Още рецепти » ВЕРСАЙ – какво да видите за 2 часа

 ВЕРСАЙ – какво да видите за 2 часа

Построен през втората половина на XVII в. от Краля Слънце - Луи XIV, Версай се е превърнал в символ на френското величие, в апотеоз на разточителството и разкоша. Дворецът е включен в програмата на всички туристи – гости на Париж, но обикновено времето, което се отделя за разглеждането му е твърде малко. Ето защо ще ви набележим основните забележителности, които си струва да се видят.
Версай се състои от три основни туристически обекта:

Дворецът

Обиколката на Двореца винаги започва от

Кралския параклис
Намира се вдясно от главния вход и представлява двуетажен неф, в който най-интересни са стенописите на купола, отразяващи приемствеността между Стария и Новия завет.
Маршрутът продължава в

Големите покои на краля
Тук кралят е устройвал три пъти в седмицата приеми за най-приближените от свитата си. Покоите включват Салона на Херкулес с картината на Веронезе „Пир в дома на Симон Фарисей”; Салона на Изобилието, където кралят е излагал голямо количество редки скъпоценности, за да впечатли посетителите; Салона на Венера – в овалния плафон е изобразена Венера, която подчинява под своята власт боговете и природните сили; Салона на Диана – обърнете внимание на 2 картини: „Жертвоприношението на Ифигения” и „Диана, охраняваща съня на Ендимион”; Салона на Марс – „Мистичното бракосъчетание на св.Екатерина” от Веронезе и 2 парадни портрета – на Луи XV и на Мария Лещинска.
Следват двата най-разкошни салона във Версай: Салонът на Меркурий – „Меркурий на колесница, теглена от петли”, „Давид, свирещ на арфа”, „Александър Македонски и Птоломей II Филаделфийски, обкръжени от учени и философи”; и Салонът на Аполон – „Аполон на своята колесница”.

Голямата галерия
Включва Салонът на войната, посветен на победата на Луи XIV над съседните държави в Холандската война; Огледалната зала, където се провеждали кралските балове и тържества; Салонът на мира – „Луи XV поднася на Европа маслинено клонче”.
От Огледалната зала можете да влезете в

Апартаментите на краля
И да преминете през Приемната с овалния прозорец, Спалнята на краля и Залата на съвета.
Следват

Големите покои на кралицата
Следвайки симетричността на Версай, те имат същия брой стаи и същата украса както кралските апартаменти. Разликата е в това, че в кралските апартаменти са изобразени мъжки фигури, а в покоите на кралицата – женски.
Накрая стигате до

Историческите галерии
Те включват Залата на коронацията с картината на Давид „Провъзгласяването на Наполеон за император и коронацията на Жозефина в Парижката Света Богородица” и Галерията за батална живопис.

Градините

Те заемат огромно пространство зад двореца и са безплатни за посещение. Централната алея започва с двете езера на Водния партер, продължава с фонтаните на Латона и Аполон и завършва с Големия канал. Вдясно се намират фонтанът Пирамида, бесейните на Дракона и на Нептун, а вляво са Оранжерията и Швейцарският басейн. От двете страни на централната алея са разположени симетрично фонтаните Церера или Лято (вдясно), Флора или Пролет (вдясно), Бакхус или Есен (вляво) и Сатурн или Зима (вляво).

Трианоните

Намират се доста далеч от Двореца – вдясно от Големия канал, затова трябва да се подготвите да вървите дълго време пеша или да използвате алтернативните варианти: влакчето, което периодично обикаля градините, или количките, които се дават под наем зад Двореца.
Големият Трианон е построен още от Луи XIV и е използван за резиденция от всички монарси чак до падането на Втората империя през 1870 г. Малкият павилион е построен от Луи XVI като подарък за Мария Антоанета – тук се намира най-известният портрет на кралицата „Мария-Антоанета с роза”. Комплексът Трианони включва и Фермата на кралицата, с която Мария-Антоанета много се гордеела.

Полезна информация

За пътуващите с обществен транспорт е направен билетен център съвсем близо до гарата, а пристигащите със собствен транспорт могат да използват обширния паркинг пред Двореца и да си закупят билети от пристройката вляво от главния вход. И на двете места можете да се включите в групите за посещения, които периодично се организират. Предимството е, че ще влезете през входа за групи, където опашката е много по-малка. Няма разлика в цените на билетите.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Лакиране на паркета – основни правила

Целта на лакирането е тройна – защита против повреждане, почистване от замърсяванията и придаване на добър външен вид. В предишните години лакирането ставаше чрез смес от синтетична смола и втвърдител...

От какво се нуждае зокумът

Олеандърът, известен у нас като зокум, е красиво цъфтящ храст, чиито естествени находища са Южна Европа и Северна Африка. Листата му са продълговати и кожести, както при върбата. Цветовете са неповтор...

Малчуганите и стресът

Стресът не е приоритет единствено на възрастните, а нервното напрежение в училище е не по-малко от това в работата. Контролни, изпити, трудни домашни - как да помогнем на децата да запазят душевното с...

Как да си отгледате плумерия

Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...

Начало