Още рецепти » Сиена – бляскавата перла на Тоскана

 Сиена – бляскавата перла на Тоскана

Сиена е най-съвършенният средновековен град в Италия. В сърцето му се намира Пиаца дел Кампо – най-невероятният, изграден във формата на раковина и прочут с конните надбягвания – палио, които се провеждат ежегодно тук. Недалеч е Дуомото – една от най-красивите готически сгради в Италия. И в допълнение вълшебна плетеница от улици с приказни замъци и живописни кътчета с магнетично привличане за всеки турист.

Малко история

Според легендата Сиена е основана от Сений и Аций, синовете на Рем, които се укрили тук от чичо си Ромул. Това обяснява наличието в града на много статуи на вълчицата, кърмила Ромул и Рем – основателите на Рим.
Всъщност Сиена възниква като етруско селище, което през I в.н.е. се превръща в римската колония Сена Джулия. През средните векове градът процъфтява благодарение на банките и тъкачество, но през 1554 г. е превзет от флорентинците. Оттогава Флоренция съвсем преднамерено го потиска и постепенно Сиена се превръща в селище от дълбоко провинциален тип. Това е основната причина днес градът да изглежда толкова незамърсен и запазен.

Забележителностите

Пиаца дел Кампо

Площадът е средоточие на градския живот. От всички страни е обрамчен с дворци, над които с великолепието си изпъква Палацо Публико (Градският дворец). Построен през първата половина на XIV в., днес той е приютил в покоите си Кметството и Градския музей – хаотичен ламиринт от коридори и зали, истинска съкровищница на изкуството.
Най-посещаваните места в музея са Залата с картата на света и намиращата се в съседство Зала на мира. От двора на двореца се влиза в Камбанарията Манджа . Ако съберете сили да изкачите нейните 503 стъпала, пред вас ще се открие приказна гледка към този невероятен град.

Катедралният площад

Над целия Катедрален площад властва Дуомото – невероятна сграда, с която могат да се мерят само катедралите в Милано и Орвието. Вдъхващата страхопочитание фасада представлява плетеница от резби, колони и сложни декоративни детайли в романски и готически стил. Като цяло тя е дело на пизанския архитект Джовани Пизано.
Вътре в храма вниманието ви най-напред е привлечено от тавана със скулптурни глави – бюстове на безброй папи. Впечатляваща е също така мраморната настилка по пода, състояща се от 58 повествователни изображения – дело на някои от най-прочутите сиенски художници.

Националната художествена галерия

Най-голямата художествена галерия на Сиена – Пинакотека Национале се помещава във внушителния дворец Буонсиньори от XV в. Многобройните зали предлагат задълбочен поглед върху готическата школа в изобразителното изкуство на града. Залите и платната следват в хронологичен ред и разкриван нарастващото влияние на Флоренция върху изкуството в Сиена.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Направете си градинка в стаята

Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...

Бременност и грижи за кожата

Бременността е физиологично състояние, при което настъпват важни промени не само в дейността на половите жлези, но и на всички жлези с вътрешна секреция. Тези промени се отразяват върху функциите на в...

Лошото храносмилане

Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натр...

Трявна сред килим от цветя

Трявна е град, израснал сякаш от недрата на Балкана. Град граден и доизграждан от изкусни майстори строители, дърворезбари и градинари, от духовно извисени личности, разположен в средата на родината, ...

Начало