Още рецепти » Ботаническата градина в Балчик

 Ботаническата градина в Балчик

Всеки влязъл в балчишката ботаническа градина, е останал възхитен от багри, форми и хармония. Той винаги носи очарованието в себе си и изпитва желание пак да се върне.

Няколко реда за началото

То е свързано с края на една историческа несправедливост, с много човешки съдби и жертви. По силата на Крайовската спогодба Южна Добруджа се връща на България, отнета след Ньойския договор през 1918 г. Сърцето на починалата кралица напуска резиденцията на 8 септември 1940 г. - един ден след подписване на спогодбата. След 1944 г. новата българска власт предоставя бившата кралска резиденция на учените. Хората на науката и изкуството са хора на духа. И те се заемат с поддържането и развитието на това място с оглед новата му функция. С министерска заповед от 1955 г. на територията на парка на лятната резиденция на румънската кралица в Балчик се създава филиал на най-старата ботаническа градина - тази в София, открита през 1892 г. Начело на съзидателния процес застава тогавашният ректор на Софийския университет акад. Даки Йорданов. Признателните българи от Балчик увековечават името му, като го поставят на улицата към ботаническата градина. Академичната общност поставя мраморна плоча на известния български ботаник, сякаш да покаже силата на Гьотевата мисъл, изказана от Фауст: ”В началото бе делото” - дело, което вече е на 50 години. Присъединяват се студенти, преподаватели. Паркостроителят Никола Минчев, дългогодишен ръководител на градинарите в резиденция Врана, се включва активно в правенето на морската ни ботаническа градина в Балчик. Започват пионерни усилия за оживяване на ландшафта. Засаждат се испански ели, доставени от разсадника на двореца Евксиноград, кипариси от разсадника на парка „Аязмото” в Стара Загора. С военни камиони се донасят кактуси и млечки от ботаническата градина на университета в София. Поставя се началото на едроразмерна колекция от бодливковци, която е втората по големина след колекцията в Монако.

Съкровищница на растителни видове

В ботаническата градина сега се отглеждат около 3000 растителни вида. Тези тревисти, храстови и дървесни видове принадлежат към 37 семейства и над 800 рода с невероятно голямо разнообразие от вариетети и форми. В парка дърветата и храстите наброяват 313, а тревистите растения - 409 вида и форми. Поддържат се колекции от интересни за науката и привлекателни за посетителите групи растения:

Кактуси и сукуленти - около 650 вида;
Бромелии - 30 вида;
Орхидеи - 18 вида;
Филодендрони - 14 вида;
Палми - 33 вида, като някои от екземплярите са на възраст повече от 50 години;
Фикуси - 17 вида и форми;
Сансевиери - 16 вида;
Бегонии - 52 вида и форми;
Пеперомии - 30 вида и форми;
Пилеи - 11 вида.

Феерия от форми и багри

Когато за първи път посетите градината, вниманието ви ще спрат многобройните групи растения със своите цветове и форми. Това може да е сбирката от сукулентни растения например. Тя включва 600 вида, представители на 40 семейства. Повечето от тези растения са експонирани на открито в периода от май до октомври в непосредствена близост до Градината на боговете (Аллах Бахча). Ще се насладите на всички цветове от дъгата, защото ще срещнете колекциите от едногодишни летни (пламъци, петльов гребен, турти, петунии) или пролетни (лалета, незабравки, парички, теменужки) цветя. Там, където водите от Градината на боговете поемат своя път към Розариума, расте дивият рожков (Cercis siliquastrum). Той се представя с цялото си величие и красота през април и май, когато кичури от розови цветове се появяват и върху старите клони, и по ствола на дървото. Явлението се казва каулифлория.
Няколко стъпала по-надолу под склопа на дърветата ще се запознаете с част от света на сенкоиздръжливите видове, които от своя страна ще ви разкрият чудната гледка към конусовидните чимшири, заобиколили плитък басейн с водни лилии. Разкошните млечнобели цветове на водната лилия омайват всеки, който ги погледне, но не по-малко красиви и обаятелни са големите цветове на магнолията, разперила клони над басейна. Тук е един
от най-старите на Балканския полуостров екземпляри от вида едроцветна магнолия (Magnolia grandiflora), която у нас се среща само по черноморското крайбрежие. Срещу басейна с чимширите растат интересни голосеменни видове като туйопсис, ефедра и гигантска туя. Сред забележителните покритосеменни са видове като платанолистната стеркулия (Sterculia platanifolia), назъбената фотиния (Photinia serrulata) и вечнозеления дъб (Quercus ilex). Продължавайки разходката, минавайки по широката алея, водеща към Параклисa, ще видите книжното дърво (Broussonetia papyrifera), от чиято кора се произвежда най-фината хартия в света. Недалеч от книжното е разположено бонбоненото дърво, чиито плодове са неразпадащи се кутийки със силно удебелени, месести, сладки плодни дръжки и с аромат на ромови бонбони. Използват се за храна, а в Китай от тях се прави лекарство против алкохолизъм.
Стигаме до Гетсиманската градина, в която има райски ябълки, смокини, маклура, японска мушмула, хурма, нарове, дървото-лале.
Розариумът пък е приютил в себе си над 30 сорта хибридни рози, сред които, разбира се, и известната маслодайна роза (Rosa damascena).
Покрай успоредната на плажната ивица алея растат красивите пауловния и каталпа, ароматната японска лоницера, текомата, както и красивите перуники.
Стръмните каменни лабиринти са препятствие, което си струва да преодолеете, за да видите каучуковото дърво (Eucommia ulmoides). А тези, които искат да се гмурнат в свежестта на прохладната гора от иглолистни видове, трябва да минат през тунел от чимшири, който ще ги отведе до колекции от аризонски кипариси, алепски и веймутов бор, източна и западна туя. От иглолистните видове интерес представлява пинията, която е разпространена по Средиземноморието и е известна като културно растение още сред етруските в началото на I хилядолетие пр. Христа. Семената й са най-едрите сред иглолистните - в 1 кг се съдържат около 1500, докато при другите иглолистни те са много повече.
Всичко това превръща ботаническата градина в един „Остров на хлорофила”. За какво всъщност се сеща човек, когато чуе „остров” - море, пясък, екзотика, палми… Е, и на този остров има и внушителна колекция от палми, която включва 33 вида, някои от които са над 50-годишни.
Един вид от тях бихте могли да видите на открито целогодишно и това е палмата трахикарпус (Trachycarpus fortunei).
Университетската ботаническа градина в Балчик обаче се е погрижила и за тези, които не могат да „плуват” и да обиколят „Острова на хлорофила”. За да се насладят на всички кътчета, покрай които минахме преди малко, беше проектирана от август 2005 година открита градина за посещение от хора с увреждания. В нея сега се изгражда участък за незрящи. Ето че всичко е възможно, когато човек иска да съхрани красотата, величието и екзотиката, събрани на това красиво кътче от нашето Черноморие.

Автор: Д-р Красимир Косев

Представяме Ви:

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

Пахирата – дебелана с екзотична красота

Пахирата (Pachira aquatica) - това странно растение, превърнало се в мечта за любителите на екзотика е от семейство Bombacaceae Разпространява се и под синонима P. macrocarpa. Произхожда от Южна Аме...

Дизайнът на малката градина

За да се овладее пространството на малката градина, е необходимо майсторство и креативно творческо виждане. В същност малкото пространство има няколко преимущества, които не са характерни за голямата ...

Мураята цъфти до края на януари

Пренесени от районите на тропическа Африка - остров Мадагаскар, тези многогодишни храстчета са отличен материал за отглеждане в саксии. Удължено-елиптичните листа са от 5 до 8 см дълги. Те са леко пок...

Начало