Още рецепти » Защо ми пресъхва устата?

 Защо ми пресъхва устата?

Мнозина от нас се оплакват, че устата им пресъхва. Това най-често се случва в напрегнати ситуации, например по време на изпит или когато трябва да изнесем доклад пред по-голяма аудитория, а понякога дори когато искаме да кажем няколко думи за поздрав по случай рожден ден. Тогава внезапно устата ни пресъхва. Езикът залепва на небцето и трудно преглъщаме. Причината е, че слюнчените жлези произвеждат малко слюнка. В повечето случаи след отшумяване на напрежението нещата се нормализират. Някои хора обаче постоянно страдат от сухота в устата и това вече е вредно, защото слюнката съдържа защитни фактори срещу бактерии, вируси и гъбички – тя е естествена бариера срещу вредностите на околната среда, и предпазва преди всичко устната кухина и фарингса от инфекции.

При хранене слюнката прави храната по-хомогенна и с гладки консистенции. В нея има ензими, които преработват химически някои хранителни вещества още в устната кухина, което обременява стомаха. Затова е необходима около 2 литра слюнка дневно. Понякога обаче това производство е възприпятствено.

ПРИЧИНИ ЗА НАМАЛЕНО СЛЮНКООТДЕЛЯНЕ

Недостиг на течности в организма

Ако се поемат недостатъчно течности, отделянето на слюнка се ограничава. Този проблем съществува повече при по-възрастните хора, тъй като с напредване на възрастта намалява нормалното чувство за жажда.

Съвет

Дневно да се изпиват най-малкото 2 литра течности. Така слюнчените жлези получават “храна” за производство на слюнка.

Стрес

Сухотата в устата при публични изяви е краткотрайно, преходно явление, въпреки че е много неприятно (затруднява говореното във важни моменти). Приочината е в хормона адреналин. Ако се отдели повече, той намалява количеството на телесни течности.

Съвет

Киселото и лютото стимулират образуването на слюнка. Когато ви е притеснено и трябва да говорите, набавете си кисели бонбони и смучете преди това. Може да изпиете чаша вода с резен лимон или да сдъвчете парченца джинджифил.

Хъркане

Който хърка, когато спи, в повечето случаи не диша през носа, а през отворената си уста. Едновременно с това произвеждането на слюнка намалява през нощта. Вследствие на всичко това сутрин, при ставане от сън лигавиците на устната кухина и фарингса са пресъхнали.

Съвет

За да ограничите хъркането, заспивайте по възможност легнали на една страна, а не по гръб. Главата и горната част на тялото да бъдат повдигнати по-високо.

Лекарства

Някои лекарства подтискат образуването на слюнка. Към тях се отнасят медикаментите срещу високо кръвно налягане, депресии, бетаблокерите, антихистамините (при алергии) и т. н.

Съвет

Говорете с лекуващия си лекар. Може би е възможна замяна на лекарството, което приемате с друго, което няма такова странично действие. Ако това не е възможно, следвайте следните съвети:

• Сутрин, след като измиете зъбите си, изплакнете устата си със супена лъжица олио. Задържайте олиото от 3 до 5 минути в устата, като жабурите, за да се разпредели равномерно навсякъде. След това изплюйте. Слюнката образува с олиото фина емулсия, която покрива лигавицата. За по-добър вкус може да използвате сусамено или бадемово олио, евентуално подправено с 1 капка ментово етерично масло.

• Дъвчете по-често дъвка. Дихателните движения и дразненето на вкусовите рецептори стимулират образуването на слюнка.

• Смучете бонбони, съдържащи сладко коренче. Те стимулират слюнкоотделянето.

ВАЖНО!!!
Пресъхването на устата, придружено със засилена жажда, пиене на много вода и често уриниране, са симптоми на диабет! Проверете кръвната си захар!

Автор: д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

Какво да приготвим с круши

Пиле с круши Прoдукти: 300 г печено пилешко месо, 1-2 круши, 1 морков, 1 червена чушка, 1 зелена салата, 1 с.л. брашно, 30 г краве масло, 1 ч.л. мед, 2 с.л. соев сос, черен пипер, сол, олио за п...

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Вино става и от дребни ябълки

В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...

Оранжерия-пирамида удвоява добивите

Чудесата на пирамидите са много: в тях практически няма бактерии, те действат като приемници на космическа енергия, във вътрешността им се установява уникален микроклимат. И всичко това е свързано с ф...

Начало