Още рецепти » Берн – градът на мечките

 Берн – градът на мечките

Според легендата херцог Бертхолд фон Церинген бродил из тези места, когато насреща му изкочила мечка и с поглед настойчиво го „помолила” да я убие. Пронизана от неговата стрела, мечката „благодарно” издъхнала. Херцогът приел това за знамение и основал на въпросното място град Берн, а мечката станала символ на града и намерила място върху неговия герб.
Естествено е всяка обиколка да започва от Мечешките ями (Bearengraben), където все още живеят три рунтави мецани. Тук се намира информационният туристически материали, от който можете да се снабдите с пътеводители, да си купите сувенири, да похапнете или просто да изпиете едно кафе на просторната тераса с невероятен изглед към стария Берн на отсрещния бряг на река Аар.
Пресечете реката по близкия мост и тръгнете по главната градска улица. Веднага вниманието ви ще бъде привлечено от непрекъснатите аркади от двете страни на улицата. Под аркадите са разположени множество бутици, кафета и ресторанчета, които непременно ще ви заинтригуват и ще погълнат не малка част от вашите финанси. В средата на улицата един след друг се нижат живописни фонтани, които в стария град са общо 17. Най-извесни са Церинген, кръстен на основателя на града, Мойсей, Мускетарът и Фонтанът на правосъдието, изобразяващ алегорична фигура на правосъдието, пред която хората се кланят.
Свърнете наляво по Kreuzgasse, за да излезете в градините на Ерлахерхоф. Насладете се на приказната гледка към реката и след това продължете към катедралата. Катедралата (Munster) Св. Винсент е в стил късна готика и е най-голямата в Швейцария. На площада пред катедралата се провежда традиционния коледен пазар и в единия му ъгъл е разположен фонтанът на Мойсей.
Върнете се отново на Kramgasse и продължете на запад към прочутата Часовникова кула на Берн, където подобно на пражката се движат фигурки – три минути преди отбелязването на кръгъл час. Преминете покрай кулата и продължете напред до улица Kafiggasschen, завийте на юг и ще излезете на площада пред Парламента.
Bundesplatz е любимото място на всички туристи. Тук освен Парламента се намира и Националната банка на Швейцария. Най-голямата атракция на площада е фонтанът, чийто 26 струи, символизиращи кантоните на федерацията, изненадващо изригват от земята и обливат туристите, които специално са се настанили там, за да бъдат окъпани.
След дългата обиколка изберете някое от многобройните уютни ресторантчета, където да опитате местното фондю, а след това непременно си купете от магазинчетата под аркадите домашно приготвен шоколад.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Детето и спортът

Всеки родител знае колко е важно още в най-ранните му години у детето да се възпита любов към движенията и физическата активност. Записвайки детето си на спорт, е добре да съблюдавате поддържането н...

Черногорска Адриатика

Пътуването през Черна гора е трудно и уморително, заради пресечения терен и лошите пътища. Но красивите стари градове в западната част на страната, както и великолепните природни пейзажи заслужават...

Ще си имаме още едно дете!

Появата на второ дете в семейството се изживява трудно от неговото братче или сестриче, особено ако е невръстно. Светът, съставен от „мама, татко и аз", изведнъж се срива напълно, а виновник за т...

Сладко от зелени доматчета

За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...

Начало