Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват много добре и при нашите условия. У нас по-често се отглеждат храстовидните видове магнолия стелата (с бели цветове, които се разтварят преди разлистването) и магнолия лилифлора (с лилави цветове, които се появяват по-късно).
Магнолията става все по-модерна у нас и напоследък никак не е трудно да се намери в разсадниците и градинските центрове посадъчен материал. Продават се в контейнери. След като я разопаковате, засадете я с всичката пръст. Магнолиите не обичат преместване и затова фиданките трябва да се изваждат с много пръст по корените им. Трябва да имате предвид, че магнолиите са взискателни към почвата. Тя трябва да е дълбока, влагоемна и най-важното – да не е варовита. Обогатяването на почвата с широколистна листовка й се отразява добре. Изберете й слънчево място, без да има в непосредствена близост други дървета и храсти. Така ще се вижда по-добре хубостта й, а освен това светлината е важно условие да залага цветни пъпки.
Обикновено магнолиите се продават като храстчета. Ако искате да ги оформите като дърво, трябва да запазите най-добре развитото клонче. По-разпространено е храстовидното им отглеждане. Ако избирате и вие него, запазвате 3-4 добре развити клончета. По-слабите премахвате. Така постъпвате и с едното от онези, които се опират и си пречат. Добре ще и да мулчирате почвената повърхност около засаденото храстче с дървесна кора, натрошени съчки и листа или друг подходящ материал. Този мулч оформете в пласт от 5-10 см с диаметър 50-60 см, но така че да не опира в стъблата на засаденото растение.
Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...
Бонбони с кафе Прoдукти: 125 г захар, 50 г краве масло, 1 ч.ч. прецедено силно кафе, 1 ч.ч. сметана, малко олио. Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджерка на силен огън захарта и маслото и варим...
Младите майки трудно устояват на разнообразната бебешка и детска козметика, която залива пазара. Все пак нуждае ли се от нея невръстната кожа? Отговорът е: „да" между 0 и 3 години, „не" межд...
Меденки Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 к.ч. вода, 5 с.л. пчелен мед, 100 г краве масло, 1 равна ч.л. сода бикарбонат, щипка канела, по желание смлени орехови или бадемови ядки. Нaчин на пригот...