08.06.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  5595  |   0  
Защо сливата ми няма плод
Преди три години засадих слива в градината ни, но и досега нямам реколта. Какъв е проблемът?

При костилковите култури (слива, вишна и др.) няма периодичност на плододаването, както е заложено при ябълката. И въпреки това тези култури не дават всяка година реколта. Една от главните причини се явява отсъствието на сортове-опрашители. Работата е в това, че едни сортове цъфтят по-рано, а други по-късно. Затова и не се е получило опрашване.
Понякога сливите не се опрашват едно друго дърветата дори и при едновременен цъфтеж. Най-често това се случва, когато сливите се отнасят към различни видове и имат различен брой хромозоми. Има и сливи обаче, които са самоплодни, тоест опрашват се от собствения си прашец. Те дават реколта и при едносортови насаждения, но повече дават при наличието на сортове-опрашители. Преди да засадите сливата, трябва да подберете сортовете и да засадите опрашители.
Друга възможна причина за задържане на плододаването е в това, че различните сортове сливи започват да дават плод на различна възраст. По този признак растенията се разделят на четири групи. В първата група са сортовете, които дават плод, още когато са на 2-годишна възраст. Има сортове, които плододават след 3-4-годишна възраст, други които правят това след 5-6 години, а има и такива, от които можете да си откъснете сливи чак след 7-8-та година.
19.11.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023