Още рецепти » Вкусни гозби с дреболии

 Вкусни гозби с дреболии

Дроб по селски

Прoдукти:1 кг черен дроб, 500 мл прясно мляко, 1-2 парчета пушена наденица , 2 глави лук, 1-2 морковчета, 2-3 скилидки чесън, 1-2 чушки, 1 люта чушка, 3-4 домата, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, зърна черен пипер, сол, червен пипер или доматено пюре, суха чубрица, 3-4 с.л. олио, чаша червено вино, магданоз
Нaчин на приготвяне: В огнеупорен стъклен съд наливаме 1-2 с.л. олио. Подреждаме на дъното нарязан на тънки филийки лук, наситнен чесън, нарязани на колелца моркови, нарязани на малки парченца чушки и кръгчета наденица. Поръсваме със сол, черен и червен пипер, слагаме зрънца бахар и дафиновия лист и заливаме с малко вода и вино. Захлупваме и готвим в умерена фурна 15 мин. Нарязваме дроба на парченца и ги накисваме в прясното мляко. Отцеждаме от млякото и подреждаме парченцата върху зеленчуците. Покриваме с пласт от лук, моркови и чушки и наливаме пасираните и подсолени домати. Поръсваме с чубрица. Доливаме виното, олиото и малко топла вода, така че ястието да не е много водно. Печем още 15-20 мин. Готовото ястие поръсваме с магданоз.

Дроб-сарма

Прoдукти: 1 було, дреболиите от 1 агне без черния дроб, 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио и масло, 1 ч.ч. ориз, сол, черен пипер, сух джоджен, суха чубрица.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в гореща подсолена вода. Отцеждаме и щом изстинат, ги нарязваме на дребни кубчета. В сгорещената мазнина пържим наситнения лук, докато омекне. Прибавяме ориза и го пържим, докато стане стъклен. Наръсваме сместа със сол и черен пипер и я прибавяме към дреболиите. Хубаво объркваме и подпрпавяме с джоджен и чубрица. Пълним булото с тази смес, завръзваме го и го печем в намаслена тавичка, на чието дъно сме сипали малко бульон от варенето на дреболиите. Печем, докато булото поруменее равномерно.
Ако нямаме було, разбиваме 3 яйца с 2 с.л. брашно, прибавяме 1 ч.ч. кисело мляко, посоляваме, разбъркваме и с тази смес заливаме почти изпечената дроб-сарма. Печем само на горен реотан, докато заливката поруменее.

Дроб сарма със спанак в гювечета

Прoдукти: агнешки бял и черен дроб, сърцето, 500-600 г спанак, 1 к.ч. масло, 2 връзки пресен зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, магданоз, джоджен, 1 и 1/2 ч.ч. кисело мляко, 2-3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме сварените и нарязани на ситно агнешки карантии, след което добавяме нарязания спанак и бъркаме, докато омекне. Слагаме нарязания лук, ориза и червения пипер. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Наливаме от бульона и разпределяме сместа в гювечета. Заливаме всяко с разбитите с киселото мляко яйца. Печем в умерена фурна около 30 минути. Поднасяме с кисело мляко и зелена салата.

Агнешки главички в шкембе

Прoдукти: 4 агнешки шкембенца, 4 агнешки главички, 4-5 глави лук, 300 г агнешки момици, 100 г сланина, 3-4 скилидки чесън, 1 пакетче краве масло, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го смесваме с нарязаните на малки парченца момици, ситно нарязаната сланина, накълцания чесън, червения пипер, наситнен магданоз, черен пипер и сол на вкус. Разтваряме челюстите и пълним устата на всяка главичка с тази смес. Слагаме по парче масло, увиваме всяка главичка в шкембе и го зашиваме. Нареждаме шкембенцата в намаслена тавичка, наливаме топла вода до 1/3 от височината им и печем в умерена фурна, като от време на време доливаме по малко топла вода.

Агнешки дреболии на фурна

Прoдукти: 800 г агнешки дреболии, 2 глави лук, 2 връзки зелен лук, 40 г краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в подсолена вода заедно със стария лук, нарязан на четвъртинки. Отцеждаме сварените дреболии и ги нарязваме. Нарязваме пресния лук на ситно и го задушаваме в маслото заедно с дреболиите. Прехвърляме сместа в намаслена тавичка, наливаме малко топла вода и печем в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Агнешко шкембе на фурна

Прoдукти: 1 кг агнешко шкембе, 2 моркова, 1 главичка стар лук, 1 парче целина, 2 връзки зелен лук, 3 с.л. олио, 2-3 домата, 2-3 скилидки чесън, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 дафинов лист, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме шкембето в подсолена вода, отцеждаме и го нарязваме на дребно. Нарязваме на кубчета морковите, стария лук и целината и също ги сваряваме. Отцеждаме зеленчуците и ги смесваме с шкембето. Нарязваме зеления лук на ситно и го запържваме в олиото. Прибавяме обелените и настъргани домати и също ги запържваме. Смесваме с шкембето и прибавяме ситно нарязаните чесън, магданоз и джоджен. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка. Добавяме дафиновия лист и 5-6 зърна черен пипер, наливаме топла вода до средата на продуктите и печем 30 мин в умерена фурна. Приготвяме заливка от млякото, разбитите яйца и леко препеченото брашно и я сипваме в тавата. Печем 10 мин, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме още 10 мин, докато ястието се зачерви отгоре.

Овчарска кавърма

Прoдукти: 500 г агнешки дреболии, 1 к.ч. олио, 50 г краве масло, 3 връзки пресен лук, 3 домата, 150 г сирене, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в малко подсолена вода. Бялата част от лука нарязваме на дребно и задушаваме в олиото и 1 с.л. вода. Прибавяме доматите, перата на лука и магданоза, нарязани на дребно, дреболиите заедно с бульона, в който са сварени, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме ястието около 10 мин, после разпределяме в гювечета, посипваме с настъргано сирене, поръсваме с разтопено масло и запичаме в силно загрята фурна.

Апетитен лют кебап с дроб

Прoдукти: 1 кг свински (телешки) дроб, 1 ч.ч. бяло вино, 2 люти чушки, 2 с.л. брашно, 5-6 скилидки чесън, черен пипер, олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки, посоляваме го, потапяме в брашно и запържваме. Прибавяме счукания чесън, виното, лютите чушки и задушаваме 5-6 минути. Подправяме с черен пипер и сервираме.

Дроб с картофи

Прoдукти: 600 г черен дроб, 100 г маргарин, 1 кг картофи, 2 глави лук, сол, черен пипер, 1 връзка копър
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане стопяваме маргарина и пържим наситнения лук до омекване. Прибавяме нарязания на тънки парченца дроб, пържим и него 3-4 мин. Сипваме обелените и нарязани на по-големи кубчета картофи. Пържим и тях с бъркане 3-4 мин. Поръсваме с черен пипер, наливаме 1 к.ч. топла вода и затваряме тенджерата. Щом започне да съска, намаляваме котлона и задушаваме 10 мин. Готовото ястие посоляваме и обилно наръсваме с копър.

Черен дроб с гъби

Прoдукти: 600 г телешки дроб, 200 г гъби, 3 глави лук, 1 ч.ч. вино, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки, които нареждаме в тавичка. Гъбите също правим на филийки, поръсваме ги с черен пипер и слагаме върху парчетата дроб. Нарязваме лука и с него покриваме дроба и гъбите. Заливаме с олиото, водата и виното и печем в силна фурна.

Черен дроб с ориз

Прoдукти: 600 г черен дроб, 200 г ориз, 2 глави лук, 4 червени чушки, 1 кубче зеленчуков бульон, половин пакетче краве масло, 15-20 маслини, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба и го нарязваме на хапки. Нарязваме лука и чушките на парченца и ги задушаваме 3-4 мин в маслото и малко вода. Прибавяме дроба и задушаваме, докато сместа остане на мазнина.Прибавяме ориза и разбъркваме, за да поеме мазнината. Подправяме със счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Прехвърляме сместа в намаслена тавичка, заливаме с бульона, който сме кипнали в 500 мл вода, поръсваме с нарязаните маслини, покриваме с алуминиево фолио и печем 20 мин в силна фурна. Накрая отстраняваме фолиото и оставяме ястието във фурната, за да хване коричка.

Дроб с кисело мляко

Прoдукти: 1 кг черен дроб, 200 мл бяло вино, 500 г дребни картофи, 300 г млад консервиран грах, 300 г консервиран зелен фасул, 100 г кисело мляко, 2 кисели краставички, копър, магданоз, олио, галета, 2 с.л. брашно, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на тънки филийки и го изпичаме от двете страни на скара или го овалваме в брашно и го изпържваме на умерен котлон като внимаваме да остане сочен. Слагаме го на топло място в съд с похлупак. Поотделно сваряваме фасула и обелените картофи. Загряваме 2-3 с.л. олио и запържваме брашното. Прибавяме виното, разбитото кисело мляко, посоляваме и с бъркане сгъстяваме соса. Прибавяме нарязаните на ситно краставички и наситнените зелени подправки и поръсваме с черен пипер. Задушаваме граха в малко мазнина. В средата на чиниите слагаме от дроба, посоляваме, заливаме със соса и гарнираме със задушените зеленчуци и картофите. В малко масло леко запържваме галетата, поръсваме с копър и магтданоз и изсипваме маслото върху зеленчуците.

Чревца на фурна с пресен лук

Прoдукти: 1 кг агнешки чревца, 3-4 морковчета, 3-4 коренчета магданоз, 3-4 връзки пресен лук, 1 връзка пресен чесън, 1 непълна к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. доматено пюре или 1 к.ч. доматен сок, 3 яйца, 1 равна с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Обръщаме агнешките чревца и добре ги измиваме, като ги търкаме със сол. Изплакваме ги и ги слагаме да се варят заедно с морковите, целината и коренчетата от магданоза. След като се сварят, ги отцеждаме и нарязваме на ситно. Изчистваме и нарязваме на ситно лука и чесъна, а след това ги запържваме в мазнината, докато поомекнат. Прибавяме червения пипер, доматеното пюре /или доматения сок/, нарязаните чревца, дребно нарязаните магданоз и джоджен. Разбъркваме сместа и я изсипваме в тавичка. Наливаме 1 ч.ч. от бульона, в който са врели чревцата. Печем ястието в умерена фурна. Когато е почти готово, заливаме с яйцата, които сме разбили с брашното, прясното мляко и малко сол. Допичаме в силна фурна, докато се зачерви.

Шкембе с лук

Прoдукти: 800 г шкембе, 4 глави лук, 1 с.л. брашно, 1 1/2 к.ч. прясно мляко, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме шкембето. Бланшираме го в кипяща вода и го нарязваме на малки късчета, които слагаме в тенджера под налягане. Сипваме вода, колкото да го покрие, кипваме на огъня и изливаме водата. Прибавяме ситно нарязания лук, подправяме с черен пипер и сол и наливаме вода, която да покрие продуктите. Затваряме тенджерата и я слагаме на огъня. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин. После отцеждаме бульона, като оставяме шкембето в тенджерата. Размиваме брашното в малко мляко и 1 с.л. горещ бульон. Сипваме го при шкембето, доливаме останалото мляко и кипваме на огъня, като непрекъснато бъркаме. Варим 2-3 мин в отворена тенджера, след което поръсваме още черен пипер и сол и добавяме малко бульон, ако е необходимо.

Телешко шкембе яхния

Прoдукти: 1 кг телешко шкембе, 2-3 глави лук, 4 с.л. краве масло /или олио/, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 3-4 домата, 2-3 зърна карамфил, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме шкембето. Заливаме го със студена вода и го варим на умерен огън, докато омекне напълно. Отцеждаме го и го нарязваме на тънки дълги ивици - като юфка. Запържваме в сгорещената мазнина нарязания на филийки лук. Прибавяме брашното и нарязаното шкембе и също ги запържваме. Слагаме червения пипер, карамфила, обелените и настъргани домати. Посоляваме на вкус и доливаме 2 ч.ч. от бульона, в който сме варили шкембето. Варим ястието около половин час на умерен огън. Преди да поднесем поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Яхния от език

Прoдукти: 1 език, 100 г краве масло, 100 г брашно, 2 глави лук, сол, зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 4-5 зърна бахар, корени за супа, магданоз
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парчета корените за супа. Сваряваме езика в тенджера под налягане заедно с корените за супа, зърната бахар и черен пипер, дафиновия лист и сол на вкус. Изваждаме сварения език, обливаме го на течаща вода и веднага го обелваме. Нарязваме го на филийки. Прецеждаме бульона. Сгорещяваме маслото и пържим в него до поруменяване нарязания на ситно лук. Прибавяме брашното и също го запържваме. С бъркане наливаме на части бульон, така че да получим средно гъста каша. Прибавяме парчетата език, подправяме със сол и смлян черен пипер и готвимо всичко на умерен котлон 4-5 мин. Наръсваме обилно яхнията с магданоз.

Яхния с черен дроб и гъби

Прoдукти: 500-600 г телешки или говежди черен дроб, 10-12 мариновани или пресни сварени гъби, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. червено вино, 1 с.л. галета, 1 1/2 к.ч. отцедено кисело мляко, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Почистваме дроба и го нарязваме на ивици. Слагаме го в сгорещената мазнина, разбъркваме няколко пъти и след това го задушаваме 5-6 мин, като сипваме отстрани половината от виното. Прибавяме нарязаните сварени гъби, изцеденото кисело мляко, останалото вино, сол и черен пипер на вкус. Кипваме ястието и го отстраняваме от огъня.

Брюкселски медальон

Прoдукти: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпържваме в сгорещената мазнина до светло златистожълто. Вземаме парчета черен дроб с големината на целината, овалваме ги последователно в брашно, яйце и галета и ги изпържваме от двете страни. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и лимонов сок и нареждаме дроба върху целината.

Бъбреци с гъби

Прoдукти: 4 телешки бъбрека, 300 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме бъбреците, разрязваме ги по дължина на две половини, слагаме ги в съд със студена вода и възваряваме. После изхвърляме водата, в която са врели, наливаме чиста топла подсолена вода и доваряваме бъбреците в нея /така премахваме неприятната им миризма/. Нарязваме ги напречно на ивици и ги запържваме в мазнината заедно с отделно сварените гъби, нарязани на дребни парченца. Прибавяме брашното и леко го запържваме. След това заливаме бъбреците с виното и варим, докато виното се поизпари. След това разреждаме соса с част от водата, в която са врели бъбреците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и доваряваме около 10 мин на тих огън.

Бъбреци с пресен лук

Прoдукти: 500 г свински бъбреци, 2 главички стар лук, 1 връзка пресен лук, 2 скилидки чесън, 2 с.л. краве масло, 125 мл сухо бяло вино или месен бульон, 200 г заквасена сметана, сол, пресно смлян бял пипер
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме бъбреците и киснем 30 мин в оцет и малко вода. Подсушаваме и ги нарязваме на лентички. Сгорещяваме на силен котлон маслото и пържим 2-3 мин наситнената бяла част на пресния лук и наситнените стар лук и чесън. Прибавяме бъбреците и ги обръщаме леко в мазнината. Прехвърляме в тавичка и ги слагаме в слаба фурна /около 175°С/. Сгорещяваме виното, прибавяме сметаната и варим 3 мин. Заливаме с тази смес бъбреците, прибавяме нарязаните на тънки колелца пера пресен лук, подправяме със сол и черен пипер и печем 5-6 мин.

Попска яхния с бъбреци

Прoдукти: 500-600 г бъбреци, 2-3 ч.ч. айрян, 2 глави лук, 500 г арпаджик, 1 скилидка чесън, 2-3 домата, 3-4 с.л. олио, 3 с.л. брашно, 1 с.л. доматено пюре, 2 ч.ч. бульон, 1 ч.ч. вино, 1 с.л. оцет, 1 дафинов лист, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме бъбреците от лойта и ципите. Разрязваме ги по дължина, измиваме ги много добре, заливаме ги с айряна и ги оставяме да киснат. След 2 часа ги изваждаме, подсушаваме ги и ги варим докато поомекнат във вода, към която сме прибавили оцета. Изваждаме ги, нарязваме ги на парчета и леко ги запържваме в гореща мазнина. Отделно нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. Когато стане златист, поръсваме леко препеченото брашно и прибавяме размитото в малко вода доматено пюре. Прибавяме и бъбреците, заливаме с виното и бульона и кипваме сместа. След това последователно прибавяме почистения арпаджик, скилидката чесън, обелените и настъргани домати, дафиновия лист. Захлупваме и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато се свари арпаджика. Накрая посоляваме, отстраняваме от огъня, поръсваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме.

Бьофстроганов от дроб

Прoдукти: 600 г черен дрoб, 3 с.л. краве масло или маргарин, 1 с.л. брашно, 1-2 глави лук, 1 к.ч. сметана, 1/2 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер, 1/2 ч.л. захар
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки с дебелина 5 мм. Леко ги начукваме с дървено чукче и после ги режем на ивички с дължина не по-вече от 3-4 см. Лука нарязваме на тънки филийки и леко го запържваме в част от мазнината. Отцеждаме. Сгорещяваме останалата мазнина и пържим дроба до леко поруменяване. Поръсваме с брашното, разбъркваме и слагаме лука. Наливаме сметаната и леко разреденото доматено пюре, подправяме със сол, захар и черен пипер и клокваме на умерен котлон всичко още 3-4 мин.

Вито шкембе от Чепеларе

Прoдукти: 1 кг телешко шкембе, 250 г тънки черва, 60 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме шкембето, остъргваме го, измиваме го и сваряваме. Нарязваме го на квадратни парчета, които увиваме на рула и увиваме с предварително почистените и измити тънки черва. Нареждаме рулата в тава, намазана с маслото, заливаме с малко вода, поръсваме със сол, черен и червен пипер и печем.

Гювеч с агнешки дреболии

Прoдукти: 1 кг агнешки дреболии, 100 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 100 г краве масло, 3 глави лук, 5-6 домата, 2 моркова, 2 зелени чушки, половин глава целина, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Оставяме далака цял, а останалите дреболии нарязваме на малки парченца. С остър нож правим разрез по дължината на далака. В сгорещеното олио запържваме леко каймата, заедно с 1 глава ситно нарязан лук, 2 настъргани домата, 1 с.л. наситнен магданоз и сол на вкус. Пълним далака с тази смес и го слагаме в намеслена тавичка заедно с останалите дреболии. Отгоре покриваме с останалия лук, нарязан на ситно, морковите, нарязани на колелца, доматите, нарязани на малки парченца, чушките, нарязани на ивички, нарязаната на малки кубчета целина и 2 с.л. наситнен магданоз. Поръсваме с червения пипер и разтопеното масло. Наливаме топла вода до 2/3 от височината на продуктите и печем в умерена фурна.

Език с грах

Прoдукти: 500 г език, половин пакетче краве масло, 1 буркан консервиран грах, 1 малко бурканче мариновани гъби, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме езика в подсолена вода. Отцеждаме граха от водата и го задушаваме няколко минути заедно с маслото, сол и черен пипер на вкус. Отделно отцеждаме гъбите, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Нарязваме сварения език на филийки, които нареждаме в средата на чиниите за сервиране. Около езика разстиламе задушения грах, а в единия край на чиниите сипваме по малко от гъбите.

Телешки език с арпаджик

Прoдукти: 1 телешки език, 10-15 главички дребни лукчета /арпаджик/, половин пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 3 с.л. доматено пюре, 4-5 скилидки чесън, 1 дафинов лист, сух босилек, суха мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме езика и го варим 10 мин в леко подсолена вода. След това изплакваме със студена вода и го обелваме с остър нож. Пържим езика в гореща мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина слагаме почистения арпаджик и брашното. Разбъркваме, добавяме размитото с малко вода доматено пюре и заливаме с още вода. Връщаме нарязания на парчета език в соса, пускаме скилидките чесън, дафиновия лист, босилек и мащерка. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Захлупваме добре с капак и варим още час и половина на тих огън.

Език с гъби на фурна

Прoдукти: 1,5 кг език (телешки или свински), 1 морков, 2 глави лук, ароматни треви, 300 мл ябълково вино, 1 пакетче краве масло, 125 г гъби, 1 ч.л. брашно, 6 с.л. бяло вино, 50 г галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджера езика заедно с ароматните билки и нарязаните морков и една глава лук. Наливаме виното и толкова вода, че да покрие продуктите с 1см. Когато водата заври, захлупваме и оставяме езика да се свари . Обелваме сварения език и го нарязваме на пръчици. Слагаме го в тава заедно с гъбите и малко масло. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. В отделен съд в малко масло задушаваме 1 глава ситно нарязан лук. Щом поомекне, прибавяме маслото и запържваме 2-3 мин. Наливаме виното и малко бульон от езика, за да получим гъст сос, който изсипваме върху езика. Разтопяваме останалата част от маслото, прибавяме галетата и заливаме отгоре. Печем при температура 190-200С, докато езикът не хване лека коричка.

Пиперки, пълнени със сърца

Прoдукти: 8 пиперки за пълнене, 800 г сърца, 1-2 глави лук, 2 моркова, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2 с.л. доматено пюре, черен и червен пипер, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме сърцата от ципите, прекарваме ги през месомелачка и ги запържваме в сгорещеното олио заедно със ситно нарязаните лук и моркови. Прибавяме ориза и също го позапържваме. Поръсваме червения пипер, сипваме доматеното пюре, размито в малко вода, посоляваме и подправяме с чубрица и черен пипер. Пълним чушките с така приготвената смес, нареждаме ги в тавичка, наливаме 2 ч.ч. вода и печем в умерено загрята фурна.

Телешки сърца със спанак и лук

Прoдукти: 1 кг телешки сърца, 500 г спанак, 500 г лук, 1 ч.ч. сметана, половин пакетче краве масло, 2-3 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сърцата на филийки и ги натриваме с черен пипер и сол. Запържваме ги леко в зехтина. Бланшираме спанака и го нарязваме на ситно. Смесваме го със сметаната. Нарязваме лука на по-големи парчета, които запържваме в маслото. Поднасяме телешките сърца, гарнирани със спанака и пържения лук.

Кебап от сърца

Прoдукти: 1 кг телешки сърца, 500 г лук, 4-5 с.л. олио, 3-4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 връзка корени за супа, 1 с.л. доматено пюре, 150-200 мл червено вино, 1 к.ч. ориз, 1 с.л. червен пипер, смлян черен пипер и 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол, магданоз
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сърцата на хапки. В сгорещеното олио задушаваме наситнения лук и нарязаните на парченца корени за супа. Прибавяме сърцата, посоляваме, заливаме с малко вода и задушаваме 10 мин. Наръсваме с брашно и поизпържваме. Наливаме размитото в малко вода доматено пюре, прибавяме дафиновия лист, черния и червен пипер и разбъркваме. Наливаме виното и малко вода и оставяме кебапа да къкри на слаб котлон, докато месото омекне и ястието остане само на мазнина. Отделно стопяваме маслото и пържим в него до стъклено ориза. Заливаме го със 150 мл вода или гъбен бульон /може и от кубче/ и готвим, докато оризът поеме течността. В топли чинии оформяме купчинки от ориза и върху тях разпределяме кебапа.

Мозък по шопски

Прoдукти: 600-700 г мозък, 1 к.ч. брашно, 1 непълна ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, 5 пиперки, 5 домата, 5 люти чушлета, 1 малка глава лук, 5 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме сварения мозък на филийки, които поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното и изпържваме в половината от олиото. В останалото олио последователно задушаваме ситно нарязания лук, почистените от дръжките и семената и нарязани на парченца чушки, нарязаните на кръгчета домати. В 5 гювечета разпределяме изпържения мозък, задушените зеленчуци и лютите чушлета. Отгоре поръсваме ситно нарязания магданоз и счукваме по 1 яйце. Посоляваме на вкус, заливаме с разтопеното масло, захлупваме и запичаме гювечетата в силна фурна.

Мозък фрикасе

Прoдукти: 1 телешки мозък, 1 морков, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 глава лук, 1 парче пащърнак, черен пипер, бахар, магданоз, кисели краставички, сол; за соса: 2 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, 2-3 жълтъка, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изкисваме мозъка в студена вода, след което го почистваме от ципите. Сваряваме го в подсолена вода заедно с почистените и нарязани на едри парчета корени и лук, няколко зърна бахар и черен пипер. Изваждаме го да се отцеди и изстине, после го нарязваме на филийки, които подреждаме в подходяща чиния. В сгорещената мазнина запържваме брашното за соса. Разреждаме с бульон от сварения мозък, сипваме виното, посоляваме, поръсваме с черен пипер и варим на тих огън. Щом сосът се сгъсти, прибавяме един по един жълтъците, като непрекъснато бъркаме, за да не се пресекат. Подправяме с лимонов сок, изчакваме отново да се сгъсти, слагаме го в съд със студена вода и продължаваме да бъркаме, докато изстине. Заливаме мозъка с изстиналия сос и поднасяме.

Суфле от мозък

Прoдукти: 300 г телешки мозък, половин пакетче краве масло, 2 яйца, 2 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, 150 г кашкавал, настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изкисваме мозъка и го сваряваме в малко количество подсолена и подкиселена вода. След като изстине го почистваме от ципите, нарязваме го на ситно и го задушаваме в половината от маслото. От останалото масло и брашното приготвяме светла запръжка. Разбиваме жълтъците с млякото, сипваме ги в изстиналата запръжка и подправяме с индийско орехче, черен пипер и сол. Внимателно съединяваме с белтъците, които сме разбили с малко оцет и сол. Заливаме мозъка с така приготвения сос, разбъркваме и прехвърляме сместа в намаслена и поръсена с галета тавичка. Заглаждаме, поръсваме с настъргания кашкавал и печем 10-15 мин в умерено загрята фурна.

Рула от черен дроб с ябълки

Прoдукти: 500 г черен дроб, 1 глава лук, 4 ябълки, 200 г пушени гърди, дафинов лист, черен пипер, сол, 5-6 с.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината и малко вода. Почистваме черния дроб и го нарязваме на резени, които леко начукваме. На всеки резен слагаме парченце пушени гърди, част от лука и парче ябълка. Завиваме на руло и забождаме с клечка или завързваме с конец. Запържваме рулата от всички страни в олиото и ги нареждаме в тавичка. Заливаме с бульон или гореща вода и задушаваме под капак. След 20 минути подправяме със сол, черен пипер и дафинов лист и задушаваме до готовност.

Руло от телешко шкембе

Прoдукти: 1 кг сварено телешко шкембе, 300 г телешка кайма, 1 малка глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 яйце, 2 с.л. ориз, 2 ч.л. доматено пюре, четвърт пакетче краве масло, 4 с.л. счукана галета, 2 с.л брашно, 1 к.ч. вино, 3 ч.ч. бульон по избор, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, бахар, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От каймата, ситно нарязаните магданоз и лук, яйцето, ориза, галетата и сол на вкус приготвяме плънка, която увиваме в свареното шкембе. Стягаме добре рулото с канап. Нарязваме на ситно корените, заливаме ги с бульона и кипваме. Пускаме завързаното руло и го варим около 1 час и 30 мин. След това го изваждаме, освобождаваме го от канапа и го нарязваме на филии. Претриваме през сито сварените корени и ги връщаме в прецедения бульон. Прибавяме виното, доматеното пюре, размито с малко вода, и сол на вкус. Кипваме соса, застройваме го с размитото със студена вода брашно и варим 5-6 мин. После заливаме със соса филиите руло, които сме разпределили в чиниите за сервиране. При поднасяне заливаме всяка порция с разтопеното масло.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Верандата – прозрачното бижу

Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...

ДУБРОВНИК – ПЕРЛАТА НА АДРИАТИКА

Ако сте решили да посетите Дубровник, най-добре е да пътувате със самолет, така ще си спестите дългия, труден и опасен път през Динарските планини. Настанете се в някой от многобройните хотели и се по...

Гърбът – проблеми и решения

Изчислено е, че 70% от хората поне един път в живота си са изпитвали болка в гърба, а 1/3 от тях страдат постоянно от нея. Защо се получава така и как да се борим с това “слабо място”? Експрес ди...

Как се прави жив плет

Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно....

Начало