24.06.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  4140  |   0  
Под сянката на ореха засадете брунера
Брунерата е изключително непретенциозно тревисто растение с презимуващо коренище. Коренището е дълго и месесто. Листата образуват розетка. Те са сърцевидни и със заострен връх, фино овласени, особено отдолу, разположени на сравнително дълги дръжки. Размерът им може да достигне до 20-25 см. Брунерата цъфти през април-май, около един месец. Цветовете са светлосини, дребни, подобни на тези на незабравката, с бяло петънце в средата. Достигат до 0.7 см, събрани са в рехави метлици.Плодът е суха, разпадаща се кутийка. Растението произхожда от Кавказ, отдавна е в култура. Създадени са красиви листно-декоративни сортове. Изключително зимоустойчиво - издържа до -30 градуса.
Брунерата се използва като почвопокривно в сянката на облистени дървета; подходяща е и за ранен цъфтеж в предната част на бордюра, когато малко други растения са цъфнали.

На едно място живее до 10 години

Брунерата е дълговечно растение, което може да се отглежда на едно място над 10 години, без да се нуждае от пресаждане. Предпочита сенчесто място, с рохкава, умерено плодородна и постоянно влажна почва. Можете да я използвате за сенчестите места в алпинеумите. При засушаване листата на брунерата губят декоративност. Необходимо е старите повредени листа да се изрязват своевременно и тъй като брунерата изкарва нови листа постоянно, тя не губи свежия си и декоративен вид до зимата. Имайте предвид, че ако не отглеждате растението на сянка, листата му ще станат зелени. Растението не страда от болести. Не се разраства прекалено, но в същото време ограничава растежа на плевелите.

Размножаване

Брунерата се размножава чрез семена и вегетативно. Когато са необходими големи количества посадъчен материал, растението се размножава чрез семена. В домашната градинка обаче по-целесъобразно е през пролетта или наесен старите туфи да се разделят за подмладяване. Разсаждайте на разстояния 30 х 30 см и полейте веднага.
18.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Цветна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021