Още рецепти » Капризите на времето ни влияят

 Капризите на времето ни влияят

Когато навън е студено, мечтаем само за едно - да се излежаваме по цял ден на силно слънце. И, обратно - настъпят ли жестоки горещини, с цената на всичко търсим прохлада, за да възстановим силите и енергията си. Човешкото тяло не обича метеорологичните изненади - мълниите ни убиват, спирайки сърдечната дейност, студът състарява кожата, вятърът атакува устните, а слънцето се проявява като неумолим агресор спрямо очите. Здравето ни е тясно свързано с времето, но понеже него не можем да променим, нека се научим как да реагираме на капризите му. Затова първо погледнете през прозореца, после последвайте съветите на лекарите от Вашингтонската университетска болница.

Дъжд

Рискът: главоболие
Продължителният досаден дъжд е полезен за реколтата, но потиска настроението на повечето хора и често е съпроводен с неприятно главоболие. То се дължи на падането на атмосферното налягане, което, също както стресът, резките промени в надморската височина и някои необичайни миризми, предизвиква химически промени в мозъка. Те пък от своя страна пораждат болка.

Какво да се прави?
Ако усещате, че някой „марширува" в черепа ви, както казват англичаните, не чакайте да ви мине от само себе си. Веднага легнете в затъмнено помещение и затворете очи. Не търсете спасение в алкохола, цигарите, кафето. Ако болката не си отива, масажирайте с потупване на пръстите тила, челюстите, слепоочията и темето си.

Слънце и вятър

Рискът: напукани устни
Тандемът, съставен от силно слънце и вятър, е най-големият враг на устните, които бързо се дехидратират, понеже по тях няма мастни жлези. Проблемът се задълбочава, ако се намирате в планината. Там и през лятото, и през зимата атмосферата е по-разредена и филтрите срещу вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи не са така ефикасни.

Какво да се прави?
Използвайте специалните балсами за устни, които се предлагат във вид на удобни за употреба щифтове. Нанасяйте ги преди да излезете на открито, а не след като злото вече е сторено. Непременно яжте продукти, богати на витамин А - моркови и пъпеши например. Куп научни изследвания доказват, че липсата на витамин А в организма прави устните по-податливи на атмосферни агресии.

Голям студ

Рискът: хипотермия
Няколко градуса под нулата са достатъчни, за да стане съвсем реална опасността от хипотермия - рязко спадане на температурата на тялото, водещо до психически смущения, до липса на чувствителност спрямо болката, дори до кома.

Какво да се прави?
Най-сигурният начин да победите студа е да се обличате добре, да се движите непрекъснато (ако закъсате някъде високо в планината) и да не поглъщате много храна, преди да се изложите на ниски температури. Лекарите са на мнение, че по време на храносмилане кръвта се съсредоточава най-вече в стомаха и червата и отстъпва от крайниците. Точно в този момент те са най-силно изложени на риска от измръзване.

Гореща вълна през лятото

Рискът: подути крака
В най-големите летни горещини човек остава без сили и постоянно има усещането, че краката му тежат цели тонове. Всъщност явлението е напълно нормално -когато е топло, кръвният поток нахлува в повърхностните вени на долните крайници и те отичат.

Какво да се прави?
Стойте в по-хладни помещения, а ако това не е достатъчно, ходете повече, съветват специалистите. Много добре действа изкачването на стълби, като се стъпва само на върха на пръстите, а краката се кръстосват.

Ярко слънце

Рискът: слънчев удар
Слънчевите бани на морския бряг повишават тонуса, правят ни по-красиви и здрави. В същото време, дори да сме се намазали от главата до петите със защитен крем, не можем да бъдем съвсем спокойни - дебне ни слънчев удар. Той се изразява в притъмняване пред очите, повръщане, припадъци и се дължи на
факта, че падайки директно върху темето, слънчевите лъчи затоплят кръвоносните съдове в мозъка и те се разширяват.

Какво да се прави?
Пийте много течности, най-вече вода и сокове, съдържащи сол, като доматен например. Ако ви стане много зле, вземете аспирин или парацета-мол. Най-важното обаче е да вземете предпазни мерки, като не стоите с открита глава и се излагате предпазливо на слънце.

Чисто синьо небе

Рискът: катаракта (перде на очите)
Денят, прекаран на плажа, е истинско райско блаженство, но може да се превърне в ад, забравите ли да сложите слънчевите си очила. Офталмолозите отдавна бият тревога, защото ултравиолетовите лъчи разграждат лещата на окото. Тя постепенно помътнява и се появява катаракта (перде), която се отстранява по хирургичен път.

Какво да се прави?
Нищо по-просто - носете си слънчевите очила постоянно, но първо се убедете, че стъклата им имат анти-UV покритие. В противен случай ги хвърлете, защото ще усложните положението. Тъмните очила ментета филтрират само слънчевата светлина, като в резултат ретината на окото се отваря още повече и опасността за намиращата се в нея леща става наистина голяма.

Топло и влажно I

Рискът: гъбички
Лятото е сезонът на гъбичките по кожата. Когато навън е топло, а в непосредствена близост до вас е влажно (край басейн или във фитнес-зала), гъбичките коварно се настаняват между пръстите ви, образувайки сърбящи червени петна. Не реагирате ли навреме, те бързо могат да покрият целите ви пръсти.

Какво да се прави?
Край басейни винаги носете джапанки или чехли и не ходете боси. След къпане съвестно се подсушавайте между пръстите, като за целта използвате отделна хавлиена кърпа. Слагайте антимикотичен крем или пудра, никога не носете едни и същи обувки или сандали два дни поред.

Топло и влажно II

Рискът: черни точки, акне
Повишаването на температурата и по-голямата влажност на въздуха са съпроводени със засилено отделяне на себум и пот. Те запушват порите и създават условия за появата на пъпки, черни точки или акне, ако сте в тийнейджърска възраст.

Какво да се прави?
Веднъж седмично правете пилинг с подходящ продукт или с козметични трици, използвайте по-често от обикновено антибактериален сапун и вземайте комбинирани витамини, съдържащи цинк.

Мълнии

Рискът: спиране на сърдечната дейност
Когато мълния премине през цялото ни тяло, последствията могат да са катастрофални и сърцето да спре. Дори да оживеем, здравето ни ще е сериозно и завинаги увредено.

Какво да се прави?
Ако ви застигне гръмотевична буря, не тичайте с широки крачки към евентуално укритие и не стойте под дървета. Движите ли се в група, веднага се разделете и не се приближавайте до метални конструкции - комини, огради и т. н. Лекарите препоръчват на живеещите в къща сред полето или в планината по време на гръмотевични бури да не пипат кранчетата на чешмата и да не вземат душ.

Буря

Рискът: дихателни проблеми
Летните бури, дори краткотрайни, обикновено предизвикват кризи сред хората, страдащи от астма. Учените все още не са напълно наясно защо, но повечето смятат, че ветровете разнасят висококонцентрирани полени, най-сериозния враг на астматиците.

Какво да се прави?
Щом сте алергични към цветния прашец, дръжте прозорците си затворени и не излизайте навън непосредствено след като отмине бурята.

Прекрасен слънчев уикенд сред природата

Рискът: бръчки и рак на кожата
Хората, които сравнително рядко се излагат на слънце, и тези със светла кожа трябва да внимават много. Ултравиолетовите лъчи разрушават подкожните колагенови влакна, поддържащи кожата стегната. С течение на времето те загубват способността си да се възстановяват сами, епидермисът се отпуска и набръчква. Злоупотребата със слънцето може да има и още по-страшни последици. В някои случаи, особено при генетично предразположение, меланоцитите - пигменти, „отговорни" за красивия ни бронзов тен, се израждат в канцерогенни клетки и предизвикват рак на кожата.

Какво да се прави?
Помнете, че в своето еволюционно развитие човекът се е отдалечил доста от гущерите, и не прекалявайте с излежаването на силно слънце - рискувате не друго, а собствената си кожа. Напоследък специалистите са още по-категорични в препоръката си от април до ноември, дори когато не сме на плажа, да използваме за лицето и ръцете си кремове с висок защитен филтър - минимум 30.

Автор: Марта Трифонова

Представяме Ви:

Как се отглежда разсад от петунии

За да отгледате разсад, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на ...

Домашни халви и локуми

Бяла халва Прoдукти: 1 кг захар, 500 г гликоза, 200 мл вода, 5 белтъка, 2 ч.ч. смлени орехи Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от захарта, гликозата и водата, така че капната част от ...

ЙОЩА - немски плод с френски привкус

Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...

РАЗРЕШЕНИ ФУНГИЦИДИ - 2017 г., II част.

РИЗА 25 ЕВ - ПШЕНИЦА: брашнеста мана (Erysiphe graminis), Кафява (листна) ръжда (Puccinia recondite) - 50 мл/дка. ЛОЗЯ: брашнеста мана (Uncinula necator) - 40 мл/дка. РИЗА 20 ЕК - Пшеница, Овес...

Начало