Още рецепти » Разводът – последствия и проблеми

 Разводът – последствия и проблеми

Независимо на колко години е, раздялата на родителите му съсипва детето, а разводът поражда у него все негативни чувства като вина, срам, гняв. За да превъзмогне този труден период, хлапето се нуждае от време и от помощ от страна на близките хора и тези, които го обичат.

Какво чувства?

Вина. Въпреки че не е отговорно за развода на родителите си, детето се оказва в ситуация, която не може да контролира, особено ако недоразуменията между възрастните са били свързани и с неговото възпитание или образование.
Срам. Малчуганът се потиска от факта, че родителите му не се разбират. Затова много често крие от другарчетата си разпадането на семейството.
Несигурност. Момченцата на възраст между 3 и 5 години тайничко си мечтаят да бъдат по-близо до мама и ревнуват от присъствието на бащата. Техните връстнички пък желаят да заемат мястото на майката. Докато родителите са заедно, тези желания си остават плод на въображението. Но при развод мечтата се сбъдва и малкият човек изпада в ужас.
Гняв. Детето е сърдито на родителите си затова, че съсипват щастието му със своите разправии и скандали. В този случай вариантите са два: то се изпълва със стаена омраза или започва да се държи непоносимо.

Как да му помогнем?

Не говорете лошо за баща му. Несъмнено разводът е труден период за вас, но избягвайте да отправяте критики към бившия си съпруг пред детето. То ги възприема като насочени към самото него.

Дайте му нужната сигурност. Разводът означава промяна за всички членове на семейството. Хлапето обаче трябва да усеща присъствието на възрастните и техния авторитет, понеже му вдъхват сигурност. Затова не му прощавайте нито прищевките, нито пакостите.

Заличете чувството за вина. Убедете детето, че не то е причина за раздялата със съпруга ви. Не е необходимо да се впускате в интимни подробности, които не го засягат и ще го объркат още повече.

Уважавайте мъката му. По-добре изчакайте известно време, преди да му представите новия си партньор. Детето има нужда от време, за да осмисли и приеме фактите.

Не го натоварвайте с чужди задължения. Не допускайте дъщеря ви да се превърне в слугиня в дома на баща си или синът ви да си присвои ролята на глава на семейството. Когато малчуганът е тъжен или уплашен, можете да го приютите в леглото си, но на следващия ден всеки трябва да се върне на мястото си.

Не подхранвайте излишно надеждите му. Накарайте го да осъзнае, че не смятате да се съберете пак с баща му. След развода някои съпрузи прекъсват всякаква връзка, докато други си остават приятели и тяхното дете се надява да бъдат отново заедно. Напомнете му, че любовта е останала в миналото. То постепенно ще приеме този факт и ще се примири с действителността.

Автор: Весела Гигова

Представяме Ви:

Плавно огънати линии завладяват интериора

В последните години на пазара се появиха мебели с нестандартен дизайн. Те се открояват сред традиционните ъгловати модели, за които са характерни правите линии и страни, които сключват ъгъл от 90 гра...

Трапезата на БЪДНИ ВЕЧЕР

Бъдник с тиква Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, 1 щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела. Нaчин на приготвяне: Заме...

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Божествената Флоренция

Старинни улици, красиви площади, многобройни галерии, разкошни градини, възхитителни църкви – всичко това прави Флоренция най-титулования и най-посещаван град в Италия. Невъзможно е да посетиш Флоренц...

Начало