Още рецепти » Защо плаче бебето?

 Защо плаче бебето?

Неговите сълзи, викове и хленч имат определен смисъл. Бебето ви плаче вечер? Не се безпокойте - всички знаем, че мъничетата се ужасяват от настъпващата тъмнина. Ако обаче това се случи в 3 часа посред нощ, притеснението ви е основателно. Още повече, че сърцераздирателните крясъци са единственото средство, с което детето разполага, за да ви каже, че нещо не е наред, и да ви помоли за помощ.
През първите три месеца от своето съществуване пеленачето плаче много, най-вече за да осъществи връзка с вас и за да му обърнете внимание. Отзовете ли се на секундата, бъдете сигурни, че бебето ви ще се превърне във весело и чуруликащо от удоволствие същество, което знае, че мама и татко са до него, когато има нужда от тях. След още няколко месеца „репертоарът" му ще се разнообрази и обогати, а вашата задача е да се научите да го тълкувате правилно.

Глад

Виковете му са по-силни от всякога. В началото са сравнително тихи, после стават непоносими. Помнете, че чувството на глад при бебето бързо се превръща в болка и в силно безпокойство, затова трябва да се задоволи веднага. Наследникът ви го изпитва, щом стомахът му подаде сигнал, че е празен, а не в конкретни часове и след точно определени интервали от време, както се твърди в ръководствата за млади майки.

Иска да суче или да му дадете биберона

Ако бебето ви захапе юмрука си - чудесно, защото ще се успокои само. Продължи ли да плаче, задоволете желанието му.

Колики

Виковете на малкото човече са силни и на често. Представляват сериозно изпитание за психиката на родителите, на за щастие престават към тримесечна възраст. Причината за коликите, от които страдат много бебета, си остава неизяснена и до днес - лошо усвояване на млякото, недоизградена нервна система... хипотезите са повече от отговорите.
Важното е да знаете, че ще успокоите детето си с ласки, масажиране на коремчето, люлеене на ръце.

Уморено е, особено в края на деня

Почти всяко новородено плаче малко преди да заспи - това е неговият начин да релаксира. Ще допуснете грешка, ако го вземете в ръце и се опитате да отвлечете вниманието му. По-добре настанете удобно бебето в леглото му и не пречете на съня да го завладее. Напълно е възможно то да крещи и от скука, но не преди да навърши 6 месеца и не ако разполага с достатъчно играчки.

Дискомфорт

Когато му е много топло или студено, ако е голо (нещо, което ненавижда), щом памперсът му не е сменян отдавна, страда от лошо храносмилане или чувства безпокойство, детето започва да плаче. Виковете му обаче ще спрат в момента, в който отстраните дразнителя, стига да го откриете на секундата. Дори да не успеете, непременно залюлейте бебето си в ръце и му поговорете с нежен глас.

Болка

В този случай виковете, които издава, ви звучат необичайно, те са и страшно продължителни. Ако бебето ви не се успокои, измерете температурата му и евентуално извикайте лекар. Помнете, че най-вероятните причини да има болки са проблем с храносмилането или възпаление на гърлото.

Ако не плаче!

Плачът на бебето невинаги е знак за тревога. Той се дължи и на това, че малкото човече изпитва нужда от компания, иска да вдигне шум или просто да демонстрира своята жизненост. След като навърши 3 месеца, то реагира с плач и на всичко, което му създава отрицателни емоции - падналата на земята играчка, биберона, не пускащ достатъчно мляко, и т. н. Важното е да плаче, в противен случай психоаналитиците започват да се безпокоят - те са убедени, че бебе, което не изразява с викове своите желания и чувства, ще израсне като затворен в себе си и доста саможив човек.

Автор: Весела Гигова

Представяме Ви:

Позабравеното дамско сърце

То е едно от най-често срещаните растения в селските дворове. По градските градинки обаче все по-малко може да се види нежният грациозно извит силует на това красиво и непретенциозно цвете. Към род Ди...

Кръгли форми в градината

Ако правите стени и ъгли са ви омръзнали с неизбежното си присъствие в градската архитектура и обзавеждането на дома, значи е време да се обърнете към най-съвършената геометрична фигура – кръгът. А ед...

Агнешко печено

Агнешко с ориз на фурна Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото пар...

Вкусни соленки

Соленки с мая Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким. Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме о...

Начало