Още рецепти » Женевското езеро е швейцарската Ривиера

 Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цялото великолепие на френскоговоряща Швейцария.

Разходката с корабче

е най-романтичният да разгледате езерото. Има няколко варианта, между които да избирате. Можете да хванете кораб по редовната линия Женева-Лозана. Можете също така да наемете яхта. Най-предпочитаният вариант обаче са едно- или двучасовите обиколки с корабче, което тръгва от пристанището в Женева. На корабчето има аудиогид, който на няколко езика запознава пасажерите със забележителностите по крайбрежието. В някои от курсовете на корабчетата е предвидено хранене на борда, което задължително включва традиционното швейцарско фондю. За съжаление всички корабчета се движат далеч от брега и вие по-скоро ще усетите духа, без да имате възможност да видите кой знае какво по бреговата ивица.

Градовете

Женева

Женева е най-големия град на брега на езерото и втория по големина и значение град в Швейцария. Наличието на множество международни организации определя космополитния характер на града. Разположен там, където Рона изтича от езерото, Женева е красива и жизнерадостена, въпреки че във въздуха все още витае тежкият спомен от мрачните времена на Калвин.
Обикновенно обиколката на града започва от Английския парк, където се намира знаменитият Цветен часовник, направен от 6500 цветя. Паркът предлага великолепна гледка към прочутия Женевски фонтан, който изхвърля водна струя на височина 138 м. Минете през Новия площад, за да видите Театъра, Консерваторията и Художествената галерия Рат.
Изкачете се до Катедралата Св.Петър, построена на мястото на древноримски храм на един от градските хълмове. Ще бъдете впечатлени от суровата и строга архитектура, изразила в най-голяма степен догмите на калвинизма.
После непременно се отбийте на площад Бург-де-Фур, за да изпиете питие в някое от многобройните заведения, разположени тук, и да усетите естествената градска атмосфера.
Ако имате време, отидете до Двореца на нациите. Тук се помещава европейското представителство на ООН. Провеждат се организирани екскурзии, които включва в маршрута си Заседателната зала, Международния съд и Филателния музей.

Лозана

Построен върху три стръмни хълма над Женевското езеро, градът се е превърнал в олимпийската столица на света - тук се намират щаб-квартирата на МОК, както и ръководствата на 15 други международни спортни федерации. Освен това Лозана има славата на един от най-стилните градове в Швейцария. По броя на луксозните магазини, театри, ресторанти и нощни клубове Лозана отстъпва само на Цюрих.
Разходете се из центъра на града, изкачете се до площад Палуд, където се намира великолепна готическа катедрала, а после се спуснете на брега на езерото, за да разгледате прекрасния Олимпийски парк. В центъра на парка се намира Олимпийският музей. Българските туристи не пропущат възможността да си направят снимка с летвата, на която е отбелязан световния рекорд на Стефка Костадинова. Тя е разположена точно пред входа на музея.

Курортите

Женевското езеро се слави и със своите изискани крайбрежни курорти. Един от тях е Веве – елегантно градче, в което са живели Русо и Чарли Чаплин. В градчето има 3 музея – исторически, на храните и на игрите. Туристите обаче обикновено се задоволяват с разходка по крайбрежната алея, която завършва със задължителната снимка пред паметника на Чарли Чаплин. Ако сте в града във вторник или събота, непременно минете през Пазарния площад, за да се полюбувате на традиционен швейцарски пазар.
Най-известния курортен град на брега на езерото е Монтрьо. Градът се прочува още в края на ХІХ в. и събира в своите луксозни хотели множество световни знаменитости. Тук са били Русо, Хемингуей, Игор Стравински и даже Фреди Меркюри, на когото е издигнат паметник във великолепната крайбрежна градина. Всяка година през м. юли в Монтрьо се провежда Международен джазов фестивал – най-престижният джаз-фестивал в света.

Шионският замък

Разположен недалеч от Монтрьо този замък е една от най-посещаваните дестинации в Швейцария. Ако очаквате да видите разкоша и великолепието, характерни за френски замъци, ще бъдете разочаровани. Шион е студен и суров. Построен върху римски основи, вкопани в скалата, надвиснал над водите на езерото, замъкът е шедьовър на средновековната архитектура. Световната известност на замъка в немалка степен се дължи на многобройните творби на известни писатели и художници, посветени на замъка. Сред всички се откроява поемата на Байрон – Шионският затворник.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Как да си завъдите мандарина

Мандарината може с успех да се отглежда в домашни условия. Можете да присадите калеми на лимон или грейпфрут, но можете да се снабдите директно и с облагородени дръвчета. Търсете сорта Миягава Васе ил...

Защо плаче бебето?

Неговите сълзи, викове и хленч имат определен смисъл. Бебето ви плаче вечер? Не се безпокойте - всички знаем, че мъничетата се ужасяват от настъпващата тъмнина. Ако обаче това се случи в 3 часа посред...

Непознатият Сингапур

В туристическите гидове под рубриката „Кога да отидем в Сингапур?" пише: „По всяко време." Просто защото в страната цари вечно лято - температурите целогодишно са между 28 и 34 градуса. Паднат ли докъ...

Лизимахията – красиво цвете и полезна билка

Лизимахията, позната доскоро само като билка, през последните години се сдоби със славата на модерно декоративно растение. Това е един голям род, който включва около 200 вида. Те са много разнообра...

Начало