Лятото свърши и е време да кажем „сбогом” на сандалите, джапанките, изобщо на леките и удобни летни обувки. Преходът към затворените зимни обувки често ни „подарява” мазоли по краката. Може да се избавим от тях с помощта на лесни и прости народни средства.
• Поставяме в чаша сурово яйце с черупката и го заливаме с оцет. Оставяме го така за едно денонощие, докато черупката се размекне.
• Прибавяме 100-150 г краве масло и бъркаме до получаването на еднородна консистенция. С мазилото намазваме тампон, слагаме го върху мазола, бинтоваме и оставаме така цялата нощ. След 2-3 процедури загрубялата кожа се размеква и може да се отдели много внимателно.
• Смесват се 2 части сок от кромид лук и 1 част оцет. Сместа се вари на бавен огън под капак 10 мин. След това се охлажда, прецежда и с получената смес мазолът се обработва няколко пъти на ден.
• Изпичат се няколко скилидки чесън, стриват се на кашица, смесват се с краве масло и стопена сланина (или сметана) в съотношение 1:2. Тази смес се налага върху мазола, бинтова се и превръзката не се сменя няколко дни.
• Към болезненото място се прикрепват тънки резенчета суров картоф и се бинтоват.
• За да се намали болката от мазола, натопете краката си в манганов разтвор с розов цвят с прибавена сол на върха на ножа. Останете така 15-20 минути. След това не изтривайте краката си. Болката преминава бързо.
Селска мешана туршия Прoдукти: 2 кг зелени доматчета, 2 кг пиперки от сорта Сиврия, 700 г малки морковчета, 700 г чорбаджийски чушки, 700 г краставици, 1 кг карфиол, 200 г целина листа, 1 кг...
Богата салата Прoдукти: 200 г шунка, 100 г млад грах от консерва, 100 г мариновани или консервирани гъби натюр, 200 г картофи, 200 г моркови, 1 главичка целина, 100 г кисели краставички, 2 яйца, ...
Кованото желязо внася изящество в дома, стил в градината, лукс в офиса. Предметите, излезли из ръцете на талантливи майстори, са вечни и с времето се превръщат в ценни антики. Модата на формите пък е ...
Свинско с гъби Продукти за 4 гювечета: 800 г свинско месо, 1 к.ч. брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 1/2ч.ч. гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. бяло вино, 4 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол. Нaчин...