Лятото свърши и е време да кажем „сбогом” на сандалите, джапанките, изобщо на леките и удобни летни обувки. Преходът към затворените зимни обувки често ни „подарява” мазоли по краката. Може да се избавим от тях с помощта на лесни и прости народни средства.
• Поставяме в чаша сурово яйце с черупката и го заливаме с оцет. Оставяме го така за едно денонощие, докато черупката се размекне.
• Прибавяме 100-150 г краве масло и бъркаме до получаването на еднородна консистенция. С мазилото намазваме тампон, слагаме го върху мазола, бинтоваме и оставаме така цялата нощ. След 2-3 процедури загрубялата кожа се размеква и може да се отдели много внимателно.
• Смесват се 2 части сок от кромид лук и 1 част оцет. Сместа се вари на бавен огън под капак 10 мин. След това се охлажда, прецежда и с получената смес мазолът се обработва няколко пъти на ден.
• Изпичат се няколко скилидки чесън, стриват се на кашица, смесват се с краве масло и стопена сланина (или сметана) в съотношение 1:2. Тази смес се налага върху мазола, бинтова се и превръзката не се сменя няколко дни.
• Към болезненото място се прикрепват тънки резенчета суров картоф и се бинтоват.
• За да се намали болката от мазола, натопете краката си в манганов разтвор с розов цвят с прибавена сол на върха на ножа. Останете така 15-20 минути. След това не изтривайте краката си. Болката преминава бързо.
Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...
Пахирата (Pachira aquatica) - това странно растение, превърнало се в мечта за любителите на екзотика е от семейство Bombacaceae Разпространява се и под синонима P. macrocarpa. Произхожда от Южна Аме...
Има едно място във Велинград, което всеки гостенин посещава. Заради него идват от далечни места в града с най-многото минерални извори. Това е Клептуза – истинско чудо на природата, облагородено от чо...
Огретен от картофи Прoдукти: 1200 г картофи, 120 г кашкавал, сол, черен пипер, магданоз, 1/2 ч. ч. олио, 3 яйца, 3 с. л. брашно, 1 1/2 ч. ч. прясно мляко. Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофи...