Още рецепти » Опасни ли са себорейните брадавици?

 Опасни ли са себорейните брадавици?

Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унаследяват. Цветът им варира от светлокафяв до черен. Локализират се предимно в т. нар. себорейни области - глава, чело, гърди, гръб. Постепенно се оформя туморче с неравна, мазна и залющена повърхност, развиващо се на малка основа. Когато са разположени в места на триене и натиск, се възпаляват и могат леко да увеличат размера си.

Злокачествени себорейни брадавици

Множествените и бързо възникнали себорейни брадавици понякога са израз на злокачествен тумор на вътрешните органи. Поради различията в интензивността на цвета трудно се разграничават от някои злокачествени пигментни тумори на кожата като пигментен базалиом, малигнен меланом и т. н. Това налага задължителна консултация с дерматолог, който ще определи и най-доброто терапевтично поведение за конкретния случай. При несигурна клинична диагноза се прави хистологично изследване.

Лечение

Лечението включва криотерапия с течен азот (което има най-добри козметични резултати), изкюретиране с малка кюрета, а при по-големите брадавици може да се приложи електрокоагулация. В някои случаи (при плоски себорейни брадавици) добри резултати се постигат очрез третиране с т. нар. каустични средства (трихлороцетнна киселина и др.).

Автор: д-р Янко ПОПОВ, д. м., дерматолог

Представяме Ви:

Бебешкото легло - основни правила

Асортиментът от мебели за най-малките потребители е богат и позволява без усилия да се снабдите с нужните ви предмети, които са комфортни, безопасни, екологични. На родния пазар има десетки производит...

Ананас в саксия

Ананасът е сред най-странните южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологичн...

Как да сготвим пъстърва?

Пъстърва с масло и бадеми Продукти за 4 порции: 4 малки пъстърви, 2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 100 г обелени бадеми, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Овалвам...

Как да сготвим джолан

Джолан с кисело зеле Прoдукти: 1 свински джолан, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 200 г бекон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. свинска мас, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, черен пипер, сол. ...

Начало