31.01.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3020  |   0  
Искате ли орех, засадете от два сорта
В компактните орехови насаждения трябва да се засаждат по няколко сорта, а при единичните поне два сорта, при които цъфтежът на мъжките и женските цветове протича едновременно. Това е необходимо, за да се осигури ефективното опрашване и оплождане, тъй като прашецът не може да се разнесе на много големи разстояния от вятъра.
Фиданките се засаждат най-често на разстояние 8-10 м в реда и 10-12 м между редовете. Когато се засаждат единични орехови дръвчета в дворните, вилните места или други маломерни смесени овощни градини, тяхното място е в най-северната част на градината, за да не засенчват с големите си размери останалите растения.
Засаждането на ореха е най-добре да се извърши през есента. Оптималната дълбочина на засаждане е тази при която мястото на присадката остава на около 5-6 см над почвата. Много плиткото и по-дълбокото засаждане е вредно. Корените на плитко засадените дръвчета могат да измръзнат през зимата и да изсъхнат през лятото, а при по-дълбоко засаждане има опасност от задушаване и изгниване.
31.07.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023