При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел.
Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж и ярко-зеления цвят на своите питомци, на обилието от детки. В действителност това обикновено се дължи на прекомерно поливане и много хранителна почва. При тези условия растенията се деформират, а корените им загниват.
Друга грешка е, че кактусите се отглеждат целогодишно при висока температура.
Това е добре само за някои от горските кактуси, но болшинството, за да узреят и се подготвят за цъфтежа, изискват „зимен сън" при ниска температура и без поливане. През лятото е най-добре кактусите да се изнесат на двоpa или балкона. За да не се прегряват корените на растенията, посадени в глинени саксии, те се закопават в сандъче с пясък. За тези в пластмасови съдове това не е нужно.
Третата заблуда е, че кактусите почти не трябва да се поливат.
За периода на покой това е задължително, но по време на активния растеж трябва да се полива редовно с престояла хладка вода. В подложките никога не бива да се задържа вода, а до следващото поливане почвата трябва добре да просъхне. В горещините поливането е обилно, а в мрачни дни - много внимателно. Ако кактусът по някакви причини не нараства дори през лятото, поливането няма да го „разбуди", само корените ще загният, а след тях и цялото растение.
Не обичат обикновената цветарска почва
Кактусите не се отглеждат в обикновена цветарска пръст, която съдържа много азот. Тогава те се изтеглят, стават воднисти, обрастват с детки и в края на краищата губят имунитета си и стават жертва на вредители и инфекции. Най-простата и подходяща смес е от 2 части градинска пръст и 1 част пясък, може да се добавят счукани дървени въглища.
Внимание!
Не слушайте „специалистите", които ви съветват да торите кактусите с водата от измито месо, кафе или чай от цедката. Във всички цветарски магазини се продават торове за кактуси, които ще спомогнат те да се развиват добре и да цъфтят.
Когато изнасяте кактусите на открито, привиквайте ги постепенно към обилието от слънчева светлина, за да не получат изгаряния, които, освен че са грозни, могат да станат вход за инфекции.
Следете за поява на вредители и ги унищожавайте навреме, за да не загубите от небрежност своите любимци.
Крем от ориз и сметана Прoдукти: 100 г ориз, 250 г захар, 500 мл прясно мляко, 5 яйца, 25 г желатин, 300 г сметана, 1 ванилия. Нaчин на приготвяне: Заливаме почистения и измит ориз с 1 ч.ч. вод...
През последните години на пазара се появи една странна подправка, предлагана в натурален вид – като коренища или като прах. Тази “лютива сладост” носи странното име джинджифил. В света е известен с ла...
Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позво...
Класическо тирамису Прoдукти: 200 г захар, 4 яйца, 500 г маскарпоне, 400 г бишкоти, 1 ванилия, кафе, ром, какао. Нaчин на приготвяне: На водна баня смесваме захарта с жълтъците. Прибавяме маска...