Още рецепти » Шоколадови сладкиши

 Шоколадови сладкиши

Орехов кекс с шоколадова глазура

Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърганата кора от половин лимон, 2 ванилии, 1 голям шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме в продължение на 10-15 мин размекнатото до стайна температура масло заедно със захарта. Прибавяме последователно /като бием непрекъснато сместа/ жълтъците, прясното мляко, бакпулвера, брашното, счуканите орехови ядки, ситно настърганата лимонова кора и ванилията. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и леко разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс и печем отначало в силна, а след това в умерена фурна. Разтапяме на пара шоколада и заливаме с него готовия кекс.

Шоколадови целувки

Прoдукти: 300 г смлени орехи, 250 г пудра захар, 4 белтъка, 1 с.л. какао, бишкоти, портокалова есенция, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на сняг белтъците заедно със захарта. Прибавяме смлените орехи и какаото. Разбъркваме сместа добре и оставяме да престои 12 часа на хладно. След това оформяме от нея малки питки. Върху всяка питка слагаме по парче бишкота, потопена във вода с портокалова есенция. Правим от питките топки, които овалваме в настърган шоколад.

Ореховки с шоколадова глазура

Прoдукти: 200 г краве масло, 300 г смлени орехови ядки, 50 г крокан, 4 белтъка, 150 г пудра захар; зa глазурата: 4 жълтъка, 150 г пудра захар, 100 г разтопен шоколад.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото и го разбиваме със захарта до побеляване. Прибавяме разбитите на сняг белтъци, смлените орехи и счукания крокан. Разбиваме добре и изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка. Печем в умерена фурна. Разбиваме жълтъците с пудрата захар и затопляме на огъня, докато сместа се сгъсти. Прибавяме разтопения шоколад, разбъркваме и изсипваме сместа на равномерен пласт върху изпечения блат. Изчакваме сладкишът да изстине и го разрязваме на квадратчета.

Шоколадов пастет

Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. брашно, 200 г настърган шоколад, 200 г смлени бадеми, 3 яйца, цели обелени бадеми за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, шоколада, който сме разтопили на водна баня, бадемите и брашното. Изливаме сместа в намаслена тавичка, като внимаваме да получим пласт с дебелина 2 см. Нарязваме сладкиша на квадратчета, като върху всяко квадратче слагаме по един цял бадем. Печем в умерена фурна.

Шоколадови квадратчета

Прoдукти: 2 яйца, 1 ванилия, щипка сол, 175 г изпечени и счукани орехи, 50 г брашно, 50 г захар, 120 мл захарен сироп, 75 г настърган натурален шоколад, 3 с.л. масло, 16 разполовени орехови ядки за украса
Нaчин на приготвяне: Застиламе кръгла форма за печене с диаметър 20 см с намаслена домакинска хартия. Включваме фурната на 160°С. В купа смесваме яйцата, ванилията и солта. В друга купа избъркваме брашното и счуканите орехи. Правим лек захарен сироп от 100 мл вода и захарта. Сваляме от котлона и разбъркваме в него настъргания шоколад и брашното. Оставяме сместа да поизстине. Разбъркваме я с яйчената смес, а после всичко избъркваме с брашното и орехите. Изсипваме в тавичката и печем 35 мин. Изключваме фурната и оставяме печивото да постои 10 мин. Нарязваме го на квадратчета и всяко украсяваме с орехова ядка.

Шоколадови кръгчета

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. много ситно настърган шоколад, 1 к.ч. много ситно настърган шоколад, половин пакетче краве масло, 3 цели яйца, 3 г счукан карамфил, настъргана кора от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, захарта, настъргания шоколад, маслото, яйцата, счукания карамфил, настърганата лимонова кора и малко вода. От тестото разточваме кора, дебела около 0,5 см. С помощта на кръгла чаша изрязваме кръгчета, които нареждаме в предварително намаслена тава. Печем сладкишите в умерена фурна.

Шоколадови кубчета

Прoдукти: 200 г ситно настърган шоколад, 200 г лешници, 4 с.л. брашно, 1 ч.л. нишесте, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. кардамон, 1 ч.л. джинджифил, 1 пакетче бакпулвер, 200 г краве масло, 1 1/2ч.ч. пресята пудра захар, 5 яйца, какао за овалване.
Нaчин на приготвяне: Смесваме шоколада, лешниците, пресятото с бакпулвера брашно, нишестето и подправките. Разбиваме размекнатото масло на пяна и при непрекъснато бъркане сипваме захарта малко по малко. Като продължаваме да бъркаме прибавяме едно по една яйцата, а след това брашнената смес. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в тавичка, чието дъно сме покрили с хартия. Печем 25 мин в предварително загрята фурна при температура 180°С. Оставяме сладкиша да изстине и го нарязваме на кубчета, които овалваме в какао.

Шоколадови подкови

Прoдукти: 500 г брашно, 160 г захар, 2 яйца, 2 с.л. олио, 1 пакетче краве масло, 80 г натурален шоколад.
Нaчин на приготвяне: От маслото, брашното, яйцата, олиото и захарта замесваме средно твърдо тесто и го оставяме да почива около два часа. След това разточваме от тестото тънка кора и я нарязваме на лентички с ширина 1 см, нарязваме всяка лента на по-къси лентички /с дължина около 10 см/, от които оформяме подкови. Подреждаме ги в намаслена тавичка и ги печем в силна фурна, докато се зачервят. Изваждаме ги от тавичката и когато изстинат, потапяме краищата им в разтопения шоколад. По желание можем да поръсим краищата с кокосово брашно или пудра захар.

Шоколадови сърца

Прoдукти: 2 белтъка, 250 г захар, 250 г бадеми, 60 г шоколад, 1 щипка канела, брашно.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на сняг белтъците заедно със захарта. Прибавяме канелата, смлените бадеми, настъргания шоколад и малко брашно, така че да получим меко тесто. Разточваме тестото на кора с дебелина 5-6 мм, от която изрязваме сладки с формата на сърце. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги печем в умерена фурна, като внимаваме да не прегорят. По желание можем да украсим готовите сърца с шоколадова или захарна глазура.

Кекс с шоколадова глазура

Прoдукти: 200 г масло, 120 г пудра захар, 3 яйца, 50 г какао, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 200 мл прясно мляко; зa сиропа: 100 г захар, 200 мл вода; зa глазурата: 60 г захар, 50 г какао, 200 мл прясно мляко, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Маслото и захарта разбиваме до побеляване, прибавяме един по един жъл-тъците, после млякото, какаото, брашното с бакпулвера и накрая белтъците, разбити с 2 с.л. захар. Разбърк-ваме добре и изсипваме в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Печем в умерена фурна, след което сиропираме леко кекса (водата със захарта варим 5 минути). Захарта, какаото, млякото и масло-то за глазурата варим до сгъстяване и заливаме кекса. По желание отгоре може да поръсим с нарязани пече-ни орехи.

Шоколадов кекс с ананас

Прoдукти: 125 г краве масло, 2 ч.л. какао, 1/4 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 3/4 ч.ч. пудра захар, 1 1/4 ч.ч. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 2 пакетчета ванилия, 60 г ананас, нарязан на ивички, 2 ч.л. захар, тънки резенчета ананас за украса
Нaчин на приготвяне: В огнеупорен съд слагаме млякото, какаото и маслото и бъркаме на слаб огън, докато сместа стане еднородна. В друг съд с миксер разбиваме яйцата и пудрата захар до побеляване. С метална лъжица сипваме на части пресятото и смесено с бакпулвера брашно, както и млечно-маслената смес. Прибавяме ванилията и ивичките ананас. Бъркаме до получаването на еднородна смес. Загряваме фурната на 180°С, намазняваме кръгла форма с диаметър 20 см и застиламе дъното й с хартия за печене. Изсипваме приготвената смес и печем 35 мин. Изваждаме готовия кекс, оставяме го 5 мин да поизстине и го прехвърляме върху решетъчна поставка да изстине окончателно. Непосредствено преди сервирането го поръсваме с пудра захар и гарнираме с ананаса.

Шоколадов кекс с канела

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 300 г брашно, 4 с.л. олио, 2 с.л. какао, 220 г пудра захар, 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, захарта, какаото, канелата и ванилията и пресяваме. Добавяме олиото и разбъркваме добре. Прибавяме и киселото мляко, в което сме разтворили содата. Бъркаме внимателно, докато получим еднородна смес. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и след като изстине поръсваме с пудра захар.

Шоколадова корона

Прoдукти: 250 г бишкоти, 100 г подсладено какао, 100 г подсладено мляко на прах, 2 с.л. ром, 3 яйца, 30 г мая, краве масло.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бишкотите на ситно, по възможност на прах. Смесваме ги с какаото, прибавяме млякото, рома, 2 жълтъка и 1 цяло яйце. След това прибавяме внимателно разбитите на гъст сняг белтъци и сухата мая. Изливаме полученото тесто в дълбока кръгла тавичка, която предварително сме застлали с намаслена алуминиева хартия, така че хартията да обгръща и стените на съда. Тавичката трябва да се напълни до 3/4 от обема си. Печем сладкиша в умерена фурна. Когато се опече, обръщаме сладкиша върху решетка и оставяме да изстине.

Шоколадова орхидея

Прoдукти: 125 г шоколад, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 6 с.л. захар, 1 кофичка сметана, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разделяме жълтъците от белтъците. Начупваме шоколада на парченца и го разтопяваме с малко вода на водна баня. Прибавяме маслото на парченца и 4 с.л. захар. Бъркаме сместа 15 мин, след което прибавяме жълтъците, а накрая - разбитите на сняг белтъци. Получената смес изсипваме в намазана с масло тавичка и оставяме да стегне през нощта в хладилника. На следващия ден изваждаме тавичката и потапяме дъното и в малко гореща вода. Разбиваме сметаната с ванилията и 2 с.л. захар и с помощта на шприц украсяваме с нея цялата повърхност на сладкиша.

Шоколадов сладкиш “Бумеранг”

Прoдукти: 150 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 пакетче краве масло, 2 равни с.л. кокосово брашно, 2 равни с.л. какао, 200 г пудра захар, 2 яйца, сол, 3 с.л. прясно мляко, половин ванилия; зa крема: 1 ч.ч. пудра захар, 1 равна с.л. какао, 4 с.л. разтопено краве масло, 1 препълнена ч.л. ситно смляно кафе, 1 с.л. кокосово брашно, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Размесваме добре маслото, кокосовите стърготини, захарта и ванилията. Постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата. След това прибавяме брашното, пресято с щипка сол и бакпулвера. Накрая сипваме млякото. Изсипваме тестото в намаслена форма и печем 40-45 мин в умерена фурна. Отделно разбъркваме продуктите за крема, докато получим еднородна кремобразна маса, с която покриваме изстиналия сладкиш.

Шоколадов сладкиш с мед

Прoдукти: 100 г шоколад, 100 г краве масло, 5 с.л. мед, 250 г сухи бисквити, 2 с.л. орехови ядки, 2 с.л. череши от конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Размачкваме бисквитите с точилка, а ореховите ядки и черешите нарязваме на едро. Настъргваме шоколада на много ситно ренде и го смесваме с меда. Бъркаме, докато получим гладък крем. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме последователно размекнатото масло, орехите и черешите. Размесваме много добре и изсипваме сместа във форма за торта, чието дъно сме покрили с пергаментова хартия. Изравняваме отгоре с шпатула и слагаме сладкиша в хладилника за 2-3 часа. Преди поднасяне обръщаме в чиния за торта и отстраняваме хартията.

Шоколадов пудинг

Прoдукти: 80 г шоколад, 80 г захар, 80 г краве масло, 100 г смлени орехови ядки, 6 яйца, 40 г галета; зa соса: 1 ч.ч. прясно мляко, 100 г шоколад, 80 г захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото и половината захар. Прибавяме разтопения на водна баня на тих огън шоколад и един по един отделените жълтъци. Внимателно смесваме с разбитите на гъст сняг заедно с останалата захар белтъци. Разбъркваме леко и прибавяме половината орехи и галетата. Намазваме с мазнина и поръсваме със смлени орехи и галета купички за крем карамел. Разливаме в тях сместа така, че да ги напълни до 2/3 от обема им. Варим ги на водна баня в захлупен съд. Отделно варим прясното мляко за соса заедно с шоколада и захарта, докато се посгъсти. Обръщаме купичките с готовия пудинг в чинийки за сервиране и заливаме отгоре с шоколадовия сос.

Орехово руло с шоколадов крем

Прoдукти: 4 яйца, 60 г пудра захар, 80 г смлени орехови ядки, 250 г брашно; зa крема: 150 г краве масло, 200 г пудра захар, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г шоколад печени бадеми за украса.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме много добре яйцата заедно със захарта. Прибавяме смлените орехови ядки, смесени с брашното. Разбъркваме всичко и изсипваме сместа на тънък пласт в намаслена и набрашнена правоъгълна тавичка. Печем в умерена фурна до бледорозово оцветяване. Докато блатът е още горещ, го обръщаме върху кърпа и го навиваме на руло. Отделно сипваме брашното за крема в млякото и варим, докато сместа се сгъсти, след което оставяме да изстине. Разбиваме маслото със захарта до побеляване и след това постепенно лъжичка по лъжичка при непрекъснато бъркане прибавяме изстиналата млечна смес. Разделяме готовия крем на две части. Едната част оставяме бяла, а другата оцветяваме с шоколада, който сме разтворили в малко мляко. Развиваме рулото, намазваме го със светлия крем и отново го завиваме. Отвън го намазваме с шоколадовия крем и го украсяваме с печени бадеми. Охлаждаме рулото няколко часа и след това поднасяме.

Шоколадов салам

Прoдукти: 150 г краве масло, 150 г пудра захар, 2 яйца, 1 с.л. какао, 300 г бишкоти, малко нарязани орехи, 1 голям шоколад
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и към тях прибавяме захарта и маслото. След това прибавяме какаото, нарязаните орехи и бишкотите, които предварително сме надробили. Разстиламе сместа върху пергаментова хартия и навиваме на руло. Оставяме да престои една нощ. След отстраняване на хартията овалваме рулото в настърган шоколад. Режем напряко на колелца. Съхраняваме в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Изоставане в растежа на децата

За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...

Плодови желета

Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...

Дървовидният божур – дар от императора

Едва ли ще се намери българска градина, в която да не расте поне един божур. Това великолепно цвете е познато дори на малките деца – нали венците, с които се украсяват портретите на нашите първоучител...

Какво ще спечеля, ако спра да пуша

„Толкова време го правя...", „Няма никакъв шанс да престана..." - всяка втора пушачка разсъждава по подобен начин. Сигурно за да се оправдае в собствените си очи за волята и куража, които й ...

Начало