Още рецепти » Палма от фурма

 Палма от фурма

Искате ли да oтгледате палма от фурма? Не е никак трудно, ако имате десетинагодишно... търпение. Не е случайно, че палмовият лист, почитан още от древността, е символизирал многовековните усилия на човека да превърне мъртвите пясъци на пустинята в цъфтящи градини. И така - когато ви попаднат фурми, не изхвърляйте костилките, а ги посадете Най-добре е да ги поставите във влажни стърготини или тор, примесен с пясък, а не в пръст. Могат и да се наредят върху влажна рохкава пръст в саксия и да се покрият с блатен мъх, който се овлажнява. Съдът се покрива отгоре със стъкло и се държи на топло място с температура от 25 до 30°С. Първите кълнове се появяват едва след два-три месеца. Ако семената от плода са извадени и посадени веднага, попълването е след месец. За ускоряване се препоръчва семената да се залеят с гореща вода (80°С) и да се оставят да изстинат в нея цяло денонощие.

Листата се появяват след петилетка

Когато кълновете достигат 10 см, се пресаждат в малка саксийка с прегоряла тор, смесен с пясък. Основата на стъблото над повърхността на пръстта трябва да се обвие с влажен мъх и при пресаждането да не се заравя дълбоко в пръстта. Почвата за палмата се състои от равни количества листна (или торфена) и чимова пръст и пясък. Перестите листа се появяват през петата година, а може дори през седмата. През лятото пръстта се полива изобилно, а саксията се обръща към слънцето така, че стреличките на листа да са насочени към стаята. Така ще се избегне растежът й само на една страна. Листата се измиват редовно с хладка вода и мека четка. Напомняме ви - ако искате да имате екзотичната палма вкъщи и да предизвиквате благородна завист у близки и познати, бъдете търпеливи. Търпението прави всичко, гласи една народна мъдрост.

Автор: Светла Иванова

Представяме Ви:

Плодови вина

Вино от трънки Прoдукти: 3 кг трънки, 3 кг захар, 6 л вода. Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели, силно оцветени трънки, измиваме ги и ги намачкваме. Разтваряме захарта във водата и зали...

Усъвършенствайте сетивата си

Ако зрението, слухът, вкусът, обонянието и осезанието ни не са в добро състояние, животът става много труден, понякога дори невъзможен. Зрение 90% от цялата информация, която приемаме от вън...

Зеленчукови кюфтета

Магданозени кюфтета Прoдукти: 2 по-големи връзки магданоз, 4-5 стръка зелен лук, 2-3 яйца, 1 к.ч. настъргано сирене, 3 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, сол, мазнина за пържене, кисело мляко за гарнит...

Засадете ранункулуса на влажно място

До неотдавна непознато в нашата градинарска практика, това цвете все по-убедително се утвърждава като хит на пролетта и все повече съпровожда пролетните поздравления между приятели и любими. Впечатляв...

Начало