Още рецепти » Как да си отгледате боровинка

 Как да си отгледате боровинка

В последните години интересът у нас към културната боровинка непрекъснато се увеличава. Ако и вие искате да имате този вълшебен плод в двора си, изберете слънчево място. Важно е да се знае, че растението вирее добре върху кисели почви с рН от 4.0 до 4.8, при високо ниво на подпочвените води, но без да има застой на влага. Понася частично засенчване. Издържа зимни студове до минус 23- 25°С.
В зависимост от сорта храстите достигат на височина от половин до три метра. Плодовете имат бяла месеста част и за разлика от горските боровинки не образуват петна. Култивираните са с ниска киселиност, високо съдържание на захар и са богати на витамините А, В, С и Е. Също така са сравнително богати с манган, калций, фосфор и желязо. Установено е, че употребата им предпазва от атеросклероза и хипертония, много ценни са за хора, страдащи от анемия. Съчетани с други редства, те са подходящи за лечение на очите, стомаха, бъбреците, жлъчката и пикочния мехур.

Късно през есента или рано напролет

Боровинките се засаждат в два срока - късно през есента или рано напролет през март-април. Стандартният посадъчен материал са двугодишни растения с височина на стъблото от 0,25 до 0,70 м. За да се развива добре, трябва песъчливо-торфена почва със значителна киселиност. Такива почви у нас се срещат много рядко по някои от
високите планини. Ако се налага да се отглеждат боровинки на недостатъчно подходящи места, необходимо е почвата да се вкислява допълнително - внася се кисел торф или горска пръст от борови иглички. В някои случаи може да се добави 25 до 30 г сяра на прах на квадратен метър. Не са подходящи за боровинка тежките и сбити почви.

Засаждането

Идеалното разстояние на засаждане е 1,50 м между растенията и 2,00 - 2,50 м между редовете. Изкопават се посадъчни ямки с размери 50x50 см.
В тях се разхвърля кисел торф, оборски тор, суперфосфат , калиев сулфат, пясък или торф от иглолистни растения. Първо се опресняват корените, после растенията се заравят 5-6 см по-дълбоко, отколкото са били в разсадника. Новозасадените не се режат, но се премахнат плодните пъпки, за да се прихванат по-добре и да не се изтощават, докато се засили растежът. Плодните пъпки се появяват по върховете на двугодишните клончета. Затова трябва да се стимулира образуването на нови силни леторасти.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Салати с морски дарове

Пъстра салата с миди Прoдукти: 250 г консервирани миди, 250 г пресни гъби, 6 картофа, 1 глава целина, 1 1/2ч.ч. майонеза, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме продуктите и сваряваме поотделно к...

Манастирите на Метеора

В света не съществува друг подобен манастирски комплекс, изникнал сякаш от само себе си върху внушителния каменен пейзаж. Забележителният природен феномен от години занимава учени от цял свят. Може би...

Десерти със сливи

Торта със сини сливи Прoдукти: 500 г сини сливи, 175 г краве масло, 3 с.л. кристална захар, 1 яйце, 1 к.ч. смлени бадеми, 250 г брашно, 1 ч.ч. пудра захар, 4 белтъка, 1 ч.л. счукан сухар, 2 ч.л. ...

Евкалиптът – модерното растение за балкон

Евкалиптът - това чудо на природата, през зимния сезон ще бъде едно от модерните екзотични саксийни растения в Европа. Родът обхваща около 660 вида дървета и храсти, произхождащи от Австралия и Танзан...

Начало