Още рецепти » Пазете очите си!

 Пазете очите си!

Непрекъснато подложени на външни агресии, очите ни приличат на деликатен механизъм, към който трябва да се отнасяме много внимателно. Как да ги предпазваме и лекуваме, кога да потърсим компетентна помощ? Ако сте запознати с най-често срещаните заболявания на очите и клепачите, ще можете да реагирате навреме, като си спестите болките и усложненията.

Конюнктивит

Много разпространено заболяване, той в повечето случаи преминава без усложнения. Представлява възпаление на конюнктивата - фина мембрана, снабдена с кръвоносни съдове, която покрива вътрешната страна на клепача и очната ябълка. Може да засегне едното или двете очи в интервал от няколко дни. Проявява се със силен сърбеж и парене -човек изпитва усещането, че под клепача му са попаднали песъчинки. Зрението обаче не се уврежда. Окото се зачервява и почва да сълзи. От обилното отделяне на секрети сутрин миглите са слепени, Конюнктивитът може да е с бактериален произход. В такъв случай се налага лечение с антибиотик за външна употреба с „широк спектър", т. е. който действа срещу няколко вида бактерии. Алергичният конюнктивит пък се предизвиква от полените или от някой козметичен продукт. Преминава с помощта на лекарства срещу алергия, приети вътрешно. Ако конюнктивитът е хроничен, трябва да се направи тест за алергия, за да се установи причината. Съществуват и вирусни инфекции, чието лечение зависи от всеки индивидуален случай.

Кръвоизлив

В бялото на окото се появява червено петно, което не е свързано с нарушение на зрението. Няма сълзене или болка. Причината е спукан кръвоносен съд на конюнктивата. Макар и неприятно на вид, това оплакване не е опасно и постепенно преминава от само себе си (както синина) за десетина дни. Но ако се повтаря често, може да е сигнал за някаква болест - високо кръвно налягане, гликемия. Измерването на очното налягане ще позволи да се открие причината.

Kератит

Възпаление на роговицата (прозрачната мембрана, покриваща окото). Придружено е със зачервяване и много остра болка. Към тези симптоми се прибавят и нарушение на зрението, фотофобия (непоносимост към светлината), затваряне на клепача. Може да бъде придружено с конюнктивит. Налагат се спешни мерки, тъй като е възможно да се стигне до трайно увреждане на роговицата и сериозни усложнения със зрението. Веднага идете на офталмолог, който ще открие първопричината: наличие на чуждо тяло, вирус (херпес), бактерия или алергия.

Сълзящи очи

Неприятното явление може да се дължи на увеличена секреция от слъзните жлези, обикновено по време на конюнктивит или кератит. Понякога е свързано с попадането на чуждо тяло под клепача, В такъв случай е достатъчно да премахнете причината (инфекция или възпаление), за да решите проблема си.
В други случаи оплакването се дължи на запушване на някой от слъзните канали, свързващи вътрешния ъгъл на окото с носната кухина. Налага се лекарска намеса, за да се отпушат каналите и да се възстанови обичайното изтичане на сълзите.

Сухи очи

Нормално е окото да се овлажнява непрекъснато, за да не се стигне до неприятни симптоми: парене, сърбеж, затруднено зрение. Честотата на заболяването нараства с възрастта. Проблемът е сериозен, защото може да се увреди роговицата и дори очната тъкан. Лечението се състои в хидратиране на окото с помощта на изкуствени сълзи или очен гел, За предпазване на роговицата се предписва витаминизиран мехлем.

Ечемик

Зачервен и подут клепач, силна болка, влошаване на зрението - това са симптомите на ечемика. Възпалението засяга края на клепача и се проявява като малък цирей в корена на една от миглите.
Обикновено се дължи на стафилококи. Лекува се външно с антибиотик и противовъзпалителни гелове. Ечемикът е неприятно, но безобидно заболяване, характерно за хора с намалена имунна защита и при хронична умора.

Подути клепачи

Сутрин клепачите ви са подпухнали, а очите - подути. Сигурно имате проблеми с кръвообращението или сте наследствено предразположени. Друга възможна причина: алергия към декоративната козметика, която използвате.

Блефарит

Възпаление на края на клепачите, обикновено долния. Свързано е със сърбеж и болка. Може да се дължи на алергия или инфекция. Лекува се с локални антисептици, евентуално комбинирани с антибиотик за външна употреба. При често повтарящ се блефарит причината обикновено е астигмати-зъм или далекогледство. Коригирането им с очила води до изчезване на оплакванията.

Трепкащ клепач

Този безобиден тик е предизвикан от свиването на мускулите на окото. Появява се към края на деня и се дължи на преумора. Почивка и прием на магнезий водят до изчезването му.

Автор: д-р Цвятко Цветков, офталмолог

Представяме Ви:

Силен сърбеж тормози детето – защо?

Възможно е сърбежът да е предизвикан от строфулуса или уртикария на детската възраст. Това е хронично и пристъпно появяващо се заболяване, придружено със силен сърбеж. Какво го причинява? В ...

Направете на лимона къщичка за зимата

Имам голям лимон, на 5-6 години, расте в стаята в дървено каче с размери 1х1 м, но поради огромните си размери трябва да бъде изнесено навън. Какви условия трябва да му осигуря за нормално презимуване...

Вгледайте се в... очите си

Често казват, че те са огледалото на душата. Може би, но всъщност сигурно е само едно - очите ни издават умората, стреса, злоупотребата с някои изкушения, липсата на достатъчно сън. По състоянието на ...

Опънат таван-звездопад – наистина красиво

Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позво...

Начало