Алената геснерия (Gesneria cardinalis) представлява клубеново тревисто растение, чиято родина са Антилските острови. Височината й може да достигне до 30 см. Листата й са с дължина 12-18 см, овални или сърцевидни, леко назъбени и гофрирани, мъхести.
Цъфти през пролетта с върхови съцветия, които са образувани от червено-оранжеви тръбовидни цветове, покрити с червени влакънца в основата на чашката.
Геснерията обича ярката разсеяна светлина, като по обедно време трябва да засенчвате растението. Така то ще живее поне няколко седмици под покрива ви. За да угодите на капризите на геснерията, трябва да я подхранвате на всеки 10 дни през периода на цъфтеж с течни торове за стайни видове. Поддържайте влажността на въздуха не по-малко от 70%. Това може да се постигне, само ако отглеждате растението в терариум или в стъклена бутилка.
Водата, с която ще поливате цветето, не трябва да съдържа вар. Не опръсквайте листата, а поставете съда, в който расте геснерията на слой от влажен пясък. Ако прекалите с водата, то можете да очаквате загниване на стеблата, затова внимавайте. Поливайте, когато почвата спре да се лепи по пръстите ви при натиск. След като прецъфтят цветовете на растението, поливайте веднъж в седмицата.
Можете да размножите геснерията чрез резници, които получите от листата на растението или пък си купите семена. За съжаление обаче те много трудно се намират. Поставете резниците във вода и те скоро ще пуснат корени.
Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...
Независимо от добрите грижи, положени при избора на посадъчен материал и засаждането на новото лозе, с времето в него пропадат главини. Причините за това са болестите, неприятелите, ниските температур...
Дойде есента, за да ни напомни, че наближават зимните виелици – време, през което лимоните и другите цитрусови растения се нуждаят от топли помещения. Малцина знаят, че пренасянето на дръвчетата от ле...
Много стопани считат, че след приключването на бурната ферментация виното е готово за консумация. В младото вино обаче настъпват редица изменения, в които винарят може да се намеси сполучливо. След ...