Още рецепти » Отгледайте си перуанска ябълка

 Отгледайте си перуанска ябълка

Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оцветени с тънки надлъжни тъмночервени ивици. По стъблото в редица са разположени яйцевидни, със заострен край, назъбени листа. Цветовете са едри, с диаметър 3-4 см, състоят се от 5 сраснали венчелистчета в син и лилав цвят. На дъното им има бяло петно с тъмновиолетови ивици, напомнящи върхове на копия. Чашката на цвета е с окраска, варираща от зелена до виолетова и също е много оригинална. След увяхването тя постепенно се разраства и се превръща в мрежеста мехуроподобна кутийка. В нея се намира плод с многобройни семена. Кутийката остава на растението до пълното узряване на семената и напомня плода на физалиса.
Известни са сортове с бели цветчета, но има и с повишено съдържание на синьо-виолетово багрило, както и пъстролистни. Те се отглеждат като саксийна култура, отличаваща се с нисък ръст - около 50 см.

През октомври съберете семената

Перуанската ябълка се размножава чрез семена. Те са малки, кръгли с кафяв цвят. Засяват се в края на април във влажна почва на дълбочина 0.3 – 0.5 см и поникват до 10-12 дни, а понякога и по-рано. В началото на юни растенията се разсаждат на дълбочина 7-12 см в почвата, за да се предизиква образуването на допълнителни корени. Достатъчно е еднократно подхранване с оборски тор през лятото, непосредствено преди или след цъфтежа.
Никандрата е сухоустойчива, но реагира добре при поливане. През лятото успява да се развие напълно и през септември – началото на октомври да даде семена. При добро съхранение те са годни от 3 до 5 години.
Цъфти еднакво добре и на сянка - сред храсти и дървета, и на припек.
Изсушените растения с чашките-мехури се използват в букети. Те могат да останат декоративни в продължение на няколко години.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изола Белла искряща перла в Лаго Маджоре

Ако попадаш за първи път на малкия остров сред Лаго Мажоре, сигурно ще се запиташ дали не си се озовал в приказка. Чарлз Дикенс го описал като „фантастичен и чудат”. И наистина Изола Бела, който напъл...

Фонте Лученте – любов и дарование

Фонте Лученте се намира на пътя, водещ от Фиезоле до Монтебени. Градината е отворена за посетители от 31 март до 29 октомври от 10 до 15 часа. Приемат се групи от максимум 30 души. Някои части на град...

Есенни грижи за ягодите

Искаме ли през май и юни да берем хубави ягоди, не трябва да подценяваме октомврийските грижи за тях. Основната, ако не и единствена за сезона е обработката на почвата. Тя е малко по-различна от обраб...

Спаначени гозби

Бърканица Прoдукти: 1 кг спанак, 1 връзка копър, 1 връзка магданоз, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка джоджен, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен...

Начало