Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани за вертикално озеленяване.
Обединяват се в 3 групи:
1. Постоянно цъфтящи с едри цветове.
2. Постоянно цъфтящи с дребни цветове, събрани в съцветия.
3. Еднократно цъфтящи с дребни цветове, събрани в съцветия.
Виещите се рози трябва да се прореждат и основните им разклонения да се привързват.
Освен слабо растящите издънки, при прореждането трябва да се отрязват и някои от най-старите леторасти. Дългите едногодишни издънки трябва да се привързват към опорната конструкция, колкото е възможно по–хоризонтално, за да може пъпките да покарат по цялата им дължина. Те не се скъсяват.
Сортовете на виещите се рози не се подлагат всяка година на резитба. В края на лятото след прецъфтяването те се подрязват.
Твърде ранното подрязване може да накара пъпките да се отворят преждевременно при временно затопляне и да загинат при следващото застудяване на времето. Въпреки тази опасност, ако се направи подрязване на розите при температура над 0 градуса през януари или февруари може да се получи по–ранен цъфтеж, отколкото при обичайната резитба през март.
Твърде късното подрязване отслабва растението, тъй като сокодвижението е започнало нагоре, след като пъпките започнат активно да растат.
Резитбите зависят много от сорта на виещите се рози.
Новозасадените рози не трябва да подрязвате, а само отстранете мъртвите връхчета.
При вкоренените рози могат да се използват 3 метода за резитба, зависещи от сорта:
Метод 1: Отрязват се мъртвите и изтощени части. Скъсяват се основните стъбла до силен клон – скъсяват се до около 2/3 и страничните стъбла, които можете да достигнете.
Метод 2: Отрязват се мъртвите и изтощени части. Скъсяват се страничните стъбла, които можете да достигнете, с около 2/3.
Метод 3: Отрязват се мъртвите и изтощени части.
Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...
Ароматни зеленчуци Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 1,5 кг карфиол, 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 кг моркови, 500 г зелен фасул, 1 с.л. черен пипер, 1 с.л. бахар, няколко дафинови листа, 1 л оц...
Глината отдавна се използва като лечебно средство както за компреси и промивки, така и вътрешно. Вътрешната употреба на глината води до ефективно изчистване на организма. Тя обира токсините, гнилостн...
Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова. - Д-р Петрова,всяка бенка ли може да с...