Още рецепти » Палма от фурма

 Палма от фурма

Искате ли да oтгледате палма от фурма? Не е никак трудно, ако имате десетинагодишно... търпение. Не е случайно, че палмовият лист, почитан още от древността, е символизирал многовековните усилия на човека да превърне мъртвите пясъци на пустинята в цъфтящи градини. И така - когато ви попаднат фурми, не изхвърляйте костилките, а ги посадете Най-добре е да ги поставите във влажни стърготини или тор, примесен с пясък, а не в пръст. Могат и да се наредят върху влажна рохкава пръст в саксия и да се покрият с блатен мъх, който се овлажнява. Съдът се покрива отгоре със стъкло и се държи на топло място с температура от 25 до 30°С. Първите кълнове се появяват едва след два-три месеца. Ако семената от плода са извадени и посадени веднага, попълването е след месец. За ускоряване се препоръчва семената да се залеят с гореща вода (80°С) и да се оставят да изстинат в нея цяло денонощие.

Листата се появяват след петилетка

Когато кълновете достигат 10 см, се пресаждат в малка саксийка с прегоряла тор, смесен с пясък. Основата на стъблото над повърхността на пръстта трябва да се обвие с влажен мъх и при пресаждането да не се заравя дълбоко в пръстта. Почвата за палмата се състои от равни количества листна (или торфена) и чимова пръст и пясък. Перестите листа се появяват през петата година, а може дори през седмата. През лятото пръстта се полива изобилно, а саксията се обръща към слънцето така, че стреличките на листа да са насочени към стаята. Така ще се избегне растежът й само на една страна. Листата се измиват редовно с хладка вода и мека четка. Напомняме ви - ако искате да имате екзотичната палма вкъщи и да предизвиквате благородна завист у близки и познати, бъдете търпеливи. Търпението прави всичко, гласи една народна мъдрост.

Автор: Светла Иванова

Представяме Ви:

Доматени супи

Доматена кремсупа Прoдукти: 500 г добре узрели домати, 60 г краве масло, 1 парченце кожа от сланина, 1 малък морков, 1 малка глава лук, 1 парче целина, 3 ч.ч. бульон, 2 ч.л. нишесте, 1 ч.л. захар...

Помогнете на несръчните

Непрекъснати падания, счупени играчки, изпоцапани дрехи, поразии вкъщи! Колкото повече се старае малчуганът, толкова по-често изпада в конфузни ситуации, макар и без да иска. Някои пакостници са по-...

Пролетни баници

Клин със спанак Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 кг спанак, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. ориз, 250 г натрошено сирене, 7 яйца, сол. Замесваме меко /банично/ тесто от брашното, 1/2ч.л. сол, 1...

Вашите плодови консерви

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА Туршия от вишни Прoдукти: 5 кг вишни, 1 кг захар, 1 л оцет, 1,5 л вода, по-1-2 цветчета карамфил и щипка канела за всеки буркан. Нaчин на приготвяне: Почиства...

Начало