Бугенвилеята (Bougainvillea) поразява с великолепните си краски и богатство от цветове. Тя представлява ниско дръвче или по-често храстче. Филизите са пълзящи или катерещи се, с рядко разположени шипове. Необикновена красота им придават ярките лилаво-виолетови прицветници, които обкръжават групата от три дребни жълто-кремави цветове. В естествените условия на родината си Бразилия бугенвилеята цъфти през цялата година. У нас обаче тя има силно изразен период на покой. Сред хибридите има бугенвилеи с бели, жълти, оранжеви, червени, кафеникаво-червени прицветници. Червените горни листа могат да се поддават на спонтанни наследствени изменения и при размножението да дадат чисто бели сортове. Градинарите препоръчват да се отглеждат основно в оранжерии.
Сред най-известните бугенвилеи са голата В. glabra и прекрасната В. spectabilis.
Бугенвилеята се използва по-скоро като голямо саксийно растение. На пълно слънце цъфти до 3 пъти през лятото. В рамките на едни месец тя трябва да се подхранва 3-4 пъти. След като прецъфтят цветовете, изрежете филизите и растението ще стане още по-пищно и гъсто. Цъфтенето на това красиво растение може да се очаква от пролетта до късното лято при условие, че растението се намира на топло и слънчево място, най-добре е да не е в затворено помещение. В хладното, дъждовно лято прицветниците не се оцветяват. И тъй като бугенвилеята е много чувствителна на студ, не трябва да забавяте пренасянето й в стаята през есента. В периода на зимен покой растението трябва да се постави на хладно място, това съществено влияе на нейния цъфтеж през пролетта. Растението се държи през зимата при температура 12-14 градуса. Изисква ярко осветление без засенчваме през лятото и добро проветряване без течение.
каре
Жажда
През лятото трябва да поливате бугенвилеята обилно, тъй като дори и кратковременното пресъхване на почвения субстрат може да доведе до окапване на цветовете. През зимата трябва да поливате по-малко, но да следите почвата да не остане изсъхнала. Бугенвилеята се нуждае и от често пръскане на листата.
Как се хваща
Бразилската красавица се размножава с вдървени резници от върха на растението. Резниците се взимат през есента от старите филизи и се вкореняват при температура, по-висока от 25 градуса.
Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна д...
Наемате апартамент за дълго, но чуждото жилище не е по вкуса ви. В него се чувствате наистина на чуждо място, а искате то да стане ваш истински дом. Какво да направите? Нестандартни решения ...
Класическо тирамису Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао. Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маска...
Дълго кюфте, пълнено с яйца Прoдукти: 750 г телешка кайма, 1-2 филии сух бял хляб, 6-7 яйца, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1-2 с.л. олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 дафинови листа, магданоз, ч...