Още рецепти » Очарованието на декоративната чешма

 Очарованието на декоративната чешма

Градинската декоративна чешма се различва по предназначение и дизайн от дворната домакинска мивка, която обикновено допълва обзавеждането на лятната кухня. Нейното предназначение е да краси градината. Тя е много по-близка по дизайн с фонтаните и шадраваните, въпреки че и на нея може да свършите полезна работа - да измиете плодове, да напълните лейката, да си налеете чаша вода или да се разхладите под струите й. Тук не е задължително да се спазват стандартите за кухненска мивка. При проектирането на градинската чешма сте свободни да проявите много въображение и да я превърнете в истинско произведение на изкуството. Главното е да се съобразите с размерите на градината, стила й, растителността и останалите градински елементи. Основните части на градинската чешма са тяло с чучур или кран, от който да тече водата, и корито, в което падат водните струи.

Свободно стояща или до стена

Мястото на декоративната чешма трябва да е внимателно подбрано. Това определя до голяма степен активната й роля в градинския интериор. Всяко решение носи съответното настроение и очарование, стига да е съобразено с останалите дворни елементи. Свободно стоящата чешма може да се издига сред равно подрязаната трева на зелената полянка, да е оградена с пъстри цветя, да е подслонена под клонесто дърво или кичести храсти, да е част от къта за почивка.
Другото решение е чешмата да се вгради в ограден или подпорен зид или да я долепите до стената на къщата. Може да я поставите близо до входната врата, в ъгъла на терасата или да бъде център на къта за сядане. Чешмата може да привлече погледа, поставена в дъното на алея, оградена с храсти или цветя.

Откъде идва водата

Решим ли да правим чешма, трябва още от началото да мислим за водата. Ако във вашия двор има извор или кладенец, на вас ви е провървяло и може да захраните чешма оттам. Красиво извитият метален лост за ръчно изпомпване на водата от кладенеца може да се превърне в част от атракцията. Постоянно течащата вода е голямо богатство, но дори и тогава не си струва тя да изтича в канала. Използвайте я за поливане на градината. Система от открити канали може да я насочи към насажденията. Ако разчитате на градския водопровод, трябва задължително да снабдите чешмата със спирателен кран.
Най-трудният въпрос при дворната чешма е как да я защитим от студа през зимата. Хоризонталното отклонение на тръбата да е разположено на достатъчна дълбочина в почвата, за да не позволява замръзване при ниски температури и тръбите да се спукат. Трябва да предвидите шахта с кран за спиране и източване на системата - така ще сте спокойни, че няма да има неприятни изненади след зимата.

Конструкцията скрива тръбите

Тялото на чешмата скрива водопроводната инсталация, която завършва с кран. Най-простото решение е да поставите една обикновена тръба, снабдена със спирателен кран. Когато чешмата е долепена до подпорен зид или стена, тръбите са вградени в зида, а кранът се подава от стената. При свободно стоящите чешми тялото се изработва от мрамор, варовик или друг камък заедно или отделно от коритото. Напоследък у нас се предлагат и лети метални чешми с богата пластична украса. Тялото е решено като пространствен архитектурен елемент, най-често с паралелепипедна форма. Лицевата повърхност дава възможност за богато декориране - пиластри, профилиран корниз, релефна украса от растителни и животински фигури. Тя може да е облицована красиво с камък. Чучурът или кранът трябва да съответстват по дизайн на стила на чешмата. Водните струи могат да шуртят от каменна маска, лъвска глава, делва, дървена кора, глинен улей, от центъра на розета или друг релефен елемент. Малката декоративна ниша - пезул, неотменен елемент на възрожденската чешма, служи за поставяне на кана, чаша, ефектен атрибут.

Коритото поема падащите струи

При декоративната чешма формата на коритото зависи от вашия вкус и въображение - раковина, елипса, кръг. Може да е разположено по-ниско или по-високо, а размерът му се определя от мястото. При по-богатите решения може да бъде колкото малко басейнче и да е пълно непрекъснато с вода. За тази цел отточният канал е с малък отвор и не позволява на водата да изтече веднага, или просто липсва и водата прелива през горния ръб на коритото. Интересни са решенията с няколко корита, разположени на различни нива. Водата се прелива от едното корито в другото и създава мини-водопадчета. Коритото може да е издялано от естествен камък или отлято от изкуствен, да е иззидано. Ако искате да сте оригинални, възложете задачата за събиране на водата на обикновена метална кофа, дървено ведро или глинена амфора.

Автор: арх. Таня Иванова

Представяме Ви:

Кога не бива да се приема аспирин?

Аспиринът е утвърден отдавна като неизменно лекарство в домашната аптека, надценявано или недооценявано, но необходимо. Той е едно от най-старите лекарствени средства, производно на салициловата кисел...

КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...

Детето иска да спи в леглото ви

В два часа през нощта вашето тригодишно дете се събужда. Разбирайки, че е само, става, взима биберона и любимата си играчка, влиза в спалнята ви и се вмъква при вас в постелята. Докато се отдръпвате, ...

Грижим се за детската коса!

Детската коса е значително по-слаба от тази на възрастните, а кожата на главата - по-чувствителна. От една страна, не са нужни особени познания при грижата за тях - достатъчно е да се мият, решат и от...

Начало