16.05.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  8983  |   0  
Лозе се сади, щом отпусне студът
Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, изчакайте да се стопли, защото има опасност да измръзнат корените.
Ново лозе можете да създадете на места с най-разнообразни почви. То ще расте и на бедни хълмисти терени, но най-подходящи са дълбоките, рохкави, бързо затоплящи се почви. Пясъкът и чакълът няма да изплашат това растение, но не очаквайте да произведете грозде, ако сте засадили лозата си на заблатени, тежки и силно сбити почви.
Дълбоко риголваното на 50-70 см място е най-подходящо за засаждане на лозите. Това ще гарантира силна кореновата система. Обикновено риголването се прави от август до октомври.

Сортът и обработката определят разстоянията

Когато лозите се отглеждат на нискостъблена формировка с подпорна конструкция и ще се обработва на ръка, редовете трябва да са на 1,30-1,50 м един от друг, а главините - на 1,20-1,30 м за винените и 1,40-1,50 м за десертните сортове. Ако избраните сортове са по-силно растящи и почвата е по-богата, дайте на растенията още място.
При средностъблените формировки и обработка с впрегатна сила разстоянията между редовете се увеличават до 1,70-1,80 м, между лозите се запазват същите.
При механизираното отглеждане на лози с ви-сокостъблени формировки мястото между редовете достига до 2-3 м. В реда растенията се слагат на повече от 1,20 м едно от друго.
Ако ще правите асми, трябва да засадите лозите на 2 м една от друга, редовете се разделят от близо 3 м свободна площ. В случай че лозите са наредени само в един ред, разстоянието между тях трябва да е 1,30-1,50 м.

Изберете между три форми

Използват се 3 форми на засаждане - квадратна, правоъгълна и шахматна. Квадратната е подходяща за лози с чашовидна формировка и позволява обработката на кръст. Правоъгълната е за формировки с телена конструкция, а шахматната - за наклонени терени. Най-разпространените бели сортове са Димят, Мискет врачански, Мискет червен, Мискет Отонел, Тамянка, Юни блан, Ркацители, Шардоне, Ризлинг рейнски, Совиньон блан, Траминер ротер и Алиготе. За червени вина са подходящи Памид, Гъмза, Мавруд, Широка мелнишка лоза, Мерло, Каберне Совиньон, Пино ноар, Евмолпия, Сензо, Шевка, Букет и Рубин.

В ямки е най-сигурно

Изрежете корените на дължина до 6-8 см, ако ще поставяте младата лоза в ямка и на 1-2 см, когато ще садите с машина или садило. Ако слагате корените в ямки, се осигурява висок процент на прихващане и много добро развитие на лозите през първата година. На дъното се поставя рохкава пръст или размесена с 1-2 кг оборски тор, която се събира като хълмче. Върху него лягат корените на лозата. Ямката се запълва до половината с почва, пригъпква се внимателно и се полива с 5-6 литра вода. Запълнете ямката догоре с почва, а плътно до лозата поставете маркирното колче. Чепът се покрива с 4-5 см рохкава почва над горното око при пролетно засаждане, а при есенно - на 20-25 см. Ползването на садило намалява процентът на прихващане. При този метод корените трябва да са 2-3 мм. Със садилото се отваря дупка, дълбока 35 см или в долната си част да е огънато така, че да обгръща стъблото на лозичката в близост до петата. Лозичката се притиска със садилото на 2-3 места отстрани, за да се притисне почвата към нея. Поставя се маркирното колче и се покрива с почва.
27.03.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021