Още рецепти » Сан Марино – романтичният хълм

 Сан Марино – романтичният хълм

Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на едноименния град, стига да се абстрахирате от многобройните сергии и дюкянчета, които продават всевъзможни джунджурии със съмнителен произход и на съмнителни цени. Разходете се по стръмните улички и се насладете на възхитителните гледки, които се разкриват към околните равнини и хълмове.

Легендата

Тя разказва, че през ІV в. от н.е. един каменоделец-християнин с името Марино, пристигнал от Далматинския остров Арбе, за да участва в строителството на портите на Римини, се укрил на хълма Титано от преследванията, на които били подложени християните по времето на Диоклециан. За кратко време към него се присъединили много сподвижници. Така на Титано се родила първата христианска община.
Впоследствие Марино бил посветен от епископа на Римини Хавденций в сан дякон, а римската патриция Дона Феличисима, която приела християнството, му подарила хълма.
След смърта на Марино създадената от него община продължила съществуването си, помнейки последните думи на светеца: „Relinquo vos liberos ab utroque homine.” (Оставям ви свободни от другите хора.)

Настоящето

В момента Сан Марино е независима република, разположена на площ от 60,57 кв.км, с население около 23000 души. Върховен орган е Големия Генерален Съвет, който се състои от 60 депутата, избирани чрез общонародно гласуване на всеки 5 години. Големият Генерален Съвет осъществява законодателната власт, а освен това избира Съвета на Дванайсетте – Висшия съдебен орган и Държавния конгрес – Правителството. Освен това Генералния съвет избира двама капитан-регенти. Капитан-регентите се избират за срок от 6 месеца (от 1 април до 1 октомври и от 1 октмври до 1 април). Те изпълняват функцията на държавни глави и председателстват трите държавни органа, изброени по-горе. Икономиката на Сан Марино е изцяло обвързана с италианската, но се радва на изключителни данъчни облекчения.

Кои са забележителностите?

Преди всичко

Крепостите

На върха ма Монте Титано са построени три кули: Гуаита, Честа и Монтале.
Гуаита представлява два пояса от укрепления, като вътрешният е съхранил всички характеристики на феодалните укрепителни съоръжения. Честа (или Фрата) е построена на една от най-високите точки на хълма. В нея е разположен Музея на старинните оръжия, в който се съхраняват експонати от Средновековието до края на ХІХ в. Монтале е последната крепост и е построена, за да осигурява левия фланг на Честа. Характерни за нея са петоъгълните основи.

Крепостните стени

В миналото е имало три пояса от крепосни стени, но сега са запазени само части от втория и третия пояс.

Сградите

Сред архитектурните забележителности на Сан Марино попадат: Правителственият дворец – неоготическа сграда по проект на римския архитект Франческо Адзури, Дворецът Валони – в него се намират Публичната библиотека и Държавният архив, Театър Титано – построен в неокласически стил под ръководството на инж. Джино Дзани.

Църквите

В Сан Марино има няколко църкви с интересна архитектура: Храмът Валони (свързан с рицарите на Малтийския орден), Църквата Св. Франциск – към която има Музей и Пинакотека, Базилика дел Пиаве – също в неокласически стил по проект на Антонио Сера.

Музеите

Освен посочените музеи в града има още: Държавен музей, Музей на съвременното оръжие, Музей на инквизицията, Музей н куриозите и Музей на восъчните фигури.

Рептилариум-аквариум

Ако сте се наситили на исторически и архитектурни паметници, посетете местния аквариум. Той се намира в историческия център на Сан Марино и в него можете да видите риби и влечуги от всички краища на планетата.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Заемайте се вече с пролетните цветя

Който засади луковичните и клубенолуковичните растения през есента, той ще посрещне пролетта с ярки цветове. Почвата още няма да се е затоплила, а на повърхността й ще се появят кокичетата. По-късно в...

Какво преставлява женският цикъл?

Защо жените нежно целуват любимия, а понякога са готови да се нахвърлят с юмруци? Оказва се, и настроението, и самочувствието на прекрасния пол зависи от фазите на менструалния цикъл. Животът на...

Какво харесват димитровчетата

В нашите градини, които пъстреят с есенните си одежди, най-обичани са многогодишните зимоустойчиви димитровчета. Те зацъфтяват още в края на септември, но истинската им хубост проличава, когато настъп...

ТРАПЕЗАТА НА ГЕОРГЬОВДЕН

САЛАТИ И ПРЕДЯСТИЯ Смесена салата с макарони Прoдукти: 300 г варено агнешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 10-12 гъби, 1-2 пресни домата, 100-150 г пушен колбас, 1 к.ч. майонеза, 2-3...

Начало