19.01.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2773  |   0  
Лимончета от семка задължително се облагородяват
Посях няколко семки от лимон, а те взеха че поникнаха. Доколкото ми е известно, те са диви, не раждат и трябва да се облагородят. Кога и как трябва да стане това?

Израсналите от семка лимони задължително трябва да се облагородят. Те също ще дадат плодове, но това ще стане след 8-10 години, а плодовете най-често са с много лошо качество. Размножаването със семена на лимона търпеливите селекционери (професионалисти и любители) използват за създаването на нови сортове, като при всички случаи знаят кой сорт е използван за баща и кой за майка. От получените много нови растения, когато започнат да раждат, отбират само някои, които отново използват за баща или за майка, докато получат сорт с желани качества. Дълъг и труден процес! В масовата практика най-често за облагородяване на семеначетата се използва сорт с добре познати качества или поне известно дръвче, отглеждано от друг любител.
Най-често използваният начин за присаждане на лимона е на пъпка, наричан още окулиране, и широко използван в овощарството. То се прави, когато младото растение е достигнало дебелина 6-7 мм, сполучливо сравнявана с дебелината на молив в много описания. Да се чака няколко години да стане 4-5 см дебело, за да се присажда на калем е безсмислено. Пъпката се взема от добре развит летораст (отрязан като калем) на дръвче с оценени по достойнство качества. Най-добри резултати се получават от леторастите от първия растежен импулс през годината. Пъпката се взема от средната част на клонката под формата на щитче с малко дървесина. Поставя се на подложката в Т-образен нарез и се привързва - всичко е както и при останалите овощни дръвчета. За успеха на прихващането много е важно да се работи с остро и чисто ножче. Това и допълнителното стегнато привързване осигуряват плътно прилепване на щитчето към подложката.
Облагородяването на лимона е възможно през цялата година, но при условията на стайно отглеждане у нас най-подходящите моменти са пролетта и есента (септември). През пролетта пъпката се развива и дава летораст още същото лято, а при есенното присаждане прекарва принудителен зимен покой и започва развитието си рано напролет.
06.08.2014 г. / Невена Христова
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022