Още рецепти » Оформяне на малка градинка

 Оформяне на малка градинка

В малките дворчета - миниатюрни лехи

Миниатюрни лехи, които почти не заемат място, можете да направите във всеки един ъгъл на градината си. Обикновено такива лехички се правят от 2-3 храста многогодишни растения, като при това поне едно от тях може да е с декоративни листа.
Под дърветата и храстите най-често се правят минилехи от ранно цъфтящи растения: синчец, мускари, минзухари. През пролетта, когато се появят всички цветя, се образува весел пъстър килим. Тъй като луковиците на тези растения се засаждат достатъчно на-дълбоко, те не се повреждат при обработката на почвата.
Някъде на сенчесто място в градината посадете 1-2 храста папрати, пред тях можете да настаните няколко храста свиларка, които цъфтят през юли с червени цветове, или пък ленивче с жълти и бели цветове. Добре понасят сянката и много големи камбанки.
На слънчевото петънце можете да посадите божур, лупина, ориенталски мак, листнодекоративни растения - хоста, особено нейните пъстролистни форми, или бергения.

Комбинирайте листно декоративните с цъфтящи

Великолепно изглеждат и комбинираното засаждане на единични високи храсти див тютюн или арункус, които имат красиви листа и големи съцветия, и няколко ниско растящи. Близо до рязаните листа на арункуса добре изглеждат блестящите листа на бергенията, тънките листа на лилиумите, ирисите или хемерокалиса. А огромните блестящи листа на дивия тютюн се нуждаят от допълнение от изящни растения като дамското сърце, карамфилите или малък равнец.
Своеобразна композиция може да се създаде от голям храст ирис и такива почвопокривни растения като гъшарка, аубриеция, седум, рожец, те образуват под основните растения красив, пъстър килим.
А около храстите на флокса добре се разполагат папратите или хостата, такава леха ще бъде красива и без цветя.
Съвременният асортимент от декоративни растения позволява създаването на множество разнообразни композиции.

Контейнерите също са полезни

В последно време миниатюрните лехи се правят както в открита почва, така и в различни контейнери. Това не е толкова практично, но е красиво.
Цветята в контейнерите могат да станат основно украшение на малката градина. По-често такива композиции се разполагат на открити тераси и в ъглите за почивка. В градината те се разполагат по едно или по няколко на определено място. Най-добре е да групирате контейнерите, които са направени от еднакъв материал, но с разнообразна форма и размери. В центъра на композицията обикновено се поставят широките и високи контейнери, а около тях - малките.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сега се прави нова ягодова градина

До края на април имате предостатъчно време да си създадете нова ягодова градина или да попълните старата с нова смяна. Системите и разстоянията на засаждане зависят основно от начина на отглеждане. Из...

Какво ни дебне на работното място

Някои работят, за да живеят, други живеят, за да работят. И в единия, и в другия случай опасностите, които дебнат в професионалната ни среда, никак не са малко. Алергия към латекс Най-честит...

55 ИЗБРАНИ ТУРШИИ

Сурова царска туршия Прoдукти: 5 кг камби, 2 кг моркови, 2 кг карфиол, 1 глава от целина с листата, 2 л оцет, 1,5 ч.ч. захар, 1 непълна ч.ч. олио, 1 ч.л. черен пипер, 2 дафинови листа, 3-4 зърна...

Дреболии в гювечета

Пилешки дробчета в гювечета Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Загряваме половината ...

Начало