Още рецепти » Основни правила за резитба на чимшира

 Основни правила за резитба на чимшира

Чимширът е бавнорастящ вид. Той понася добре резитбата. Използва се за изграждане на бордюри, живи плетове и други архитектурни форми и тела. Чимширът е вид, който е силно привързан към влажността на въздуха. Осветлението обаче не му влияе, както и хранителността и влагата на почвата. Устойчив е към фабричните газове и градския дим.
Създаването на определени растителни фигури и форми изисква знания, умение и майсторство, както и по-продължително време. Формирането започва още със засаждането на декоративните растения.
Най-подходящи форми и тела се получават от малки две-тригодишни растения. Засадените през първата година декоративни растения се оставят свободно да се развиват! Ако растенията трудно се прихващат и показват незадоволителен растеж през първата година, може да се оставят свободно да се развиват и през втората година от засаждането им и чак след това да се подрязват, в противен случай много е трудно да се създаде плътна корона.
Първата резитба се прави рано на пролет на височина 10 см. Резитбата се извършва на външна или вътрешна пъпка в зависимост от това, каква форма се желае да се получи. Например при създаването на кълбовидна форма отначало режем на външна пъпка, а в последствие на вътрешна. При създаването на колоновидна форма почти през цялото време на формирането трябва да се реже на вътрешна пъпка. След извършената еднократна резитба през първата година растенията се оставят да се развиват свободно.
През пролетта на втората година се извършва втората резитба на височина пак 10-15 см от височината на новите леторасти.
През пролетта на третата година отново се извършва резитба на 10-15 см по отношение на новите леторасти. По такъв начин през първите години се създава подходяща, гъста основа за изграждането на съответната фигура или тяло.
През четвъртата година вече се реже на по-голяма височина - 15 -20 см. Резитбата на по-голяма височина вече не крие опасност от образуване на празнини. Ако обаче все пак така опасност съществува, трябва и през четвъртата година да се реже на приетата първоначално височина. По този начин продължава изграждането на фигурата /тялото/ до получаването й на окончателните й размери. След създаването на фигурата се полагат грижи за поддържане на определената й форма. В процеса на поддържането се извършва текуща резитба – 3-4 пъти за един вегетационен период.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Направете си каскада от ягоди

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и впечатляват с каскадата си от тънки филизи, украсени едновременно с б...

Десерти с плодове от компот

Желе от консервирани плодове Прoдукти: 1 л вода, 500 г захар, 60 г желатин, 200 мл /1 ч.ч./ бяло вино, 1 лимон, 150 г каймак, подсладен с 50 г захар, 1 кг плодове от различни компоти, предварително ...

При подсичане – билки

Става въпрос за интертриго (Intertrigo). Това е възпалително изменение на кожата, което се локализира най-често в областта на съприкосновяващите се телесни повърхности. Среща се както при възрастни, т...

Детето се страхува от водата

Фобия от водата имат около 10% от хората, населяващи земята. Според психоаналитиците тя се появява още в зародишната фаза от нашето развитие и се дължи на тежко прекараната бременност на майките ни. И...

Начало