Още рецепти » 3 мита за витамин D

 3 мита за витамин D

Никой не се и съмнява, че витамините са полезни, но за ролята на всеки от тях трудно може да се следи, защото развитието във фармацевтиката е изключително бурно. Независимо, че медиите непрекъснато пускат новини, не всичко е известно. А това ражда много митове, догадки и грешки за употребата и значението на витамините за човешкия организъм. Един такъв мит е свързан с витамин D.
Той изпълнява най-различни жизнено необходими функции в организма. Но главната му роля е обмяната на калций и фосфор, които се явяват основните строителни материали на скелета на човека. Витамин D влияе на мускулите, поддържа имунитета, усвоява магнезия (важен елемент за работата на сърцето, мозъка и кръвоносните съдове) и изхвърля оловото при възникване на такава необходимост.

Мит №1

Смята се, че нужното количество витамин D може да се набави само чрез храната!

Това не е точно така във всички случаи. Да се подсигури организмът с достатъчно количество витамин D само чрез храната, често пъти не е достатъчно - след като се знае за дневната хранителна дажба на съвременния човек. Както и това, че има вероятност тя да бъде с ниско съдържание на витамини или дори отсъствие на необходимите продукти. Недостатъчното количество витамин D може да бъде свързано и с нарушение на усвояването на храната в резултат на болест на храносмилателния тракт. Освен това, повишената потребност от този витамин може да възникне при бременност, когато на организмът на жената се нуждае от допълнителен резерв. Или в периода на климакс, когато с прекъсване работата на половите женски хормони страда обменът на калций в организма.
Все пак витамин D постъпва в организма чрез храната. Най-много от него има в продуктите от животински произход. А в най-рисковата група от липса на витамин D са хората, които живеят на Север, бременните, кърмачките и децата до 3-годишна възраст. Това е така, защото децата растат и се развиват много бързо и за „строителството” на организма им трябва значително количество калций и фосфор. Недостатъкът на този витамин при мъничетата предизвиква рахит. Резултатът от меките кости е уродливи форми, нарушения при появата на първите зъби. Този витамин е нужен много и на тийнейджърите.
Интересен факт: При кърмене бебето получава 20 пъти по-малко от нужното количество витамин D и затова се препоръчва да се добавя в лекарствения му аналог.

Мит №2

Витамин D се образува от слънчевите лъчи и затова трябва да правим тен!

Любителите на тъмния тен обясняват своето пристрастяване с оправданието, че любовта към слънцето е здраве за кожата. Наистина, да се попечете е добре, но само ако всичко е в рамките на нормалното, за да получите витамин D в добавка са нужни 15 минути на въздух. Важно е да знаете и типа на кожата си.
Разбирането, че колкото повече сте на слънце, толкова повече витамини си набавяте, е грешно. Образуването на витамин D става под определена дължина на вълната на ултравиолетовите лъчи. Максимално близки до тези параметри са ранните сутрин или с наближаването на вечерта. Дългото стоене на слънце или в солариума са вредни. Важно е да знаете, че то може да предизвика рак на кожата.
Интересен факт: Витамин D съществува в няколко съединения, които се различават, както по химически състав, така и по биологичен. Освен чрез храната, дозите витамин D постъпват в кожата и под действието на ултравиолетовите лъчи. За организма на човека най-голямо значение имат две активни форми на витамина, които се означават с D2 и D3. Регулярното постъпване на калций и фосфор в организма, както и изборът им от костите и организма, осъществява витамин D3. А витамин D2 е в основата на процеса на изграждането на костите, натрупването и замяната на калций и фосфор. А в случай на счупване – бързо зарастване.

Мит №3

Всички се нуждаем от него

Дневната потребност на човека от витамин D е около 600 IU (12,5 микрограма). Но тези данни са усреднени. Важна е възрастта, районът на живеене и даже годишното време. Затова приемът на витамин D или комплекси от витамино-минерали със съдържание на витамин D, имат голямо значение в профилактиката и лечението от хиповитаминозата. Най-голямо внимание заслужава назначаването на препарата на кърмачките, бременните, децата. При лечение с лекарствени средства има много положителни моменти:
- препаратът може да се назначи в точното количество без да се предозира;
- витамин D в препаратите се намира в активна форма и започва да действа веднага;
- назначението на препарата може да се комбинира с минерални комплекси със съдържание на калций и фосфор, което увеличава значително положителния резултат при лечението и профилактиката.
Трябва да се знае, че профилактичните и терапевтични дози на витамина могат да бъдат различни и при тежки случаи да се предписват само от лекар. Витамино-минералните комплекси съдържат усреднена дозировка витамин D, която се смята за профилактична.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

Подберете подходящи растения за офиса

Затворените пространства на съвременните офис-сгради, в които прекарваме по-голямата част от деня, прекъсват връзката ни с природата и влияят неблагоприятно върху психиката и комфорта на човека. Затов...

Масичката за списания

Първото, на което си струва да се обърне внимание при избора на масичка – това е външният й вид. По принцип най-често се купуват универсални, стандартни правоъгълни ПДЧ масички, които лесно се вписват...

Ароматни храсти мамят пчелите

С тях може да направите красива ограда и да осигурите храна за работните събирачки на мед В много от големите български дворове все още се отглеждат по няколко кошера пчели. Мястото, където са разпо...

Бутракът ще ви избави от кожните проблеми

Бутракът (Bidens tripartita L.) е едногодишно тревисто растение с височина до 80 см, право цилиндрично стъбло, зелено или малко червеникаво. Листата са къси, черешкови, дълбоко триразделни, а връхнит...

Начало