31.01.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3220  |   0  
Юнски грижи за овошките
Младите дръвчета през месеца се подхранват с амониева селитра или размит в поливната вода пресен органичен тор. За ефекта от подхранването от първостепенно значение е постоянното поддържане на умерена почвена влажност чрез подходящи поливки. Целта е през юни и юли да се постигне активен растеж и добър годишен прираст.
Оформянето на короните на младите овощни дръвчета продължава и през юни. Това става предимно с премахването на излишните филизи и насочване при нужда на подходящите за скелетни клони и скелетни разклонения в правилна посока чрез привързване и разпъване
На встъпващите в плододаване млади овощни дръвчета се премахват всички плодове до 50 см от върховете на водача и продължителите на скелетните клони. Запазят ли се, те ще наедряват за сметка на нормалното развитие и добрия прираст на младия растителен организъм.
Плодовете на ябълките и крушите се прореждат още в началото на месеца, веднага след края на естественото окапване на завръзите. Тази мярка е насочена към получаването на едри плодове и не се отразява на добива от дръвче, изразен в килограми. Той остава същият, какъвто и без прореждане, но всички набрани плодове са висококачествени.
Зреят плодовете на средно ранните и късните сортове череши, на вишните и на някои сортове круши, праскови и ягоди. Беритбата им е първостепенна юнска грижа. Освен като на пряка полза, на нея трябва да се гледа и като на ефективна растителнозащитна мярка, защото необраните плодове често осигуряват добро развитие и размножаване на болестите и неприятелите.
Малините и френското грозде започват да зреят към края на юни. Поливането им при недостатъчно валежи десетина дни преди този момент се отразява благоприятно на едрината и сочността на подовете. След поливката почвената повърхност се разрохква, за да се запази влагата.
Присаждането на зелени калеми под кора е подходящият начин за сезона. Най ефективни са присажданията докъм 20-и юни, тъй като развилите се леторасти трябва да имат време до есента да узреят. По-късно развилите се често измръзват.
На новозасадените лози се извършва първото премахване на междинните и повърхностните корени и на евентуално покарали от подложката леторасти.
Лозите през юни са във фаза на буен растеж, започва и цъфтежът. Леторастите трябва своевременно да се привързват. В случай на нужда се извършва колтучене в областта на ресите, за да се създаде възможност за по-добро опрашване при сортовете с едри листа. На сортовете с функционално женски цветове (Чауш, Черна разакия и др.) се извършва изкуствено опрашване.
Колцуването на десертните сортове лози е подходяща юнска мярка за доброто изхранване на гроздовете. Извършва се 7-10 дни след цъфтежа.
При поражения от градушки се пристъпва към разитба на лозите според степента на пораженията. При всички случаи се извършва и пръскане с бордолезов разтвор или друг фунгицид.
08.06.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023