Още рецепти » Бебето не иcкa дa спи!

 Бебето не иcкa дa спи!

Oт 20 до 40% от децата до 3 години имат проблеми през нощта - заспиват трудно, будят се по няколко пъти, плачат и не искат да се успокоят. А здравият и спокоен сън е необходим за правилния растеж на малкото човече и за нормалното развитие на организма му. Как да разберете от какво точно се нуждае вашето бебе, за да не се превърне времето ви за почивка в кошмар?
През първите седмици новороденото не прави никаква разлика между деня и нощта. Фазите на сън и будуване се редуват през цялото денонощие, като всяка е с продължителност три-четири часа. Така че няма нищо обезпокояващо, ако бебето се буди два пъти нощем до 1 -месечна възраст и веднъж до 3-месечна. Още повече, че тогава то има нужда да се храни по веднъж през нощта, особено ако е недоносено или родено с ниско тегло.
След шестия месец кърмачето стои будно по-дълго време през деня, а през нощта продължителността на съня му достига шест последователни часа. Това време се увеличава на девет часа към деветия месец и на 12 към годинка.

Причините за бебешкото „безсъние"

Лоши навици

В 70 до 80% от случаите става въпрос за неправилен дневен режим и нарушаване на ритъма ден - нощ. Често се будят и плачат и бебетата, които не са научени да заспиват сами. Родителите им ги приспиват, люлеейки ги, или ги оставят с биберон в устата. Когато се събудят през нощта (между два цикъла сънят е много нестабилен), те са неспособни да заспят без помощта на мама или татко.

Промени

Сънят на бебето може да бъде нарушен и от големите катаклизми в неговия живот - прохождането например.

Неправилна организация на дневния сън

Смята се, че кърмаче на около 6 месеца спи три пъти дневно: преди обяд, в началото на следобеда и в късния следобед. С течение на времето броят на дневните спането намалява, за да се стигне към 2-годишна възраст само до едно в ранния следобед. Всяко отклонение от тези норми може да наруши естествения ритъм на бебето и да доведе до нощно будуване.

Разделите

Даването на детето на ясла или вземането на жена, за да го гледа, когато майката тръгне на работа, също могат да влошат съня му.

Проблеми със здравето

Тежките отити, при които болката се засилва в легнало положение, стомашно-чревните проблеми, непоносимостта към кравето мляко се отразяват зле на спокойния сън.

Грешки в храненето

Недостатъчното количество кашички и пюрета или, обратното - прехранването, също са отговорни за проблемите със съня. Както и прекомерното даване на течности вечер,което води до често напикаване, оттук до събуждане и плач. Ако продължите да храните бебето нощем и след 3-ия месец, това може да се превърне в навик, от който то няма да иска да се откаже.

Добрите решения

Стаята

Температурата трябва да бъде между 19 и 22 градуса. Не покривайте бебето с много завивки. Добре е да спи в легло, съобразено с неговия ръст, защото ще се чувства по-спокойно и сигурно. Поставяйте го да лежи по гръб или настрани, без възглавница.

Ритуалът на заспиването

За малкото същество заспиването е източник на безпокойство, тъй като е свързано с раздялата с майка му. Постарайте се да превърнете лягането в приятен ритуал, Не става въпрос да прекарвате цял час в стаята му, нито да претупвате процедурата за три минути. Преходът от будно състояние към заспиване трябва да е плавен и нежен. Прочетете му някаква приказка или му изтана-никайте песничка. Дайте му плюшена играчка. Докато заспива, оставете светната нощната лампа в стаята му.

Когато бебето плаче, не тичайте веднага при него

Изчакайте пет-десет минути, може да се унесе отново. Ако все пак се наложи да отидете в стаята му, останете в полумрак. Не му говорете с висок глас, а шепнете или си мълчете, за да не го разсъните окончателно.

Слагайте го да си ляга по едно и също време

След четвъртия месец режимът е много важен за бебето. Независимо дали става въпрос за хранене, събуждане или лягане, установете едни и същи часове за тях. По-добре е бебето ви да спи веднъж, но по-дълго време, отколкото няколко пъти за кратко.

Автор: Виолета Георгиева

Представяме Ви:

Победете остеопорозата

Една на всеки три жени е изложена на съвсем реалния риск с напредването на възрастта да развие остеопороза. Ако обаче отрано започнем да се грижим за костната си система, като ядем полезни за нея хран...

Да си направим кавърма

Кавърма по воденичарски Продукти за 4 порции: 750 г свинско месо, 3 с.л. мазнина, 5 глави лук, 250 г мариновани гъби, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 с.л. стрита чубрица, 250 г свински черен дроб,...

Берн – градът на мечките

Според легендата херцог Бертхолд фон Церинген бродил из тези места, когато насреща му изкочила мечка и с поглед настойчиво го „помолила” да я убие. Пронизана от неговата стрела, мечката „благодарно” и...

Отгледайте си перуанска ябълка

Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оц...

Начало