Още рецепти » Берн – градът на мечките

 Берн – градът на мечките

Според легендата херцог Бертхолд фон Церинген бродил из тези места, когато насреща му изкочила мечка и с поглед настойчиво го „помолила” да я убие. Пронизана от неговата стрела, мечката „благодарно” издъхнала. Херцогът приел това за знамение и основал на въпросното място град Берн, а мечката станала символ на града и намерила място върху неговия герб.
Естествено е всяка обиколка да започва от Мечешките ями (Bearengraben), където все още живеят три рунтави мецани. Тук се намира информационният туристически материали, от който можете да се снабдите с пътеводители, да си купите сувенири, да похапнете или просто да изпиете едно кафе на просторната тераса с невероятен изглед към стария Берн на отсрещния бряг на река Аар.
Пресечете реката по близкия мост и тръгнете по главната градска улица. Веднага вниманието ви ще бъде привлечено от непрекъснатите аркади от двете страни на улицата. Под аркадите са разположени множество бутици, кафета и ресторанчета, които непременно ще ви заинтригуват и ще погълнат не малка част от вашите финанси. В средата на улицата един след друг се нижат живописни фонтани, които в стария град са общо 17. Най-извесни са Церинген, кръстен на основателя на града, Мойсей, Мускетарът и Фонтанът на правосъдието, изобразяващ алегорична фигура на правосъдието, пред която хората се кланят.
Свърнете наляво по Kreuzgasse, за да излезете в градините на Ерлахерхоф. Насладете се на приказната гледка към реката и след това продължете към катедралата. Катедралата (Munster) Св. Винсент е в стил късна готика и е най-голямата в Швейцария. На площада пред катедралата се провежда традиционния коледен пазар и в единия му ъгъл е разположен фонтанът на Мойсей.
Върнете се отново на Kramgasse и продължете на запад към прочутата Часовникова кула на Берн, където подобно на пражката се движат фигурки – три минути преди отбелязването на кръгъл час. Преминете покрай кулата и продължете напред до улица Kafiggasschen, завийте на юг и ще излезете на площада пред Парламента.
Bundesplatz е любимото място на всички туристи. Тук освен Парламента се намира и Националната банка на Швейцария. Най-голямата атракция на площада е фонтанът, чийто 26 струи, символизиращи кантоните на федерацията, изненадващо изригват от земята и обливат туристите, които специално са се настанили там, за да бъдат окъпани.
След дългата обиколка изберете някое от многобройните уютни ресторантчета, където да опитате местното фондю, а след това непременно си купете от магазинчетата под аркадите домашно приготвен шоколад.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Цезаровото сечение

Раждането с помощта на хирургическа интервенция става все по-популярно в целия свят - жените го предпочитат, защото им спестява болките и страданието. Все пак данните, оповестени от шотландски гинекол...

Вкусни кифлички

Кифлички със сирене Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 1 к.ч. олио, 250 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 щипка; зa плънката: 150 г сирене или кашкавал; 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвяне: Р...

Чертоза ди Павия

Това е едно малко бижу на 30 км от Милано в околностите на Павия, пред което са онемявали от възторг и възхищение туристи и поклонници от всички краища на света. В Италия има множество чертози – та...

Цветя в банята

Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...

Начало