Още рецепти » 7 съвета за начинаещи цветари

 7 съвета за начинаещи цветари

Ако сте начинаещ цветар, но разполагате с голям брой растения най-добре да им направите картотека. Това има смисъл, тъй като в нея ще съхранявате информация за всяко едно растение, което притежавате, като например честота и специфичност на поливането, температурен режим, време на пресаждане, начин на размножаване, подхранване и т.н.

Докато се запознаете с индивидуалните особености на всяко растение от вашата колекция не е лошо да спазвате някои общоприети правила:
• Сдобивайки се с ново растение, не променяйте неговото местоположение, защото повечето от зелените ни любимци не обичат това. Изключение се прави само при очевидно негативна реакция на растението, напълно възможно е установеното място да не му понася добре.
• Подготвяйте водата за поливане от по-рано. Повечето растения ще преживеят по-дълго, ако не се поливат с вода от централния водопровод – при възможност използвайте дъждовна вода, мека вода или ако е от чешмата, то задължително да е престояла. Водата трябва да се остави поне едно денонощие, за да се изпари хлорът.
• Организирайки пресаждане на растенията, най-разумно е да използва почвена смес, приготвена конкретно за този вид. Ако решите да експериментирате с пръст от природата, не си спестявайте поне дезинфекцирането й.
• Проблем за цветята може да стане ниската влажност на въздуха, особено през зимата, когато в помещението работи отоплителен уред. За да се съхранят растенията в добър вид, трябва да се грижите постоянно въздухът да бъде достатъчно влажен. За целта може да използвате специални овлажнители за въздух или съд с вода върху радиатора.
• За болшинството растения е необходим приток на свеж въздух, затова проветрявайте редовно помещението. При проветряването обаче трябва да се избягва наличието на студени въздушни течения, които може да бъдат пагубни за болшинството топлолюбиви растения.
• Ако растението боледува, огледайте неговите листа с помощта на лупа – болестта може да бъде предизвикана от вредители.
• Ако вие не сте прекалено внимателни към зелените питомци – често забравяте да ги поливате или ви се налага да отсъствате за по-дълго време, изберете в качеството на домашни растения сукуленти.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да сготвим пържолите

Кюстендилски пържоли Прoдукти: 5 свински пържоли, 10 скилидки чесън, 2 с. л. брашно, олио, сол и черен пипер. Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, поръсваме ги със сол и че...

Сладки за елхата

Традиционни бисквити Прoдукти: 70 г краве масло, 3 яйца, 150 г течен мед, 120 г пудра захар, 1 с.л. какао, половин пакетче амонячна сода, 1/2 ч.л. канела, щипка счукан карамфил, брашно. Нaчин ...

Как да сготвим талиатели

Талиатели огретен Прoдукти: 250 г талиатели, 250 г кайма, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, 1 и 1/2 к.ч. бяло вино, 250 мл заквасена сметана, 250 мл доматен сок, 2 яйца, 1 и 1/2 к.ч. зехтин, 1 ч.ч...

Как да възстановим изтънелия зъбен емайл?

В последно време зъбите ми започнаха да реагират болезнено на сладко, кисело, горещо, студено. Казват, че това става при изтъняване на емайла. Доколко това личи на зъбите и как може да се възстанови? ...

Начало