Още рецепти » Страстно танго в Аржентина

 Страстно танго в Аржентина

Не е достатъчно да се видят градовете и пейзажите, за да се възприеме напълно Аржентина. Човек трябва да се потопи в нестихващото, пълно със страсти шоу. А за да опознае родината на Хорхе Луис Борхес, поет и есеист, един от най-изтъкнатите южноамерикански автори на 20 век, човек задължително трябва да научи поне основните стъпки на прочутото аржентинско танго.

Като отидете в Рим искате да видите Папата, а как ще си тръгнете от Аржентина без да вземете първите си уроци по този танц? Един от най-популярните изпълнители на тангото е Карлос Гардел, който загива в самолетна катастрофа през 1935 г. в разцвета на кариерата си. Всеки европеец срещу 900 евро може да се запише в 9-дневен курс и да получи специализирани уроци от известни хореографи.

Salida (първи стъпки)

С тези стъпки започва аржентинското танго и пътешествието ви. Преди две години в Буенос Айрес бе открит необичайният Abasto Plaza Hotel, където постоянно звучи музика, персоналът е облечен в черни сценични костюми, а вечер във фоайето се организират денсмаратони. В тях и в школата могат да се запишат само гости на хотела, в който цените на легло в двойна стая се движат между 70 и 120 евро на ден.
Освен това в Буенос Айрес съществуват около 30 тангерини – школи по танго, в които може да се договорите със собствениците да ви осигурят и стая по време на обучението.

Mordida (сандвич)

Не мислете, че някой е силно огладнял. Напротив – продължаваме да танцуваме. Колкото и странно да е, но в тангото има фигура, която наподобява сандвич. И все пак ако за малко се откъснем от танца и се сетим за хляба насъщни – влизаме в едно от многобройните кафенета. Поръчайте си желирания десерт panqueques, опитайте бонбоните със сметана zapallo en almibar, карамелената сладост dulce de leche или сладоледа heladerias, продаван в малки магазинчета. А ако е дошло време за обяд – пригответе си 10-20 евро, ще ви стигнат. Най-безопасно е да изберете от месата на грил – шишчета, огромни пържоли. На българския вкус приляга и емпанада (завит хляб или една голяма пелмена). Всеки регион на Аржентина си има типичната емпанада, която се различава по пълнежа и големината. Не е задължително в нея да има месо. В Аржентина се пие много вино, а традиционната напитка е чаят йерба мате, който се сервира със сламка, в малки и специални чашки, направени от порцелан, дърво или тиква.

Caminada (разходка)

Преминаваме към следваща фигура на тангото. И тъй като става дума за разходка, най-добре е да се отправим към Патагония – откритото плато (777 000 кв. км), с наклон към океана. То почти е разположено върху територията на Аржентина и само малка част попада в Чили. В страната има над 20 национални парка, повечето са в Патагония.
Според еколозите заливът Нуево на полуостров Валдес е китовият родилен дом. Гигантските млекопитаещи могат да бъдат видени на около 20-30 метра от брега. През май и юни туристи от цял свят идват заради китовите сватби.
През 2007 г. на централния площад на Буенос Айрес „Ла Република” бе поставена най-голямата цифрова фотография – 60 м на дължина и 18 на височина, която е панорамна снимка на Лунната долина, която се намира в националния парк в провинция Сан Хуан. Преди милиони години на това място е било езеро, а днес може да се видят растителни вкаменелости, останки от древни животни. Пейзажът абсолютно прилича на повърхността на Луната. Накратко - удивително е да се види Огнената земя с нейните ледници, езера и изключително вкусни ягоди.

Firulete (украшение)

В аржентинското танго firulete са малките стъпки, а в търговията основните украшения се смятат bombillas (металните изделия) и скъпоценните камъни. Купете си и обувки за танците. На луксозните магазини са разположени на пешеходната улица „Флорида”, но и по най-широкия, според аржентинците, булевард в света – „Нуеве де Хулио”, също може да намерите нещо за душата.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

55 избрани туршии

Маринована мешана туршия Прoдукти: 3,5 кг чорбаджийски чушки, 500 г зелени домати, 1 кг моркови, 1 кг зеле, 100 г чесън, 300 г целина листа, 500 г олио, 1,6л оцет, 300 г сол, 300 г захар, черен ...

Природен парк Русенски Лом

Природен парк Русенски Лом е разположен по долината на река Русенски Лом в северната част на България и е една от десетте територии обявена за защитена през 1970 г. с обща площ от 3408 ха. Сред множес...

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Десерти с банани

Изненада с банани Прoдукти: 400 г ванилов сладолед, 6 банана, 15 г краве масло, 50 г захар, 4 с.л. ром, настъргана лимонова кора. Нaчин на приготвяне: Обелваме бананите и ги нарязваме надлъжно ...

Начало