Лятото свърши и е време да кажем „сбогом” на сандалите, джапанките, изобщо на леките и удобни летни обувки. Преходът към затворените зимни обувки често ни „подарява” мазоли по краката. Може да се избавим от тях с помощта на лесни и прости народни средства.
• Поставяме в чаша сурово яйце с черупката и го заливаме с оцет. Оставяме го така за едно денонощие, докато черупката се размекне.
• Прибавяме 100-150 г краве масло и бъркаме до получаването на еднородна консистенция. С мазилото намазваме тампон, слагаме го върху мазола, бинтоваме и оставаме така цялата нощ. След 2-3 процедури загрубялата кожа се размеква и може да се отдели много внимателно.
• Смесват се 2 части сок от кромид лук и 1 част оцет. Сместа се вари на бавен огън под капак 10 мин. След това се охлажда, прецежда и с получената смес мазолът се обработва няколко пъти на ден.
• Изпичат се няколко скилидки чесън, стриват се на кашица, смесват се с краве масло и стопена сланина (или сметана) в съотношение 1:2. Тази смес се налага върху мазола, бинтова се и превръзката не се сменя няколко дни.
• Към болезненото място се прикрепват тънки резенчета суров картоф и се бинтоват.
• За да се намали болката от мазола, натопете краката си в манганов разтвор с розов цвят с прибавена сол на върха на ножа. Останете така 15-20 минути. След това не изтривайте краката си. Болката преминава бързо.
Каменното цвете, както у нас се нарича глоксинията, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните на отглеждането й, трябва да сме наясно с ботаническото устройство и биологичните ос...
Всеизвестно е, че здравето и дълголетието ни зависят от качеството на храната, която поглъщаме. За жалост в нея често липсват достатъчно витамини и олигоелементи и това си проличава по състоянието на ...
Почти всяка втора жена се оплаква от болки във врата. Горната част на гръбначния стълб е изключително крехка поради голямата си подвижност. Прешлените отговарят за движенията на очите, устата и ушите....
Кошничка с къпини Прoдукти: 7 яйца, 500 г захар, 500 г брашно, 500 г краве масло, 250 мл прясно мляко, 40 г какао, 1 бакпулвер, 500 мл подсладена сметана, 300-400 г пресни къпини, 200 г течен шок...