23.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  16789  |   0  
Как се правят нискостъблените градини
Тенденцията в съвременното овощарство е по възможност формирането на корони с по-малки размери, особено на височина. Височината и общите размери на короните зависят от растежните особености на видовете и сортовете, но решаващо влияние в това отношение оказва типа на подложката. Върху височината на короната влияние оказва и височината на стъблото, което се определя с първата резитба след засаждането. Подложките, получени от семена индуцират по-силен растеж и при тях се получават корони с по-големи размери.
Овощарската наука е открила и в практиката масово се прилагат т.нар. вегетативни (клонови) подложки, които оказват много по-слаб растеж. Такива подложки са получени при повечето овощни видове, но най-широко се прилагат при ябълката и донякъде при крушата. При ябълката те са разпределени в три групи: слаборастящи, умеренорастящи и по-силнорастящи. Най-широко се използват слаборастящите - М9, М26, М27 и умеренорастящите - ММ104, ММ109, ММ111 и др. Върху тях се формира т.нар. вретеновидна корона. При крушата по-слаборастящи са дюлевите подложки.

Резитби за оформяне на короната

Вретеното трябва да има добре развит централен клон (водач). В основата му се формират 3-4 по-силни полускелетни части (рамена), а по-нагоре се оформя къса обрастваща дървесина, размерът на която постепенно намалява към върха. Стъблото е около 40-50 см, а общата височина на короната е около 2,5 - 4 м. Диаметърът в най-широката основна част е около 1,5 - 2,5 м. Това позволява да се засаждат много по-голям брой дръвчета на единица площ и получаването на много по-високи добиви.
Новозасадените дръвчета се съкращават много слабо - до 90-100 см.. Ако върху тях има предивременни клонки, премахват се само тези върху стъблото, а останалите не се третират с никакви резитби. От тях ще се формират някои от основните рамена.
През следващите 2-3 години резитбите са много слаби. Всяка година се избира по една клонка за продължител на водача, като тя трябва да бъде по-слаба и леко наведена, за да се избегне силният растеж към върха. Премахват се клонките върху стъблото и единични по-силни клонки конкуренти на централния клон.
Към края на формирането, когато растежът отслабне и плододаването се увеличи, в продължение на 2-3 години короната се оформя окончателно. Премахват се по-силните клонки във връхната част на короната и някои по-слаби разклонения в основата. Накрая се извършва ограничаваща резитба, като централния клон се съкращава до стара дървесина над някоя по-слаба и наведено растяща клонка, а основните рамена - на 1/2 от вътрередовото разстояние. По този начин в реда се оформя една непрекъсната овощна стена на.

Резитби за плододаване

Поради слабите подложки, обилното и редовно плододаване растежните процеси при тази корона бързо намаляват, плододаващата дървесина застарява и това се отразява върху качеството на плодовете и дълголетието. Това налага силни резитби за плододаване, като всяка година се извършва просветляване и подмладяване. Силно застарелите клонки се премахват, ако в близост до тях има по-млада клонка или се съкращават. Премахват се или се съкращават и увисналите под тежеста на плодовете клонки. Прореждането и съкращаването трябва да бъде по-силно във връхната част на короната. В смесените любителски овощни градини тази корона трябва да се формира в самостоятелни редове, в най-южната част или покрай алеи и огради,
Основните предимства на описаната корона и типове насаждения са следните: плододаването започва много рано (2-та - З-та година), ежегодно се полунават високи и качествени добиви, обслужването по отношение на резитбите, растителната защита, беритбите и др. е икономически много по-изгодно и ефективно. Това са плодовете, които напоследък наблюдаваме по нашите магазини, с поставени етикети на всеки плод.
08.03.2017 г. / recepty.bg
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023