Още рецепти » Акари и болести

 Акари и болести

Домашният прах е един от най-сериозните източници на здравни проблеми в жилището и може да е основна причина за редица заболявания, особено алергични. Много хора са свръхчувствителни към веществата, предизвикващи алергични реакции, като екземи, ринит, астма, трески и др. Това са така наречените алергени, които се вдишват, поглъщат или влизат в директен контакт с кожата. Вдишваните алергени, които се пренасят по въздуха, са най-често срещани и трудно могат да се избегнат. Техните размери са микроскопични, те полепват по фините частици прах и безпрепятствено се носят по въздуха, като попадат без затруднения в дихателните органи. Сред най-разпространените алергени са и отпадните продукти от акарите с относителни размери 10 – 40 микрона.
Доказано е, че колкото и да е прецизна една домакиня в почистването на дома си, колкото и добре и често да работи с прахосмукачката, не може напълно отстранен упорития прах и съдържащите се в него вредни вещества. Фините частици прах, носещи алергените свободно преминават през порите на събирателната торбичка на електроуреда и отново попадат в помещението. Тези частици остават във въздуха до няколко часа, след което падат обратно по мебелите и пода.
Лесно може да се изчисли какво е въздействието на акарите върху човек, като се знае, че всеки ден той вдишва 16 кг въздух и заедно с него - 40 000 - 60 000 частици фин прах, гъмжащи от микроби

Осмокраките насекоми - “виновници” за алергията

Дълго време алерголозите обвиняваха полените и космите от домашните любимци като основни причинители на алергиите и астмата. Най-новите изследвания доказват, че най-опасни алергени са осмокраки насекоми, наричани акари. Открити едва през 1964г., те присъстват във всеки дом. Не хапят, но изпускат постоянно фекален секрет и се размножават десетократно на всеки 28 дена. Хранят се с остатъците от мъртва човешка кожа. Всеки човек отделя 50 милиона частици мъртва епител на ден. Затова леглата са най-добрата жизнена среда за акарите. Над 2 000 000 микрокърлежа се приютяват в едно легло.
Проблемът започва с вдишването на протеините от фекалиите на акарите и техните трупове. Те са достатъчно леки, за да се носят из въздуха, полепнали по финия прах, който вдишваме. В един грам домашен прах има над 250 000 сухи изпражнения и трупове на акари.

Сърбят ви очите? Вероятно е акарите да са ви докарали конюнктивит.

Доста хора имат хроничен лек конюктивит - парене, сълзене, чувство за чуждо тяло, без болка и отоци. Не отминавайте проблема с лека ръка. Ако сте сигурни, че нямате някое остро заболяване, възможно е да имате проблеми за проблеми със зрението. Други причини може да са липсата на витамини, хормонални смущения, прекалено пушене, работа сред прах, с химикали и газове, осветявания. Но внимание: ако очите много ви сърбят, конюнктивитът може да е алергична реакция. Той може да се активира при ядене на определена храна, пиене на лекарства, от грим и изобщо козметика, от полени, перушина, домашни животни и забележете – от акари,. Комбинацията от акаридно въздействие и продължителна работа пред компютър или пристрастяване към електронни игри, излагане на вятър или студ, нощно каране на автомобил или друго превозно средство, води освен до сърбеж и до зачервяване на очите и подуване на клепачите.

Внимание! Човек трудно може да прецени сам дали конюнктивитът му самостоятелна болест, симптом на друго заболяване или друг вид проблем с очите. Затова при поява на дразнене, сърбеж и парене трябва да се обърне към лекар.


КЪРЛЕЖИТЕ – НАЙ-ОПАСНИТЕ АКАРИ
Акарус сиро: тялото на този кърлеж е почти кръгло. Женският акарус е с големина 0,3-0,4 на 0,2 - 0,3 мм, а мъжкият - 0,18 - 0,27 на 0,15 - 0,20 мм. Устните и краката им са твърде къси. Анусният и половият отвор са разположени на коремната стена. Това е вътрекожен паразит. Страшно му е добре (и затова ги предпочита) на местата с по-тънка кожа - между пръстите, слабините, свивките на лактите и коленете, подмишницата. Там където женският акарус прави ходове и в образуваните галерии снася 20-30 яйца, след което умира. Лаврите се излюпват за 2-3 дни, а след още 3-5 дни се превръщат в нимфи.
Развитието на нимфите във възрастни форми трае 2-4 дни. Женският акарус през последния нимфен стадий и младият мъжки акарус излизат на повърхността на кожата и се оплождат. Там се извършва и последното линеене на женския акарус, след което акарусите отново навлизат в кожата, като си пробиват ходове. Преживяемостта на оплодените женски акаруси е 1,5-2 месеца.

Крастата – последица от акарус сиро

Акарус сиро предизвиква у човека заболяването акароза, придобило известност като краста. Заразяването става чрез непосредствен допир или чрез ползуване на общо легло и общи дрехи. Лечението се провежда чрез специфични антиакарусни препарати под форма на мазила, прах, разтвор, с които се третира както кожата, така и облеклото и постелното белъо. Профилактиката се състои в обезпаратизяване на заболялите и поддържане на висока лична и битова хигиена.
Акарус сиро е познат с няколко разновидности, които са специфични паразити върху различни бозайници - коне, кучета и други. Те могат да преминат и върху човека, но крастата, която предизвикват протича по-леко и често преминава спонтанно.Внимание към марсилската треска

Марсилската треска е остро протичащо инфекциозно заболяване при хората с причинител Rickettsia conorii. Възниква при ухапване от заразени кърлежи. За първи път болестта е описана през 1916 г. Повече наблюдения върху болестта датират от 1925 година. Причинителят е изолиран през 1932 година.
R. conorii e вътреклетъчен облигатен инфект. Формата му е пръчковидна и по-рядко нишковидна. Устойчивостта му във външна среда е сравнително малка. В хранителни продукти и вода загива след 10-12 дена. В кърлежите обаче се съхранява до 1.5 година.
В България първите клинични случаи на марсилска треска са описани през 1943 г., а по-късно – през 1955-1956 г. са направени подробни лабораторни и епидемиологични проучвания. От 1943 до 1970 г. у нас са установени общо 240 болни. След това в продължение на 20 години не са регистрирани болни от марсилска треска. От началото но 90-те години обаче заболяемостта от тази рекитсиоза започна ежегодно расте, като клиничното протичане е много по-тежко, включително и с летален изход. В миналото марсилска треска е регистрирана само в Южна и Югоизточна България. Днес регионите, в които хората боледуват от това заболяване, се увеличават с всяка изминала година.
В естествени условия резервоар на рикетсията е кучешкия кърлеж Rhipicephalus sanguineus. Заразяването става контактно-при ухапване от кърлежа или през конюнктивата (замърсени ръце, след смачкване на кърлеж). Установено е, че 12% от кърлежите Rhipicephalus sanguineus са инфектирани.

Най-рисковият сезон – лятото

Марсилската треска има добре подчертана лятна сезонност, свързана с най-голямата активност на кърлежите през топлите месеци. Заболяват лица от всички възрасти, но най-често деца между 3-14 години, имали контакт с кучета.

Инкубационен период

При хората той е 3-7 дни. Започва с втрисане, висока температура, ставни болки. Лицето на болния набъбва, конюнктивите и гърлото е зачервено. Към 3-4 ден се явява характерен обрив,който обхваща крайниците, седалището, лицето и цялото тяло. Пъпките са с диаметър 2-5 милиметра и имат розов или тъмночервен цвят. След изчезването им се получава кафеникава пигментация.

Прогнозата е благоприятна по принцип, но има отбелязани и летални случаи.

Лечение:

Използват се тетрациклиновите антибиотици. Eфектът от тяхното приложение настъпва след около 2-3 дни. Доказана е успешна терапия с традиционния антибиотик за рикетсийните заболявания доксициклин.

Лаймската болест

Тя настъпва три до пет дни след ухапването. Високата температура е характерен симптом при болестта. Трябва да се обърне особено внимание на червените петна върху кожата на тялото, които нарастват и може да достигнат до 70 мм в диаметър. Оплакванията са от болки в ставите и задух в гръдния кош, отпадналост и сънливост. Често парализата в очния нерв е видима и с просто око, а радикулитните болки стават нетърпими. Ако човек не е забелязъл ухапването от кърлеж и не е лекуван навреме, може да развие менингит или енцефалит.

Лечение

При ранните форми на лаймската болест добра работа върши доксициклинът, но болестта изисква лекарска грижа и е възможно назначаването и на други антибиотици.

Внимание! Доксициклинът е забранен за бременни и деца.

Кримската треска

Кримската треска е най-опасната болест, предизвикана от кърлеж. Характерно е обилното кръвотечение от носа, ануса и матката. Ако не се потърси навреме лекарска помощ, фаталният изход не е изключение. Още по-лошото е, че заразата може да се предаде от човек на човек чрез една единствена капка кръв. За щастие у нас се произвежда ваксина срещу болестта.

Какво не трябва да забравяме:

• Ако се случи да ни ухапе кърлеж, той трябва да бъде изваден веднага (ако не успеете сами, потърсете лекар!). Дори и след това следете в продължение на 2 седмици дали няма да се проявят симптомите на опасните болести, които описахме.

• На практика опасността от кърлежите е целогодишна – започва още през февруари в Бургаско, преминава през първото масирано нашествие през март-април и продължава до октомври-ноември.

Автор: д-р Михаил Пехливанов

Представяме Ви:

Сложете бяла форзиция в дъното на градината

Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дъл...

Ha детето му тече кръв от носа

Удар с топка, по-силно почесване, продължително излагане на слънце... причините за кръвотечение от носа при малките деца са многобройни, но самият инцидент няма сериозни последствия. Стига, разбира се...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Цветна светлина в дома

Цветната светлина въздейства много по-силно на нашите сетива, отколкото ярките стени или предмети. С едно щракване на копчето тя е способна да промени нагласата ни, да активизира или, обратното – да з...

Начало