Още рецепти » Усъвършенствайте сетивата си

 Усъвършенствайте сетивата си

Ако зрението, слухът, вкусът, обонянието и осезанието ни не са в добро състояние, животът става много труден, понякога дори невъзможен.

Зрение

90% от цялата информация, която приемаме от външния свят, се предава в главния мозък от очите. Те осъществяват нощното и периферното зрение, с тяхна помощ местим погледа си от далечни към близки предмети, следим движещи се обекти.

За да виждаме по-добре през нощта
В продължение на няколко секунди мигайте колкото се може по-често. Това стимулира очните мускули и помага за по-бързото привикване към тъмнината. Независимо от сезона, когато грее слънце, носете тъмни очила - така ще се радвате на добро зрение и през нощта. Освен това вредните ултравиолетови лъчи са отговорни за появата на катаракта - т. нар. перде на очите.

За по-остро зрение
Хората, които висят дълго пред компютърния екран, често виждат предметите около себе си размазани. За да избегнете това, закрепете върху стената на 2,5 м от бюрото си вестникарска страница. През 15 минути откъсвайте очи от монитора, прочитайте заглавията и връщайте погледа си обратно. Упражнението се изпълнява пет пъти.

За да не пропускате пътните знаци
Доброто зрение всъщност е способността да се видят колкото може повече неща за страшно кратко време. Всеки ден се упражнявайте да движите бързо очи отляво надясно и обратно, без да въртите глава, съсредоточавайки се върху предметите, разположени в двата края на зрителното поле. Това ще подобри периферното ви зрение. После се опитайте да запомните десет предмета в стаята, поглеждайки ги само за десет секунди. Затворете очи и ги назовете в същия ред. Упражнението тренира координацията между очите и мозъка и помага за своевременното разпознаване на предметите - бързата реакция е особено важна при шофиране.

Слух

Според жените той е най-неразвитото сетиво на мъжете. Действително след 40-годишна възраст слухът при представителите на силния пол се влошава в по-голяма степен, отколкото при слабия. Има начини обаче да се увеличи чувствителността на ушите.

За да чуваме по-отчетливо
Затворете очи пред телевизора и се вслушайте в различните интонации, долитащи от екрана. Лишени от зрение, ще започнете да обръщате по-голямо внимание на това, което чувате. Така тренирате мозъка си да поема повече информация, постъпваща посредством органите на слуха, защото, когато очите са затворени, ушите са по-наострени. Пробвайте и друго упражнение - слушайки някоя песен, си изберете един инструмент, например бас-китара, и проследете изпълнението му докрай. Ако тренирате редовно, ще се научите да възприемате повече звукови отсенки.

За намаляване на вредния шум
След продължителна работа с механични инструменти в ушите се появява бръмчене, сигурен белег за нарушаване на слуха. Правилото в случая гласи - щом се налага да крещите заради шума, трябва да предпазите ушите си от него. Най-лесният начин е да си купите специални тапи от аптеката.

Вкус

Благодарение на вкусовите луковици върху езика ние различаваме сладко, кисело, солено и горчиво. Факторите, които затрудняват обонянието - инфекции на горните дихателни пътища, някои медикаменти, могат да влошат и вкусовите усещания.

Наслаждавайте се на оттенъците
Няма да оцените прекрасния вкус на домашно приготвеното ястие, ако го излапате набързо. Колкото по-бавно дъвчите, толкова повече нюанси ще усетите. При дегустиране на вино поемете малка глътка и я задръжте под езика, за да се задействат вкусовите сензори. Това правило важи и за различните видове сирена и други деликатеси.

Различавайте отделните вкусове
Когато обядвате в хубав ресторант, постарайте се да получите максимум удоволствие. За да усетите по-добре отделните блюда, дъвчете между тях зал-че хляб. От време на време изплаквайте устата си с вода.

Обоняние

То е развито много повече от вкуса - рецепторите, възприемащи миризмите, са хиляди пъти по-чувствителни от сензорните клетки на луковиците, разположени по повърхността на езика. В действителност голяма част от това, което определяме като вкус на дадено нещо, се оказва неговият мирис.

По-добро възприемане на миризмите
За да усетим даден аромат, не бива да поемаме дълбоко въздух, а да го вдишваме на малки порции. Така ще можем по-добре да различим нюансите, от които е съставен.

Отворете уста
Когато помирисвате нещо, правете го с отворена уста, за да бъде ароматът по-богат и наситен.

Осезание

За това сетиво отговаря кожата, т. е. искаме ли да го съхраним, трябва да полагаме грижи за нея.

Пазете ръцете си
В студено време носете ръкавици, за да запазите чувствителността на пръстите си. Ако ръцете се излагат на ниски температури, страдат нервните окончания, разположени във върховете на пръстите. Кръвта се отдръпва от повърхността на кожата, което води до временна загуба на осезание.

Ограничете мазните храни
Съществува теория, според която злоупотребата с храни, богати на наситени мастни киселини, води до поражения на централната нервна система. Затова намалете консумацията на пържени картофи, краве масло, мазни сирена и ще запазите задълго осезанието си.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Как да сготвим заек?

Печен заек Продукти за 4-5 порции: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол Нaчин на приготвя...

Зелен остров освежава банята

Цветята смело се настаняват в мокрото помещение, водата не трябва обаче да ги пръска постоянно Разглеждайки модните списания, често се възхищаваме на красиво озеленени бани и мечтаем да имаме такава...

Косата ни - къде грешим?

Можем да ходим през ден на фризьор, да даваме луди пари за шампоани, балсами и маски и пак да сме недоволни от резултата. Няма съмнение - причината е в самите нас и по-точно в нещата, които не знаем з...

Банята не търпи компромиси

Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...

Начало