Още рецепти » Консервиране на праскови и сливи

 Консервиране на праскови и сливи

Компот от праскови

Прoдукти: 3 кг праскови, 1 л вода, 600 г захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме прасковите и отстраняваме костилките. Начупваме костилките, накисваме ги във водата за 3-4 часа и прецеждаме. Добавяме захарта и лимонената киселина. Разбъркваме до пълното разтваряне на захарта и с този сироп заливаме подредените праскови в бурканите. Стерилизираме 15 мин.

Мариновани праскови

Прoдукти: 1 кг праскови, 500 мл сухо бяло вино, 10 мл винен оцет, 1 пръчка канела, 8 зърна бахар, 4 цвята индийско орехче, 1 ч. л. кориандър, 1 дафинов лист, 2 стъбла копър, 500 г кафява захар.
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, разрязваме ги на две и отстраняваме костилките. Смесваме виното и оцета и в тази марината задушаваме прасковите, след което ги изваждаме и отцеждаме. Винената отвара оставяме да ври заедно с останалите подправки (без дафиновия лист и копъра) 20 минути на слаб огън. Връщаме плодовете в сместа, прибавяме дафиновия лист и копъра и варим още 4 минути, след което отделяме плодовете. Редим ги в буркани и заливаме с прецедения сироп. Затваряме и стерилизираме 30 минути.

Праскови в черешова ракия

Прoдукти: 500 г едри праскови, 7 с. л. пудра захар, 150 мл черешова ракия, 400 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Продупчваме внимателно прасковите отстрани. Слагаме в тенджера водата да заври, добавяме 4 с. л. захар и плодовете. Варим 4 минути и изваждаме прасковите. Отделяме 250 мл от отварата, сипваме в нея черешовата ракия и останалата захар и оставяме да поври 2 минути. Връщаме плодовете и варим още 3 минути. Подреждаме в буркани, заливаме с отварата и веднага затваряме и обръщаме.

Стерилизирани праскови без захар

Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, охлаждаме, обелваме, нарязваме на половинки и почистваме от костилките. Редим плътно в буркани, като на всеки буркан добавяме по 2-3 счукани костилки. Заливаме с хладка вода, затваряме и стерилизираме 30 минути.

Сладко от праскови

Прoдукти: 1,5 кг праскови, 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките праскови нарязваме на четвъртинки. Поръсваме ги с половината захар и оставяме да престоят 5-6 часа. Варим сладкото 10 мин, сваляме от огъня, добавяме останалата захар и оставяме прасковите отново да престоят 5-6 часа. Доваряваме до окончателното сгъстяване на сиропа.

Конфитюр от цели праскови

Прoдукти: 6 кг праскови, 2 кг захар, 600 мл вода, 200 мл ром, 2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, без да им вадим сотилките. Пускаме ги във врящ сироп, приготвен от захарта и водата. Варим ги 10 мин и оставяме да престоят 1 денонощие. На другия ден доваряваме. Малко преди да свалим конфитюра от огъня, добавяме лимонената киселина, а когато изстине – рома.

Печен конфитюр от праскови

Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на парченца, изсипваме в разлата тава и ги слагаме в силна фурна. Ако прасковите не са съвсем узрели, наливаме 1 к.ч. гореща вода. Щом плода поомекне, наръсваме със захарта и внимателно разбъркваме. Печем, докато лъжицата започне да прави пътечка по дъното на тавата. Малко преди да извадим конфитюра добавяме размитото във вода лимонтузу. Разбъркваме внимателно, наливаме в сухи и затоплени буркани, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Мармалад от праскови

Прoдукти: праскови, захар
Нaчин на приготвяне: Избираме зрели праскови, почистваме ги от костилките и ги сваряваме с малко вода. Пасираме. На 1 кг каша добавяме 500 г захар. Варим мармалада, докато лъжицата, с която бъркаме започне да оставя следа по дъното на съда. След като изстине насипваме в буркани.

Мармалад от праскови и сливи

Прoдукти: 7 кг сливи, 3 кг праскови, 4 кг захар
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете, сваряваме ги поотделно и ги смиламе с месомелачка. Пасираме. Варим двете каши заедно, като добавяме захарта. Варим, докато лъжицата, с която бъркаме започне да оставя следа по дъното на съда.

Желе от праскови

Прoдукти: 2,5 кг праскови, 700 г захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките. Сипваме вода, колкото да ги покрие, и варим, докато променят цвета си. Пасираме плодовете и прецеждаме сока. Варим го със захарта, докато няколко капки от сиропа, поставени върху суха чиния не се разливат. Прибавяме лимонената киселина и варим още няколко минути. Насипваме желето горещо в сухи буркани и ги затваряме веднага.

Желе от касис, портокали и праскови

Прoдукти: 2 кг касис, 600 г праскови, 5 портокала, 800 г захар, 2 л вода
Нaчин на приготвяне: Нарязваме портокалите на кръгчета, без да ги белим. Махаме им семките и ги слагаме в съда за варене. Наливаме водата и варим 1 час. След 30 мин добавяме касиса. С обратната страна на решетестата лъжица притискаме хубаво, за да се разпукат зърната. Доваряваме и прецеждаме сместа през марля. За да се избистри хубаво желето оставяме сока в марлята около 2 часа. Измерваме количеството и на 1 л сок сипваме 800 г захар. Слагаме в чист съд, възвираме, прибавяме обелените и нарязани на малки парченца праскови и варим при непрекъснато бъркане на силен котлон 30 мин. Наливаме желето в чисти и топли буркани, докато е горещо. Щом изстине, затваряме бурканите херметически.

Нектар от праскови

Прoдукти: добре узрели праскови, захар, вода
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките и ги смиламе през машинка, която да отделя люспите. Изсипваме в дълбок съд и наливаме вода, докато получим желаната гъстота. На 1 л нектар сипваме 350 г захар. Разбъркваме до разтваряне на захарта, наливаме в бутилки и стерилизираме 5 мин.

Сироп от праскови

Прoдукти: 1 кг праскови, 1 кг захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете. Ако те са сладки, ги начукваме и ги прибавяме към плодовете. Наръсваме прасковите със захарта и ги оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме и варим сиропа на силен огън до сгъстяване. Прибавяме лимонената киселина и варим още 5 мин. Наливаме сиропа горещ в бутилки и го съхраняваме на хладно.

Ликьор от прасковени костилки

Прoдукти: прасковени костилки, вода, захар, ракия или спирт
Нaчин на приготвяне: Начукваме костилките на прасковите и заедно с ядките ги насипваме в бутилка с широко гърло. Напълваме с алкохол, разреден с равно количество вода. След два месеца прецеждаме течността и добавяме захар – от 100 до 500 г според вкуса. Филтрираме течността неколкократно до пълното й избистряне.

Ликьор от праскови

Прoдукти: 1 л силна ракия, 1 кг праскови, 1 л гъст захарен сироп.
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели праскови, обелваме ги и ги нарязваме на парченца. Слагаме нарязаните праскови в стъклен съд, заливаме с ракията и оставяме да престоят на слънце 1 месец. След това прецеждаме, смесваме със захарния сироп и отново прецеждаме през гъста марля. Наливаме в бутилки и оставяме на тъмно и хладно място за 6 месеца.

Компот от сини сливи

Прoдукти: 400 г сини сливи, 150 г захар, 250 мл вода
Нaчин на приготвяне: Избираме узрели, но твърди сливи, разполовяваме ги и им махаме костилките. Нареждаме ги в бурканите и ги заливаме догоре с горещ сироп, приготвен от захарта и водата. Затваряме бурканите херметически и стерилизираме 15 мин.

Стерилизирани сини сливи без захар

Нaчин на приготвяне: Измитите сини сливи нарязваме напречно на половинки и изчистваме от костилките. Бланшираме за малко във вряла вода и подреждаме в бурканите без добавки. Затваряме и стерилизираме 30 минути.

Туршия от сливи

Нaчин на приготвяне: За туршията използваме кисели сливи. Измиваме ги и ги нареждаме в голям стъклен съд, като между тях слагаме пресен чесън, който наскоро е образувал глави. Приготвяме саламура от равни количества вода и оцет, като на 1 л течност слагаме 150 г сол. Кипваме саламурата, изчакваме да изстине и заливаме сливите. След 1 седмица започваме да претакаме туршията, като правим това 6 пъти през 2 дни.

Сладко от сини сливи

Прoдукти: 700 г сливи, 1 кг захар, 1 ч.ч. винена киселина /лимонтузу/, 200 мл вода
Нaчин на приготвяне: Избираме доре узрели, но не и презрели плодове, изваждаме им костилките и обелваме кожицата. Наръсваме обелените сливи със захарта и ги варим на умерен котлон, докато дървената лъжица не започне да прави пътечка по дъното на съда. В края на варенето прибавяме лимонената киселина, разтворена в малко вода. Оставяме готовото сладко да пренощува и на другия ден го разливаме в бурканчета върху които опъваме целофан. Отгоре затваряме с капачки.

Фино сладко от сини сливи

Прoдукти: 70 броя сини сливи, 1 кг захар, 1 ч. л. лимонена киселина, 3-4 листа индрише, 70 орехови ядки (или бадеми).
Нaчин на приготвяне: Добре измитите сливи обелваме и веднага пускаме в студена вода, за да не почернеят. Изваждаме костилките и поставяме плодовете във варна вода (1 ч. ч. гасена вар на 3 л вода) за 1 час. Сваряваме сироп до сгъстяване от захарта с 1 ч. ч. вода. Отцеждаме сливите и поставяме внимателно във всяка по една орехова ядка. Слагаме сливите в сиропа и варим на силен огън до сгъстяване. Започне ли течността да се сгъстява, намаляваме огъня и прибавяме индришето, а малко преди готовност добавяме и лимонената киселина.

Конфитюр от сини сливи

Прoдукти: 1,5 кг сливи, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 200 мл вода
Нaчин на приготвяне: Изчистваме сините сливи от костилките, като използваме течността, която се е образувала при махането на костилките. Ако не е останала такава, от водата и захарта варим сироп. Щом почне да се сгъстява, пускаме сливите и варим 20-25 мин, като периодично обираме пяната с решетеста лъжица. Варим докато плодовете станат почти прозрачни, а сиропът се сгъсти. Добавяме лимонената киселина, разтворена в малко вода, варим още 2-3 мин и разливаме конфитюра в буркани. Съхраняваме на хладно място.

Конфитюр от сини сливи и ябълки

Прoдукти: 2 кг добре узрели сливи, 1 кг ябълки, 1.5 кг захар, настърганата кора на 1/2 лимон, 1 ч.л. канела на прах
Нaчин на приготвяне: Смесваме захарта с канелата и лимонената кора. Обелваме ябълките, изчистваме ги от семките и ги нарязваме на малки парченца. Разполовяваме сливите и вадим костилките. Редим на пластове - сливи, захар, ябълки, захар. Варим на силен котлон с непрекъснато бъркане, докато се получи гъст конфитюр. Насипваме го топъл в бурканите.

Печен конфитюр от сливи

Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставяме сливите през нощта да си пуснат сока. Загряваме фурната на умерена температура, наливаме оцета, слагаме карамфилчетата и печем, разбърквайки периодично. Конфитюрът е готов, щом дървената лъжица започне да прави ясна пътечка по дъното на съда. Наливаме го горещ в сухи бурканчета, които завръзваме с целофан и затваряме с капачки.

Мармалад от сини сливи

Прoдукти: на 1 кг сливи – 750 г захар, 4-5 зърна карамфил, 1 к.ч. оцет
Нaчин на приготвяне: Избираме много добре узрели и дори презрели сливи. Изчистваме наранените или загнили места. Сваряваме ги на умерен котлон с много малко вода, а ако са достатъчно сочни – без вода. Претриваме сварените сливи през гевгир, за да отстраним ципите и костилките и прехвърляме пюрето в широк съд. Ако сливите не са достатъчно сладки добавяме захар на вкус. Добавяме карамфилчетата и оцета и варим, докато дървената лъжица започне да прави пътечка по дъното на съда. Насипваме мармалада топъл в сухи буркани и го оставяме да изстина и да хване коричка. Върху гърлата опъваме мокър целофан и затваряме с капачки.

Мармалад от сини сливи с канела

Прoдукти: на 1 кг сливи – 750 г захар и 1 с.л. канела
Нaчин на приготвяне: Измиваме сливите, изваждаме костилките, нареждаме ги на един ред в тавичка и ги запичаме в умерена фурна. По средата на печенето ги поръсваме със захар и канела. Ако сливите не са достатъчно сочни, прибавяме и една кафена чаша вода.

Джем от сини сливи

Прoдукти: на 1 кг сливи – 800 г захар, 1,5 л избистрена варна вода, 100 мл сливова ракия, 1/4 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, обелваме ги и им махаме костилките. Натапяме ги за 24 часа във варна вода. Измиваме ги на течаща вода и ги режем на четири по дължина. Кипваме захарта в 100 мл вода и пускаме сливите да се варят в нея 15 мин. Щом станат полупрозрачни изваждаме ги с решетеста лъжица, а сиропа варим, докато се сгъсти. Прибавяме лимонената киселина разтворена в малко вода, оставяме го да изстине и сипваме ракията. Плодовете нареждаме в сухи бурканчета и ги заливаме със сиропа. Затваряме с капачки и държим на хладно място.

Петмез от дини със сливи

Прoдукти: дини, сини сливи, натриев бензоат (или бяла пръст).
Нaчин на приготвяне: Обелваме сливите, почистваме ги от костилките и ги киснем 1 час във варна вода, след което отцеждаме. Изрязваме вътрешността на дините, намачкваме я добре и я прецеждаме през цедка. Възваряваме получения сок и го пресичаме с натриев бензоат. Слагаме избистрения сок да ври на огъня, докато се посгъсти. После прибавяме сливите, като на 3 л сгъстен сок слагаме 1 кг сливи. Варим петмеза, докато се сгъсти като пчелен мед. По желание можем накрая да прибавим орехови или бадемови ядки. Разсипваме петмеза в буркани, след като изстине.

Пестил от сини сливи

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не получим гъста каша. После изсипваме пестила в тава, която сме покрили с намаслена хартия и го изсушаваме от двете страни в слаба фурна. Навиваме готовия пестил на руло и го съхраняваме на сухо място.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гладиолите – как да ги засадим

Това цвете с величествено изправени цветоносни стъбла намира широк прием в нашата страна. То завладява интераса на любителите и с факта, че селекционерите непрекъснато създават нови сортове с високо д...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Алергията към тебешира

Докато не тръгна на училище, детето ми не страдаше от алергия. Но там получи жестока алергия към тебешира. Какво да правим? В. С. от Сл. Алергията действително може да се отключи от обикновения...

В ъгъла сложете сансевиерия

Названието на това растение произхожда от името на неаполитанския граф фон Сансевиеро, който през XVIII век е покровителствувал естествените науки. Родината му са тропическите райони на Африка и Азия....

Начало