24.06.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  1749  |   0  
Пазете антуриума от въшки и акари
Сега е времето, в което антуриумът ви е покрива с цветове. Те са събрани в свещовидни съцветия, които са обгърнати от пищен прицветник, наричан “спата”. Тя най-често е обагрена в червено или розово, но има сортове с фантастични нюанси на антоцианово, зеленикаво, в кафяво или изпъстрени.
За да се развиват добре, антуриумите трябва да се засаждат в почвена смес, съставена от листовка, торф, разложен оборски тор и пясък, в съотношение 2:2:2:1. Оптималната температура за растенията през лятото е около 15-24°С, а през зимата 10-13°С. Изискванията на растенията към почвената влажност са високи. През зимата трябва да се поливат с вода със стайна температура. Излишната течност може да причини загниване на корените. За предпочитане е да оросявате по-често растенията, вместо да ги поливате. Високата влажност на въздуха активизира оформянето на цветове.
Освен топло, мястото на антуриума трябва да е светло, но да е защитено от пряко слънчево греене. Когато светлината е недостатъчна, дръжките на листата и съцветията се изтеглят много дълги. Ако държите цветето на тъмно и хладно място, листата му пожълтяват, а върховете им засъхват. При обратни обстоятелства - твърде сух въздух и прекалено слънчево огряване, листата започват да се увиват. Когато въздухът около растенията е сух, има опасност те да бъдат нападнати от черен акар или щитоносни въшки.
20.02.2014 г. / Мария Стефанова
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021