложения за постите

МАРИЯНА НИКОЛОВА, гр. ТРЯВНА Салата от лапад и киселец Прoдукти: 100 г листа от лапад, 30 г листа от киселец, 50 г ядки (бадеми, орехи или фъстъци) 15 мл олио, 20 г мед, моркови за украса. ...

Начало